Reklama

Reklama

Causa Carnivora

Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2015, 26 min

Obsahy(1)

Šelmy pro své vlastnosti fascinují člověka odnepaměti. S vědeckým poznáním přišlo překvapivé zjištění, že vlci, medvědi a rysové nejsou škodnou zvěří, ale mají v ekosystému svoji nezastupitelnou roli. Zatímco jinde v Evropě se počty šelem opět navyšují, v České republice jejich stavy stále kolísají. Dokument CAUSA CARNIVORA hledá odpověď na otázku, proč naše země v soužití s velkými šelmami představuje izolovaný ostrov uprostřed Evropy. Spolu s vlčími hlídkami organizovanými Hnutím DUHA se snaží zjistit, co jim brání v návratu do naší krajiny a proč nadále raději nasloucháme krvavým legendám než výzkumům podloženým fakty. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Poučný nestranný dokument o dříve kontroverzní problematice ochraně volných šelem. Vlci u nás loví spíše drobné hlodavce od myší po králíky. A také mají ke stravě hodně mršin u silnic, jelikož to jsou mrchožrouti. Problémem je stupňující se fragmentace české krajiny, v jejímž důsledku nemohou zvířata migrovat. Rys pomáhá myslivcům snižovat populace jelenů, prasat apod, zatím jich je ale u nás příliš málo. U vlků jde spíše o jednotlivé rodiny než smečky, které známe z filmů Jacka Londona na Aljašce. Pro myslivce je složité, aby dostaly výjimku z jejich lovu - museli by zrušit směrnice a nařízení EU o jejich ochraně. Může se ale povolit odstřel v důsledku nebezpečnosti, když se rozmnoží za účelem korekce. Farmáři dostávají od státu velké peníze za údržbu krajiny, proto investují do ovčáckých a pasteveckých psů, na něž si šelmy netroufnou. Stát by jim mohl pomoci vytvořit dotovaná místa pro zaměstnance, který by jim mohl pomoci s ochrannými opatřeními (nově například Broumovsko). Každopádně vlk i rys do ekologie naší přírody patří. ()

guord 

všechny recenze uživatele

Krásná vizuální esej jako něco, co by se mělo pouštět budoucím generacím jako důkaz, že jsme jako Středoevropané na počátku 21. století přírodu jen neničili, ale že také existovaly skupinky nadšenců, které ji chránili... Obzvlášť velké plus za kameru a surovou výpověď reality... ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý dokument s originálním vizuálem, který více otázek pokládá než zodpovídá... na 26 minut zde bylo na můj vkus až moc "účinkujících", z nichž někteří řekli třeba jen jednu větu... tím byl chod příběhu vlčích hlídek neustále narušován. Z filmu čiší poměrně nízký rozpočet, ale tvůrcům přesto (či právě proto) patří uznání. Poselství snímku je zkrátka jasné a tato Kauza by měla být šířena i za hranice teritoria našeho "izolovaného ostrova" v srdci Evropy. 60% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Asi je jasné o co jde. Už tím, že se ukáže nápis Duha, tak hodně lidí vypne a nebo přejde do skeptického módu. Doba je nicméně jinde. Vlci zde již nežijí a hospodáři na ně nejsou zvyklý. Je problém, že mezitím, co lesníkům z Horní Dolní budou vlci prospěšní, protože zredukují zvěř, tak v Dolní Horní zase budou zabíjet zvířata na chov, která tam mají chovatelé pro nás zákazníky na jídlo, produkty, vlnu a já nevím, co ještě. Hlavně chovatel dělá, to co ho baví, živí se tím a vydělává. Ale to moc nebude moct, když mu to sežere zvíře, na které naše společnost není úplně zvyklá. To ani není problém toho, že bychom se báli vlků nebo medvědů, ale spíš, že se bojíme toho, že naruší naše běžné fungování. Což by se teoreticky za mě dalo snad i nějak vyřešit, když takto hospodařili i právě lidi před dvě stě lety. Ale to je jiná pohádky. Určitě je toto zajímavý a podmětný úhel pohledu. Dobrá otázka do pléna. Je však otazník, zda se toho někdo chytí. A zda bude možné na to nějak reagovat. Uvidíme, snad se dočkáme. Vždy to jde nějak řešit, ať už vyhubením nebo tolerováním. Co se týče zpracování, tak jen věčná škoda, že obraz není více kvalitní a nevyhrálo se více se záběry. Natož, že jde o spojení s přírodou, tak v rámci kvality jsem si stále připadal stejně jako ve svém zaprděném pokoji. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo kromě ČR také v okolních zemích - Německu, Polsku a na Slovensku. [Zdroj: hnutiduha.cz] (hippyman)

Reklama

Reklama