Reklama

Reklama

Naše krev je Sparta

(TV film)

Obsahy(1)

Psal se rok 1893 a v Praze byl založen sportovní klub Sparta. Klub, který se nejvíce proslavil v našich tradičně nejsledovanějších sportech – fotbale a hokeji. Popudem ke vzniku filmu byl fakt, že hráči AC Sparta Praha letos dosáhli vítězství ve všech třech našich nejvyšších fotbalových soutěžích (vyhráli první ligu, Pohár i Superpohár) a nedávno oslavili 120 let od vzniku klubu. Ať jsme či nejsme sparťany, musíme připustit fakt, že za tu dobu se klub stal součástí našeho života. O jeho počátcích neexistují téměř žádné obrazové materiály, a tak se o jeho historii dozvíme více ze čtyř krátkých animovaných příběhů, které vytvořil Marek Berger a namluvil Miroslav Donutil. Jednotlivé příběhy jsou pak „objevovány" malým fotbalistou. Před kamerami se samozřejmě objeví i bardi-pamětníci, jako například Tadeáš Kraus, který byl v padesátých letech klíčovým hráčem klubu, či další legendární hráči Václav Mašek anebo Václav Vrána, jehož vnuk Pavel Kadeřábek je obráncem Sparty dnes. Dokument pamatuje i na „sparťana století" Andreje Kvašňáka. Z hráčských ikon Sparty promluví ve filmu třeba Horst Siegl, Jiří Novotný, Jozef Chovanec, ale i hokejisté Jiří Hrdina, Pavel Richter, či slavní brankáři Jiří Holeček, Petr Bříza. Výčet známých osobností sportovního světa, které spojily svůj život s pražskou Spartou, by byl hodně dlouhý. Za těch 120 let je skutečně o čem vyprávět. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Hokej by tam teda být nemusel, ale chápu, že to má z historického silné společné kořeny. Rozhodně je ale hodně slušná informační hodnota a zajímavé jsou i rozhovory s některýma legendama. Jak je sparta můj život atd jsou sice trochu otřepané a až úsměvné fráze, ale naštěstí tu jsou podány od opravdových sparťanů. ()

Marrty3 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený a zajímavý dokument, který je vhodný pro všechny věkové kategorie. Za necelou hodinku zjistíme vše o fotbalové Spartě, plus jako bonus dostaneme pár informačních sekvencí i z hokejového bratra. Pro mě jako pro zarytého sparťana velmi poutavé a záživné téma. Myslím, že tohle si Spartička zasloužila. ACS ! ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

"Kdo že tu dnes bude hrát? Kdo že tu dnes zvítězí? Kdo že bílorudé dresy obléká? To celej českej národ ví! No přece: železná Sparta, Sparta železná" Mojí krví není Sparta a zcela zodpovědně mohu prohlásit, že se jí ani nikdy nestane, ale ne úplně mojí krví, ale spíše mým šálkem kávy je forma toho dokumentu. Poutavé, barevné, hravé - zastoupený je fotbal i hokej, vzpomínky i současnost. Očekávatelně neabsentují vzpomínající legendy, ale příjemným oživením jsou například animované sekce nebo zvídavé dětské ucho........a proto " Jen jeden klub já znám, ten na Letný chrám má, tam v Praze na Letný, hraje mužstvo nejlepší, tam prý hraje Sparta železná" ()

korok 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument o asi nejslavnějším českém fotbalovém klubu a jeho hokejové sestře. Probrat pořádně historii obou oddílů by asi vydalo na mnohem delší stopáž, než je oněch 56 minut ale i tak se tvůrcům povedlo poměrně výstižně probrat všechny zásadní momenty ve více než 120-tileté historii. Potěšilo i animované zpracování prvních derbyzápasů s odvěkým rivalem Slavií. Jediné co bych vytknul, že se opakovaly stejné záběry, když by jistě šlo v archivech ČT vybrat mnohem více odlišných materiálů. Např. u rozhovoru s Horstem Sieglem pouštět a opakovat jeden jeho gól, když jich dal nějak kolem 160 a drtivá většina z nich je jistě někde zaznamenána. Jinak odpad! může dát jen fanoušek Slávie :-) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený historicky podložený dokument. Pro fandy Sparty úžasná rekapitulace posledních 120 let vzniku klubu. Pro neSparťany je to zajímavý pohled na jeden z nejslavnějších Československých klubů. Od Spartaku Sokolovo až do současnosti. Vše o fotbalu i hokeji. CITÁT - Ve Spartě může hrát málo kdo........... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V animovaných pasážích filmu je hvězda na dresech Slavie otočená opačně, než ve skutečnosti - správně má být cípem dolů. (MiraSKS)

Reklama

Reklama