Reklama

Reklama

Grantchester

(seriál)
  • Velká Británie Grantchester
TV spot
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2014–2023), 40 h 26 min (Minutáž: 45–65 min)

Tvůrci:

Daisy Coulam

Předloha:

James Runcie (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

James Norton, Robson Green, Morven Christie, Al Weaver, Tom Austen, Gregg Lowe, Pheline Roggan, Chris Bearne, Fiona Button, Ukweli Roach, Michelle Duncan (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(51)

Detektivní seriál z produkce britské ITV vznikl podle povídek anglického spisovatele, filmového dokumentaristy, televizního producenta a dramatika Jamese Runcieho. Jeho hrdinou je mladý reverend anglikánské církve Sidney Chambers z malebného Grantchesteru, nacházejícího se pár mil od univerzitního města Cambridge. Děj je zasazen do první poloviny 50. let. Mladý, poněkud nekonvenční vikář se slabostí pro jazz a whiskey, bojoval ve druhé světové válce, odkud si odnesl nepěkné vzpomínky. Zvídavý mladý muž se shodou okolností pustí do vyšetřování zločinu a spojí síly s místním policejním detektivem Geordiem Keatingem. Oba muži si přes počáteční nedůvěru padnou do noty a při vyšetřování se vzájemně doplňují. Hlavní roli reverenda Chamberse v seriálu ztvárnil James Norton, vycházející hvězda britské televizní i filmové tvorby (Šťastné údolí, Vojna a mír, Smrt přichází do Pemberley, McMafia), v roli inspektora Keatinga vystupuje méně známý, ale osvědčený, převážně televizní herec Robson Green. Dosud v letech 2014–2017 vznikly tři šestidílné řady, v letošním roce stanice ITV potvrdila, že se hrdinové brzy vrátí v řadě čtvrté. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (42)

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

člověk by nevěřil že je ten seriál natočený v roce 2014 a později..Dýchá z něj atmosféra let do kterých byl zasazen.Bude zajímavé sledovat jak se herci během let natáčení mění. Je tam sice pauza jednoho roku mezi první a druhou sérií takže pět let je dlouhá doba.Rovněž nevím jak se popasuju s čekáním na 50 minut jednou za týden.a to až do léta - jestli jsou zakoupeny práva na všechny série. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za "starou dobrou Anglii" a jedna samostatná za "zatraceněsexy" reverenda Jamese Nortona. Na začátku seriálu jsem netušila, jak to mají anglikánští duchovní se sexem apod., ale jemu bych ten případný celibát nevěřila ani na vteřinu.... V seriálu nejde ani tak o zločiny, spíš o atmosféru a osobní problémy všech hlavních postav. Moc milé.... ()

Reklama

geklon 

všechny recenze uživatele

Nenápadně nápadné. Nebo spíš nápadně nenápadné? Detektivní drama z 50. let minulého století, sice stojí na pevných základech a Harry Bradbeer ví, jak dramatický typicky britský seriál udržet nejen na nohou, ale s vzpřímenou hlavou. Já si ale nemůžu pomoci a většina věcí, které bych měl velebit a vyzdvihovat, na mě působí až extrémně profesorsky. Každopádně potenciál má Grantgester vysoko položen. James Norton je na mě moc princ Harry. Ale se svojí lehce kontroverzní rolí, si ví jak poradit. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

What the dickens... mě to normálně baví! Po Downton Abbey se v Cambridgeshire urodilo další moje nečekané seriálové souznění. A rozhodně nejde o žádnou BBC tuctovku, jak tu píše honajz - imho spíš přesně naopak. Grantchester přichází s neotřelým přátelstvím jakožto nositelem senzačně fungující humorné složky; se zajímavým charakterem (střízlivého!) alkoholika-faráře; s pár řádně zamotanými a na malém prostoru elegantně rozplétanými detektivními případy (e02!!); a nakonec i s pár osudovými dějovými linkami, kdy veškeré flashbacky dávají s přibývajícími díly čím dál větší smysl. Po páté epizodě zatím konstatuju naprostou spokojenost. Norton je talent. ()

verlit 

všechny recenze uživatele

Další detektivka, kde je v hlavní roli pátrače kněz, zjevně mají kněží v Anglii detektivní vlohy vrozené. Jako parťáka má policistu, který tentokrát netrvá na tom, aby se mu kněz nepletl do řemesla, ale naopak se dobře doplňují a fungují jako tandem. Příběhy jsou temnější než v případě otce Browna a mají proměnlivou kvalitu. Pár opravdu dobrých stahuje dolů pár...nepříliš dobrých. Otravná je linie milostného tápání hlavního hrdiny, která je natahovaná a vyždímaná jako pětkrát vylouhovaný sáček čaje (abychom byli věrni anglickým metaforám), naproti tomu postava jeho "Watsona" v podobě gay pastora dojme mnohem víc, než zhrzené hrdinovo srdce. Přijatelné, když máte - jako já - detektivní absťák :-) ()

Galerie (1 376)

Zajímavosti (1)

  • James Runcie vytvoril postavu Sidneyho Chambersa ako poctu svojmu zosnulému otcovi, ktorý bol v 80. rokoch arcibiskupom z Canterbury. Rovnako ako Sidney, aj lord Runcie bol vojnovým hrdinom predtým, ako vstúpil do služby a stal sa súcitným a láskavým farárom. Riešeniu zločinov sa však nevenoval. (krasomama)

Reklama

Reklama