Reklama

Reklama

Záhada kodexu XIV A 13

(TV film)
Česko, 2014, 52 min

Režie:

Zora Cejnková

Obsahy(1)

Pohnutá minulost jednoho z našich nejvýznamnějších rukopisů – Kodexu vyšehradského z roku 1085. Koprodukční dokument České televize odkrývá pohnutou minulost nejdražší knihy v České republice, jednoho z našich nejvýznamnějších rukopisů, Kodexu vyšehradského, který se svým významem dá přirovnat ke Zlaté bule sicilské nebo tzv. Ďáblově bibli. Je z nich přitom nejstarší. Nyní bude po 50 letech vystavován díky projektu Národní knihovny, Národní galerie a Akademie věd ČR a mnoha institucí dalších zemí střední Evropy. Zároveň zaznamenává i historii a význam řádu benediktinů v Čechách a na Moravě. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Co je „mediavelista“? Podle filmu Pavel Spunar - asi ho zajímají média, nebo co. Podle toho, k čemu se vyjadřuje, bych si ale tipnul, že je spíš medievalista, tedy historik zaměřující se na středověk. Ale to je i Josef Žemlička, který má u jména obecnější titulek „historik“... Má tento svérázný přístup tvůrců nějaký hlubší skrytý význam? ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Rekonstruce románské kresby byla fascinující, ale zklamáním bylo, že se kodexem zabývali tak málo. Čekala jsem 52 minut nadupaných informacemi, ale oni na to šli filutové pěkně od lesa. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemný doplněk vynikajících přednášek prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D. Základy křesťanské ikonografie. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o tom, jak se vyráběly kroniky. O tom, jak kdo si je objednával a proč, o centrech, kde se vyráběly a kdo je vyráběl. Restaurátor pracuje na kopii jednoho listu a postupně vysvětluje, kdy, co a proč dělá. Dobře se na to dívá, když člověk ví, co dělá a umí to. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama