Reklama

Reklama

Fyrst

  • Slovensko Fyrst (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2014, 20 min

Režie:

Jan Šimánek

Scénář:

Jan Šimánek

Kamera:

Jan Šimánek

Obsahy(1)

Fyrst znamená islandsky první. V tomto případě ve smyslu poprvé, ve smyslu otevírání dveří a vykračování do neznáma. Příběh pěti slacklinerů a jednoho dokumentaristy o tom, jak se rozjeli za svým snem, o prvním zklamání, o schopnosti jít dál. „Fyrst" je jméno první highline na Islandu, ta poslední, osmá, se jmenuje" Takk Takk", tedy "Díky". Takk Takk, Islande, za tvou krásu, drsnost, nedostupnost! (Sherpafest)

(více)

Recenze (6)

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Príroda (hlavne islandská) opäť ukázala, že jej je ukradnuté akékoľvek plánovanie ľudí, aby im tam vyšli plány. Technicky bola skupinka pripravená veľmi dobre, zábery boli naozaj na úrovni a aj nápady na trasy pekné, ale dialógy mi prišli trápne. Priemerný dokument, ktorý mal ešte nejaké rezervy ()

Joker7 

všechny recenze uživatele

Na český dokument super. Krásné záběry, pěkná huidba. Navzdory ponuré atmosféře Islandu jsem z kina odcházel příjemně naladěn. ()

Reklama

rekkky 

všechny recenze uživatele

Partička českých „lajnerů“ vyprodukovala uhlazené video s hromadou pěkných záběrů z fotogenického Islandu. Vychází z toho melancholické zachycení aktivní dovolené, ale jiné ambice se snad ani nenabízejí. ()

DannyVlk 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale české ztvárnění výprav mladých sportovců mě neuchvátilo. Vlastně vím, monology všech zúčastněných nemají hlavu ani patu, snaží se sice být vtipní, ale nějak se jim to nedaří. Hudba byla velice nevyvážená - v jedné chvílí úplné ticho a v druhé rámusící songy, které nebyly dle mého názoru vhodně zvoleny... Musím uznat, že na lajně jim to jde bezvadně, i ty záběry měli povedené, ale pro další výpravu doporučuji nějakého zkušenějšího režiséra nebo někoho, kdo jím upraví jejich hlody do kamery, přece jen jsou to největí machři na lajně, nemůže se od nich očekávat žádný hluboký komentář k tmu co zrovna dělají... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Highline je slackline napnutá ve výšce nejméně 10 metrů. (Zdroj: ancekance.blogspot.cz)
    (BruceW)
  • Dokument byl pojmenován po první highline, kterou expedice natáhla - Fyrst 39/40, dalšími highlines byly Ovčí kaňon 46/40, Ice ice baby 32/40, Perla oblasti 37/10, Viking - 43/40, Kiesza 90/40, Comeback 33/38 a Takk Takk 53/45. První číslo udává délku highline, druhé pak její výšku nad zemí. (Zdroj: hisland.squarespace.com)
    (BruceW)
  • Hlavním cílem expedice bylo natažení highlines na místě zvaném "Trolí skály", což jsou 70 m vysoké věže čnící z moře u nejjižnějšího místa Islandu Vík í Myrdal. Kvůli nepředvídatelné špatné kvalitě skály se záměr však nakonec realizovat nepodařilo. (Zdroj: hisland.squarespace.com) (BruceW)

Reklama

Reklama