Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Portrét neokázalého, ale o to více oblíbeného a tvůrci obsazovaného herce i písničkáře... Oblíbený herec a písničkář Jiří Schmitzer, který je synem legendárního herce Jiřího Sováka, se narodil 25. října 1949 v Praze. Absolvoval DAMU a později nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem. V roce 1985 ho angažovalo Studio Ypsilon, které bylo jeho domovskou scénou téměř dvacet let. První větší filmovou roli mu nabídl režisér Oldřich Lipský v komedii Tři chlapi na cestách (1973). Vzápětí následovaly další role např. ve filmech: Marečku, podejte mi pero (1976), Postřižiny (1980), Slavnosti sněženek (1983), Vesničko má středisková (1986), Amerika (1994) či Báječná léta pod psa (1997). Velkou úlohu Kandy vytvořil vedle televizního seriálu i ve filmové verzi Zdivočelé země a tentýž rok získal za roli politického vězně Jardy Svobody ve snímku Bumerang od stejného tvůrčího tandemu Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon (1997). Stejná ocenění získal i za nevšední role ve filmech Kráska v nesnázích (2006) a Jako nikdy (2013). (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z jiným režisérem bych to nedělal, já si myslím že točit se má až po smrti.Tak to byl Schmitzrův prolog do dokumentu... Striktně odděluji práci hereckou a" to osobní... Mimořádný chlap a herec a povedený dokument, zase jen snad "to nevyřčené o kriminálu i o vztahu s otcem"... ()

Jacques-ds 

všechny recenze uživatele

Film má velmi příjemné vyznění, jakoby Schmitzer dokázal člověka uklidnit, že život se dá prožít i s malými krůčky, že je třeba se hlavně bavit a nelitovat. Jeho životní příběh je spíš nastíněn než uceleně popsán, některá témata nevyřčena (možná právě ta nejzajímavější a nejdůležitější), ale to nakonec nevadí. Vzniká tak prostor pro detailnější dokument, třeba právě po jeho smrti. Odkaz: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10212433228-neobycejne-zivoty/21254215242-jiri-schmitzer/ ()

Reklama

Reklama