Reklama

Reklama

Liv Ullmannová

  • Česko Liv Ullmannová - Scény ze života (festivalový název) (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Liv Ullmannová je úspěšnou a světově uznávanou herečkou a dokonce i režisérkou. Důkazem její významnosti je i fakt, že byla před několika lety přizvána k projektu Lumiére a spol., v němž nejproslulejší světoví filmaři dostali k dispozici kameru bratří Lumiérů a minutu času, aby natočili, co sami uznají za vhodné. Liv Ullmannovou známe především jako hvězdu filmů jejího někdejšího partnera (a otce její dcery Linn) Ingmara Bergmana (Persona, Scény z manželského života, Hadí vejce, Podzimní sonáta aj.), z amerického snímku Švéda Jana Troella Nevěsta pro Zandyho (kde hrála s Genem Hackmanem) a z mnohých dalších filmových a televizních snímků. Portrét, který dnes uvádíme, vznikl v hereččině původní vlasti - v Norsku a patří k nejpozoruhodnějším medailonům, které v posledním desetiletí vznikly. Obsahuje totiž celou řadu vzácných archivních materiálů včetně rozhovorů s Ullmannovou z různých časových období, ale je cenný i upřímností všech zpovídaných, mezi nimiž nechybí osobnosti jako Erland Josephson, Sven Nykvist a pochopitelně ani Ingmar Bergman. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Určitě výjimečný dokument, jakých moc není. Především díky málokdy používanému vypovídacímu procesu, kdy Liv promlouvá často "z minulosti" a důležité události nejsou nazírány z dlouhodobější perspektivy, nýbrž bezprostředně ovlivněny samotnými hodncenými skutky. Jistě, klade to více požadavků na úsudek diváka, ale odpadá jakákoliv možnost manipulace či umělých závěrů. Rozhodně doporučuji knihu Proměny od samotné Liv. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jako informační zdroj o významné herečce slavné zejména díky spolupráci s Ingmarem Bergmanem je tento dokument vynikající. Ale na druhou stranu není tak poutavý, nestrhne zájem jako slavné francouzské podvodní dokumenty. A to je přece jenom škoda, protože s jiným filmařským přístupem by to bylo přinejmenším na 4*. Totiž i dokumenty mohou být zábavné a přitom mít vysokou "dokumentární" úroveň. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Útržky z dobových rozhovorov a filmov poprekladané súčasnými spomienkami vo viacerých oblastiach pôsobiacej výnimočnej herečky (divadlo, filmová réžia, scénaristika, muzikál, UNICEF...). Výsledkom je len súbor autokomentovaných faktov zo života herečky. Myšlienkovo, na rozdiel od filmov, v ktorých hrala neprináša bohužiaľ dokument nič mimoriadne. Rodové schémy sa v jej živote zopakovali, a ako vyrastala bez otca Liv, rovnaký osud postretol aj jej dcérku Linn, ktorej obaja rodičia (Ullmanová a Bergman) dali prednosť práci. Za najväčšie pozitívum dokumentu považujem možnosť uzrieť útržky starších švédskych a nórskych filmov. Kiežby som ich niekedy mohol vidieť celé! ()

Reklama

Reklama