Reklama

Reklama

Na cestě - Série 16 (2014) (série)


Na cestě po ostrově Skye (S16E07)

(epizoda)
Česko, 2014, 26 min

Režie:

Otto Kallus

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na nejznámější skotský ostrov za dudáky, vílími tůněmi a tajemstvím zpracování ovčích kůží... Ostrov Skye leží u západního pobřeží Skotska a je i přes svou odlehlost jedním z nejvíce navštěvovaných míst severní Británie. Podle magazínu National Geografic byl dokonce zvolen jako čtvrtý nejzajímavější ostrov na světě. A rozhodně má co nabídnout. Na prvním místě jsou to samozřejmě přírodní scenérie – divoké pobřeží a bouřící oceán, pohoří, řeky a vodopády. Tomu všemu nasazuje korunu neustále proměnlivé a nevyzpytatelné počasí. Dále má ostrov bohatou historii, kterou prozrazují hrady malebně rozeseté v krajině. Hospodářství se točí kolem rybářství a také chovu ovcí, což dokládají tradiční výrobny na zpracování a barvení kůží. Setkáme se i s místní kulturou, například ve škole snažící se zachovat tradiční gaelský jazyk či na zkoušce dudácké kapely z pestrobarevného hlavního městečka Portree. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A člověk by si šel hnedka balit batůžek s foťákem. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním a uklidňujícím komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Východní pobřeží Skotska tyhle podmínky dokonale plní. ()

sahi odpad!

všechny recenze uživatele

Byl jsem na ostrově a musím říct, že v reportáži chyběla snad všechna důležitá místa. Vůbec nebyl zmíněn Old Man of Storr (každoroční cíl desítek tisíc turistů). Dále jsem neporozuměl tomu, proč dvě třetiny reportáže tvořili informace o chovu skotu a hraní na dudy, když tomu se již věnují všechny reportáže o Skotsku jako celku. Ocenil jsem pouze informace o gaelštině. Za mě zbytečná reportáž, která ze Zapadniho pobřeží Skotska neukázala pranic specificky místního ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama