Reklama

Reklama

Srbský právník

(festivalový název)
  • Velká Británie The Serbian Lawyer (více)
Velká Británie / Německo / Srbsko a Černá Hora / Slovinsko / Nizozemsko / Bosna a Hercegovina, 2014, 92 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Soud s Radovanem Karadžićem sledoval před lety celý svět. Jaký je však příběh muže, který srbského válečného zločince obhajoval a jenž se předtím podílel i na obhajobě Slobodana Miloševiće? Autor snímku se věnuje nejen důvodům, které vedly Marka k přijetí obhajob, ale i často protikladným reakcím okolí a mrazivým důsledkům, jež na něm studium materiálů o srbské válce a hledání pravdy zanechalo. Skládá tak dohromady portrét srbského právníka, jenž kdysi právě kvůli Miloševićovi z rodné země odjel a kterého procesy výrazně formovaly nejen po stránce profesní, ale i v soukromí. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (3)

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příspěvek k tématu rozpadu Jugoslávie. Demagogie euroamerických médií versus naprostá neschopnost (neochota) Radovana Karadžićove k sebereflexi (škoda, že obojí jen lehce načrtnuté místo více rozvedené). Ale především cesta mladého právníka k poznání, které by neškodilo mnoha jiným. ()

Patches1984 

všechny recenze uživatele

Téma zajímavé, ale výsledný dokument na můj vkus takový nemastný neslaný. Možná je to tím, že snímek se skutečně zaměřuje čistě na Marka a o Karadžičovi a válce se tak dozvídáme spíše zprostředkovaně, z druhé ruky. A protože Marko sám se snaží nemít vyhraněný názor a raději jen dělat svou práci, ani dokument nemá názor. Což je pěkné z hlediska objektivity, ale slabší, když dojde na to, aby zaujal. A vzhledem k tomu, že ani informačně není o moc bohatější, než co jsem už o balkánském konfliktu věděl, tak jsem byl z projekce trochu zklamán. Mnohem zajímavější byla následná diskuse se srbským vyučujícím z FSS MU. 6/10 ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Dokument, který svojí dramatičností může směle konkurovat hraným snímkům. A díky tomu, že se dokument soustředí na přemýšlivého protagonistu, tu zazní naprosto přirozeným způsobem spoustu podnětných myšlenek, přičemž mnohé další se přímo nabízejí, např.: SPOILER: Máme právo se podivovat nad černobílým uvažováním Balkánců, když i naše média situaci zkreslují tak, aby nám byl jasný viník a oběť? Skončí nekonečná spirála odplat a vzájemného obviňování díky verdiktům nadnárodních institucí, anebo je potřeba, aby si na svoje viny přišli Balkánci sami? A jsou toho schopni? Přece jen... nebýt tlaku EU na Srbsko, došlo by ke Karadžićově zatčení? ()

Galerie (11)

Související novinky

MFDF Ji.hlava 2014

MFDF Ji.hlava 2014

15.10.2014

Od 23. do 28. října proběhne již 18. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, největší události svého druhu ve střední a východní Evropě. Letošním tématem je továrna, která se… (více)

Reklama

Reklama