Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

dwi 

všechny recenze uživatele

Po dějové stránce ničím inovatiní, ale přesto zajímavý horor. Zápletka, obalená do trošku jiného hávu, je vytěžena z kvanta jiných (starších) filmů. Zajímavé budování atmosféry, vizuální stránka a konečně trochu zajímavý konec činí ovšem z tohoto hororu menší nadprůměr v současné produkci. S hudbou je to už o něco horší. Bezpodmínečně se snaží vyvolat u každé lekací scény infarktózní stav, což po chvíli začne rušit. Stačilo by jen jemně oscilovat s napětím, hrát si s divákem, dopřát mu, aby si budoval svůj vlastní strach, a ne hned dát najevo zbytečně zhuštěnými rytmy příchod vylekání (nebo naopak ticho je narušeno výbuchem rytmů, kterých se člověk lekne i bez obrazu). Herecké výkony nevybočují ani do záporu či kladu, zůstávají v průměrných mezích. Odhlédněte trochu od zaběhané zápletky vyvolávající stále stejné dialogy a soustřeďte se na atmosféru, kterou tento horor zcela jistě nabízí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ďalší z hororovej sekcie „ghost house“ režíroval obrovský žánrový španielsky zázrak Jaume Balagueró, ktorý nakrúcal už pred TEMNOTOU (2002), ale až práve ona ho postavila na trón novej hororovej režisérskej krvi a nasledovali bomby NEPREMOŽITEĽNÉ ZLO a [REC] 1 - 2. Zručne buduje hrôzostrašnú atmosféru tak mocne, až mu bez väčších problémov odpustíme neprepracovaný scenár, hoci aj ten raz za čas príjemne prekvapí a v dobrom znepokojí. Keď si k tomu prirátame skúsené herecké obsadenie (Paquinová, Giannini) a kvalitnú kameru/výpravu, o vydarený horor (spoliehajúci viac na atmosféru ako krv... čo neznamená, že fanúšikovia Jacka Torrancea si neprídu na svoje) je postarané. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/147245/Temnota-80.html ()

Reklama

d-corso 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororů, které jsem měl to štěstí v poslední době zhlédnout. Některé motivy jsou sice vypůjčené z jiného veledíla žánru-Argentova Inferna (trojice postav, tajemný dům, postavený jako místo průniku "temnoty" na zem), ale není to vůbec na škodu. Skvělá, v pravém slova smyslu TEMNÁ, atmosféra, spousta vizuálních vychytávek (postava z obrázku, zjevící se architektovi v podzemce, trhaný pohyb zavražděných dětí po chodbě, démon, lezoucí nikým nepozorován po stropě), snad jen šestice dětí, ukrývajících se v tmavé místnosti, byla trošku...mno...směšná. Fatálnost, s níž film směřuje a nakonec se bolestivě (pro všechny zúčastněné) propracuje k naprosté antitezi happyendu, je podobně dokonalá, jako u nejlepších kousků Lucia Fulciho. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na první pohled prostá duchařina bez litrů krve a mrtvých. Temnota je však silnější, než by se mohlo zdát, její síla je v tom, že tísnivost atmosféry na diváky/divačku dopadá postupně a pozvolna. Není to vůbec špatný, další dobrý snímek z Yuznovy hororové brašničky. Váhám mezi 3* a 4*, tak někde mezi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Se španělskou kinematografií příliš zkušeností nemám, a tím méně se žánrovými snímky z oblasti hororu. K Temnotě jsem přistupoval tedy a priori s nedůvěrou. Kupodivu byl jsem nadmíru spokojen. Není to film s vysokým rozpočtem, špičkovými triky nebo plný známých hvězd. Je to ale snímek s nanejvýš zajímavou atmosférou, která mi připoměla klasické povídky klasika žánru Lovecrafta. Základní rekvizitou je podivný starý dům na samotě, kde se kdysi odehrálo něco děsivého a spoustu let tam nikdo nebydlel. Do té doby, než ho osídlí po desítkách let chátrání nová rodina. Tohle prastaré schéma je stokrát obehraná písnička, navíc aspoň z počátku film nabízí vlastně jen pocit všednosti prožívaných banálních rodinných problémů. Poznenáhlu se začnou dít zvláštní věci a události dostanou znepokojivý vývoj. Za přesvědčivou nepříjemnou atmosféru svědčí film i skvělé, přesně načasované hudbě, zvukovým efektům a ze všeho nejvíc pak střihu. A vše završí finále, které opravdu nekončí happyendem. Objektivně vzato, filmu přidávám, ale na druhou stranu se mi už dlouho nestalo, že by nějaký horor ve mě vyvolal příjemné mrazení v zádech, a k tomu u několika scén opravdu došlo. Ten zneklidňující obrázek na zdi s tajemnými tvářemi se mi vryl do paměti. Příklad filmu navazujícího na starou školu klasických důchařských příběhů, který sice pracuje s řadou žánrových klišé, nicméně řemeslně zručně a inovativně. Na úspěchu Temnoty se jako producent podepsal zkušený hororový matador Brian Yuzna. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)
  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama