Reklama

Reklama

Tuaregové, hrdí vládci pouště

(TV film)
  • Španělsko Tuareg: Los Guerreros de las Dunas (více)
Španělsko, 2013, 52 min

Obsahy(1)

Vzrušující výprava za kočovníky do nehostinných končin Sahary. Různé kmeny Tuaregů obývají Alžírsko, Libyi, Niger, Mali a Burkinu Faso. Své jméno získali díky kočovnému způsobu života a znamená „Bohem opuštění". Jsou to aristokraté Sahary, jediní lidé schopní přestát běsnění pouště. Je to národ vedený ženami, které jsou zodpovědné za jeho osud. Žijí na pustém a sežehnutém území, jehož pravidla se řídí zákony diktovanými vodou. Ostatní lidé se jich vždy obávali, a to především vinou divokosti, s níž si Tuaregové chrání svá nehostinná území. Pouze oni totiž dokážou překonat samo srdce pouště. Jejich karavany se solí dodnes putují obávanou pouští a neznají žádná omezení či hranice. Jsou to jediní lidé, kteří se s ní dokážou poprat, jediní skuteční vládci této pustiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

O Tuarézích jsem se poprvé doslechl v době, když jsem chodil do čajovny a objednal si čaj Tuareg. U něj byl popisek a vysvětlivka, kdo jsou Tuaregové. A tak mě tento dokument zaujal. V poušti totiž nežije mnoho lidí. Ovšem Tuaregové a Eskymáci jsou druhy lidí, které dokazují, že člověk může žít kdekoli. Nehostinná poušť, vedra, pouštní bouře a tuny písku. To vše dohromady neskýtá zrovna lákavé vyhlídky na ideální žití. A navíc to putování pouští sem a tam. Tito lidé si zaslouží náš obdiv nejen díky svému přístupu k přírodě, ale hlavně díky úžasně inspirativnímu přístupu ke zdrojům na naší planetě, které - ač si to dosud neuvědomujeme, pomalu a jistě docházejí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na našem výletě v Maroku v poušti na velbloudech s Tuaregy jsme si všimli, že nejsou tak vlezlí než Arabové a mají určitou hrdost a noblesu. Z dokumentu jsem se o nich dozvěděl nové věci. Nekonečné prostory pouště fascinují, ale mám radši zelenější krajiny. ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Dokument o životě Tuaregů a jejich dlouhé výpravě s karavanou velbloudů(dromedárů). Co téhle cestě předchází(rituály, přípravy), samotná cesta, také proč jí podstupují plus něco o samotných lidech. .. V komentáři od uživatele Narciska je napsáno jak je rozkouskován a čím se zabývá samotný dokument. .... HODNOCENÍ: 70% (4*) ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Tuaregové, lidé, jejichž jméno ve mě odjakživa vzbuzuje úctu... Hrdí, krásní, silní, odvážní... vydávají se na nákup...měsíc pouští tam a měsíc zase zpátky... Aby se pak jejich ponávratová euforie změnila v rituální vděčný tanec... Zahalení muži, odhalené ženy, velbloudi, příprava pokrmů, sůl jako obživa, nekonečný písek pouště a jasně modré nebe... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama