Reklama

Reklama

Vlasovci

(TV film)
  • USA Vlasov's Army (festivalový název)

Obsahy(1)

Dokumentární film Vlasovci představuje první český pokus o objektivní zpracování jedné z nejkontroverznějších kapitol druhé světové války. Přichází s popisem dramatu uvnitř celosvětového válečného požáru, ale především hodlá předstoupit před diváka s ambicí nabídnout dosud neznámé příběhy, nepublikovaná svědectví a nezveřejněné archivní materiály. Těžištěm dokumentu je líčení posledních dnů Vlasovovy armády a jejího účinkování za pražského povstání v květnu 1945. Film hodlá konfrontovat tvrzení předkládaná oficiální ideologií. Vedle samotné účasti Vlasovců v pražském květnovém povstání se tvůrci hodlají zaměřit na jejich následný rozkol s povstalci a pokus dostat se pod ochranu Američanů. Zaměří se také na osud generála Vlasova – jeho dramatické zajetí, inscenovaný soud a popravu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o tom, že generál Vlasov a Ruská osvobozenecká armáda (ROA) neboli vlasovci nebyli žádní fašisti, ale obyčejní lidé vhození mezi dva obludné mlýnské kameny, mezi dva principy zla - nacismus a komunismus, personifikovaně mezi Hitlera a Stalina, což přesně vystihují v dokumentu zmíněné nápisy na vozech a tancích ROA ,,Smrt Hitlerovi, smrt Stalinovi!" Je dobře, že se takovéhle objektivní a nezaujaté dokumenty u nás konečně točí...po tom více než 70 let trvajícím přebírání rastru sovětského ideologického pohledu na události druhé světové války a osvobození Prahy je očistné takhle neideologický pohled sdílet... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

V Česku sa objavila nová armáda, Sovieti v nemeckých uniformách. Nikto nevedel, čo môže od nich očakávať. To je ústredná myšlienka tohto dokumentu. Vlasov mal v podstate šťastie, že prežil čistku vojenských veliteľov, v tej dobe bol v Číne a tak sa na neho zabudlo. Stalin si to isto iste miliónkrát vyčítal. Takže Vlasov nepomohol Pražskému povstaniu, ale ani nenamietal proti pomoci 1. pešej divízie vojenských síl Komitétu pre oslobodenie Ruska pod velením generála Buňačenka. Táto divízia sa dostala 6.5. do Prahy na základe výzvy povstalcov, 7. sa zapojila do bojov a to zmenilo pomer síl v Prahe. ČNR neuznala Vlasovcov ako spojencov, ak by áno, malo by to pre Československo neblahé následky. 7.5.1945 vydal generál major Buňačenko rozkaz k odchodu svojej divízie z Prahy. Američania ho vydali sovietskej NKVD a 1.8.1946 bol popravený. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nie nejak extra podrobný, ale aj tak skvelý dokument o Rusoch, ktorých ničili dva režimy a tak akonáhle sa dostali do zajatia nacistov začali proti boľševikom bojovať, no nacisti s nimi dobré plány aj tak nemali a tak jedinou šancou pre nich sa stali Američania, no tí im nerozumeli, nechápali ich a tak väčšina skončila tragicky napriek tomu, že pomohli na záver oslobodiť aj Prahu, kde sa k nim mnohí miestni vôbec báli prihlásiť. Síce na svoju dobu ľudia s utopickými myšlienkami, z ktorých boli mnohí cez mnohé príkoria dlho verní svojim, no dnes sú mnohí akoby smutnými legendami svojej doby. Viac menej objektívny a neideologický dokument o ľuďoch, ktorí mi aspoň tým popísaným správaním pripadajú ďaleko lepší než boli Banderovci, ale ktovie v súčasnosti ako sa s tým pohrala pre mňa dosť neobjektívna Česká televízia. Každopádne zaujímavé. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nemecké zbrane, nemecké uniformy, ale rozprávajú rusky..." Musím pochváliť tento vyčerpávajúci dokument, ktorý za necelých 60 minút dokázal povedať všetko podstatné a vysvetliť divákom, kto bol generál Vlasov, prečo prešiel k Nemcom, prečo nenávidel ruský politický režim, ako vznikla ruská oslobodzovacia armáda, ako sa zapojila do Pražského povstania i ako nakoniec skončil. Z môjho pohľadu ide o najrozumnejších ľudí, ktorí už vtedy mali jasno v tom, čo mnohým nedošlo ani dodnes a to, že Rusi na čele so Stalinom boli pre Vlasovcov podstatne väčšie zlo ako Nemci a Hitler. Dokument obsahuje množstvo zaujímavých dobových materiálov a hoci musím povedať, že niečo som už z toho videl, tak tu ich máme prehľadne zostrihané, pekne pohromade a aj divák, ktorý sa v dejinách príliš neorientuje dostane pekný a ucelený výklad na tému Vlasovci. Osobne mi ich bolo a je veľmi ľúto, podobne smutne skončili aj ruský kozáci. Z dnešného pohľadu by malo byť omnoho jasnejšie o čo im vtedy išlo, no ľudia v tej dobe nerozumeli rečiam, že Vlasovci budú síce bojovať s Nemcami, ale budú bojovať i proti sovietskemu režimu a vyčistia Rusko od komunistov. Pre ľudí v Pražskom povstaní boli nápisy na tankoch "Smrť Hitlerovi, smrť Stalinovi" poriadne mätúce. U mňa asi jediný vojaci, ktorí presne vedeli čo a jak, ale boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a ostali nepochopený a nepodporený. Bohužiaľ. Dokument excelentný, vyčerpávajúci. 100%. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Hitler a Stalin. Největší dobytci a vrazi miliónů lidí. Mezi jejich při se dostal generál Vlasov. O jeho nenávisti ke Stalinovi a o tom, proč se přidal k Hitlerovi vypovídá tento hodnotný a napůl hraný dokument Aleše Koudely. Vypovídá mnoho pamětníků, historiků i samotných bývalých členů ROA. Doplněno dobovými archivními záběry a dokumenty. Precizní práce a nejlepší autorský počin Aleše Koudely, jaký jsem zatím měl možnost shlédnout. Válečná doba nebyla jednoduchá a spousta informací zůstávala dlouho utajena, tak jako i v případě Vlasovců. Díky za takové dokumenty, které objasňují zkreslené informace a dokazují pravdu. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama