Reklama

Reklama

Nízká Vysoká hra

(TV film)

Obsahy(1)

V letech 1974–1977 vznikal v tehdejší ČST na objednávku nejvyšších komunistických míst film Vysoká hra, na jehož natáčení se tehdy podílel začínající kameraman Martin Vadas jako ostřič, aniž tušil, o jaký film jde. Své záběry pak s překvapením poznal až ve vysílání, kdy už byly opatřeny štvavým komentářem o činnosti západních špionážních centrál. Martin Vadas ve svém dokumentu pátrá po okolnostech vzniku Vysoké hry, analyzuje střety jednotlivých účastníků tohoto dramatu s mocí i vlastním strachem. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (5)

Radko 

všechny recenze uživatele

Nakrúcanie množstva publicistických relácií, inscenácií, seriálov aj filmov v období rokov 1918 až 2014 bolo čistou propagandou alebo malo takýto podtext. Od pompéznej oslavy výročí a úmrtí aktuálnych mocenských vodcov vo forme patetických oslavných diel a portrétov až po oslavu prostého hrdinstva v mene ideológie, ktorá momentálne letí. Veľké množstvo manipulácie a skresľovania a menej faktov bolo pre obdobné programy typické. To, že publicistické dokumenty podliehajú demagógii s účinnou a častou účasťou tajných služieb pracujúcich s priamym zadaním od politickej strany, to bola špecialita sovietsko-česko-slovenského režimu, ktorý tu panoval v rokoch 1948 až 1989 (s krátkym úletom v rokoch 1968-1969). Dnes pracujú tajné služby tiež na priamy pokyn politickej vládnucej strany, ale väčšinou túto činnosť už nezmapujú vo forme publicistického dokumentu verejnoprávnej telky. Väčšinou. Prekvapený kameraman sa tuná dozvedá, že ním nakrútené zábery boli zneužité a použité v akejsi eštebáckej agitke o diverzantoch v prostredí zahraničných diplomatických pracovníkov, umožňujúcich v spolupráci so škodcami režimu prevoz zakázanej literatúry. Zaujímavý úvod sa stratí v podrobnom popise udalosti a detailnom zameraní sa na jedného z obvinených a na jeho siahodlhé výpovede či archívne zábery jeho televízneho sebamrskania, ktoré sú následne z rôznych strán komentované, až sa sám seba pýtam - o čom toto celé je? O kom? Celok sa tak stal neveľmi zaujímavým podrobným popisom jednej epochy cez jednu rozvláčnu epizódu aj s komentárom a záverečným sypaním si popola na hlavu, že tresty väzenia sme si zaslúžili, nie za činy proti režimu, ale za to, že nejakou tehličkou sme aj my prispeli k jeho vybudovaniu. Rozvláčny popis deja a nezáživné uchopenie témy filmu nesvedčali. Myslím, že takto koncipovanú príhodu by Josef Frolík do kníh Špión vypovídá a Špion vypovídá II nevložil z dôvodu straty gradácie a tempa. A tiež z hľadiska zníženej schopnosti pútavo porozprávať príbeh. ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý dokument z trochu jiné strany - lidí, kteří nebyli vědomými aktéry "her" StB. Prostě jednou přišli na plac, něco natočili, a až v průběhu natáčení, nebo dokonce po sestříhání (!) zjistili, čeho se účastnili. To je ten děsivý faktor. A ještě děsivější je tato případová studie v tom smyslu, že ukazuje precizní práci komunistické propagandy a StB vlastně skoro ze všech úhlů. Velký palec nahoru za sesbírání výpovědí a podkladů, dávám 75%. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama