Reklama

Reklama

Bergwelten


Haute Route – Todesfalle in den Schweizer Bergen (E248)

(epizoda)
Rakousko, 2023, 1 h 30 min

Režie:

Frank Senn

Obsahy(1)

Je považována za „královnu skialpinistických túr“, „Haute Route“ z Chamonix ve francouzském regionu Mont Blanc do Zermattu ve Švýcarsku: západo-východní přechod Valašských Alp vede přes velkolepé horské a ledovcové scenérie a je to lyžařská túra v superlativech, většinou nad hranicí 3 000 metrů. Túra snů, která je na seznamu přání mnoha dobrých a zdatných skialpinistů. Vytoužený lyžařský přechod má však i svou temnou stránku: nepředvídatelné povětrnostní podmínky. Pak se z něj stává životu nebezpečný podnik. Nejenže 90 kilometrů vysokohorským terénem zahrnuje výstup do výšky téměř 7 000 metrů, ale další velkou výzvou pro všechny, kteří se odváží absolvovat „Haute Route“, jsou bílé mraky a poklesy teplot.
V posledních dubnových dnech roku 2018 vedl takový kolaps počasí k jedné z největších vysokohorských tragédií ve Švýcarsku, kdy v nejvyšší části trasy, pouhých 500 metrů od útulny Vignettes, zemřelo na vyčerpání a omrzliny sedm lidí. Smrtelné drama skialpinistů na Haute Route z 29. a 30. dubna 2018 šokovalo alpský svět a vyvolalo otázky ohledně pochybení a odpovědnosti. Sedm lidí, kteří umrzli vyčerpáním ve sněhu a ledu – co se stalo? Ve spolupráci se švýcarským rozhlasem a televizí (SRF) se pořadu Bergwelten podařilo získat přístup k údajům švýcarské letecké a horské záchranné služby a také k údajům GPS přeživších. Tento film poskytuje pečlivou rekonstrukci otřesného horského dramatu a jeho příčin. (sator)

(více)

Recenze (1)

sator

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je považována za „královnu alpských lyžařských túr“, „Haute Route“ z Chamonix ve francouzské oblasti Mont Blanc do Zermattu ve Švýcarsku: západo-východní přechod Valaisských Alp vede velkolepou horskou a ledovcovou krajinou je lyžařská túra. superlativů, většinou za hranicí 3000 metrů. Túra snů, která je na seznamu přání mnoha dobrých a zdatných lyžařů. Vytoužený lyžařský přechod má ale i stinnou stránku: nepředvídatelné změny počasí. Pak se z toho stává život ohrožující podnik. Nejen, že 90 kilometrů vysokohorského terénu zahrnuje převýšení téměř 7 000 výškových metrů, ale blednutí a poklesy teploty jsou další velkou výzvou pro každého, kdo se odváží vydat se na „Haute Route“ . Taková náhlá změna počasí vedla k jedné z největších alpských tragédií ve Švýcarsku v posledních dnech dubna 2018, kdy vyčerpáním a omrzlinami zemřelo sedm lidí v nejvyšší části trasy, pouhých 500 metrů od záchranného útočiště Vignettes. Fatální drama skialpinismu na Haute Route 29./30. dubna 2018 šokovalo alpský svět a vyvolalo otázky ohledně špatného chování a odpovědnosti. Sedm lidí, zmrzlých vyčerpáním ve sněhu a ledu - co se stalo? Ve spolupráci se Swiss Broadcasting (SRF) měl „Bergwelten“ přístup k datům švýcarských leteckých a horských záchranářů a také k datům GPS od přeživších. Tento film poskytuje pečlivou rekonstrukci drásavého horského dramatu a jeho příčin. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama