Reklama

Reklama

RINO - Příběh špióna

Trailer

Obsahy(1)

Vítejte ve světě mezinárodní špionáže. Komu věřit a komu ne, na jakou stranu se přiklonit? Celovečerní dokumentární portrét Karla Köchera, nejslavnějšího československého špiona druhé poloviny 20. století. Köcher je známý jako jediný špion bývalého východního bloku, jemuž se podařilo úspěšně proniknout do americké CIA a vynášet odtud pro československou rozvědku a KGB informace. Köcher byl spolu se svou mladou ženou vysazen v USA roku 1965 a na své misi proti státu, v němž našel druhý domov, pracoval dlouhých devatenáct let. Své pravé poslání dokonale skrýval až do roku 1984, kdy byl zatčen FBI a po ročním věznění vyměněn na berlínském Mostě špionů za prominentního sovětského disidenta Šaranského. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

gizi 

všechny recenze uživatele

Poměrně (filmařsky) povedený dokument (jen nevím, proč se čeští dokumentaristé pořád snaží nějak umělecky své výtvory vyšperkovávat, bez toho by to bylo lepší). Obsahově velmi zajímavý, a i když přes svou délku 70 minut je poměrně podrobný a dost informací přinášející, pořád je to dost povrchní nástin. Proto doporučuji opravdu důkladnou detailní knihu Vladimíra Ševely (zde jako scénárista) Český krtek v CIA. 75%. ()

Davis81

všechny recenze uživatele

Četl jsem i knihu zpracovanou Vladimírem Ševelou "Krtek v CIA"....je to pecka. To je hodně poutavý příběh. Samozřejmě i když se jednoznačně klaním k západnímu světu, hodnotami atd....tak je jasné, že ani za studené války nebylo vše jen černé a bílé.....ve špionáži se děli svinstva i na té svobodné straně, to je jasné.....stejně tak Köcher asi není jen černý nebo bílý....těžko říct co je vůbec zač a asi to uplně neví ani on...i když tvrdí, že vše dělal pro zachování rovnováhy mezi východem a západem....já se spíš přikláním k názoru, že to vše dělal pro osobní zájem...ale těžko říct, každopádně se mu dost věcí povedlo....je to prostě schíza...nic nemusí být tak jak se jeví, tak jak to říká....každopádně zajímavé byly praktiky špionů... ()

Reklama

Dobry_clovek 

všechny recenze uživatele

Zajimave tema, ktere by v rukou lepsiho rezisera mohlo byt skutecnou perlou. Zde vsak forma zpracovani silne narusuje obsah, ktery by mel byt u dokumentu to nejdulezitejsi. Vse pusobi zmatene, prehnane a clovek se velmi casto nudi nad hluchymi a nicnerikajicimi zabery, podbarvenymi zbytecne hlasitou “ dramatickou “ hudbou. Vse navic zabiji “ detsky “ hlas komentatora, ktery se k tomu vubec nehodi. Velka skoda. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Karel Köcher je rozhodně zajímavá postava a je dobře, že o něm nějaký dokument vznikl. Ještě prostříhat tu hromadu obrazového balastu (např. osoby stojící na ulici s velkými fotkami protagonisty, ex-špiona s manželkou ve vlaku se štábem odrážejícím se ve skle apod.) a nechat jen informace k věci, a byl bych docela spokojený. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený dokument o "Klausovu dvojčeti" Karlu Köcherovi. (Mimochodem, Klausovi není podobný jen vizuálně, ale i náturou, je to téměř dokonalé dvojče.) Dokument obsahuje celý jeho příběh, jak se dostal k STB, CIA i KGB, jak jej v CIA odhalili a dostal se do amerického vězení, kde jej chtěli zlikvidovat, jeho výměna na Mostu špiónů v Německu... vč. rozhovorů s tehdejšími hlavouny v CIA a KGB. (Perlička na závěr: v 55 letech - v r. 1989 - si v klidu odešel do důchodu.) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Snímok mal rozpočet 3 milióny českých korún. (classic)
  • Režisér Jakub Wagner začal pracovať na dokumente od roku 2010, keď takmer 2 roky preveroval zdroje a viedol s Karlom Köcherom dlhé rozhovory, rovnako taktiež využíval odtajnenie jeho spisu č. 44503. (classic)
  • Kvôli odmietnutiu pôvodného zámeru filmárov, sa Karel Köcher staval v dobe umiestnenia dokumentu do kín odmietavo, rovnako tak aj jeho žena Hana, ktorá nakoniec v snímku odmietla účinkovať. Nebola jediná, podobne sa zachoval trebárs poradca prezidentov Jimmyho Cartera a Baracka Obamu Zbigniew Brzeziňski, či niekdajší generál KGB Oleg Kaljugin. (classic)

Související novinky

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

17.10.2015

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů do Jihlavy přivede bývalou členku Pussy Riot, legendu arménské kinematografie Artavazda Pelešjana, Tarrova kameramana Freda Kelemena i ruského… (více)

Reklama

Reklama