Reklama

Reklama

Hrdost Jesseho Hallama

(TV film)
  • USA The Pride of Jesse Hallam

Obsahy(1)

Kromě své cti, má Jesse Hallam ještě dvě děti, balík dolarů za prodej své farmy v Kentucky a odhodlání poprat se s osudem o svou existenci v cizím prostředí nelítostného velkoměsta. Ke starosti o zdraví své dcerky, za jejíž operaci podle plánu vydal všechny své prostředky, přibudou záhy i problémy s dospívajícím synem, který se těžko adaptuje na prostředí v nové škole a na opačnou pozici, než na jakou byl zvyklý z venkovské malotřídky, kde platil, především díky tělocviku, za premianta. K tomu všemu Jesse zjistí, jak obtížné je v novém domově sehnat práci, pro člověka, který byl zvyklý celý život tvrdě pracovat je situace velmi deprimující. Největší problém však skrývá Jesse Hallam v sobě. Před okolním světem, včetně svých dětí, úzkostlivě tají fakt, že je negramotný. Hendikep, který mu až do své smrti pomáhala překlenout jeho žena a který ůřady v rodinném prostředí kentuckého venkova shovívavě přehlížely, se ukáže v anonymním soukolí Detroitu padesátých let prakticky neřešitelný. Ani štěstí, že ho zaměstná svérázný italský imigrant, otec synovy učitelky angličtiny, ve svém zelinářství, situaci nevyřeší. A tak nezbývá, než aby se samorostlý farmář přinutil přehodnotit svůj dosavadní život a našel konečně hranici mezi opravdovou ctí a falešnou hrdostí. Americká hudební legenda Johnny Cash, brilantní Eli Wallach (Calvera ze Sedmi statečných) a Brenda Vaccaro (Kozoroh Jedna) pod vedením seriálového režiséra Garryho Nelsona (mj. Kojak) vytvořili přesvědčivé sociálně laděné psychologické drama podbarvené několika písněmi hlavního protagonisty. (revere)

(více)

Recenze (3)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Propagace gramotnosti by se asi měla chválit, abychom ji však přijali jako umění či zábavu, musí nabídnout, ehm, umění či zábavu. Hrdost JH nabízí však jen sled ukázek, které říkají: "Dobré srdce je fajn, ale je třeba umět číst, chlapácká pracovitost je fajn, ale je třeba umět číst, hrdost je fajn, ale je třeba ji umět spolknout, když se má jeden naučit číst," a spoooustu zpěvu Johnyho Cashe. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Životní drama muže, který hluboce miluje svou rodinu, svou vlast a svou mužskou hrdost-čest, to je pro něj to nejdůležitejší v životě a podle toho žije. Jak se postaví realitě všudypřítomné městské společnosti, když na každém kroku zjišťuje, že se musí etablovat-přizpůsobit a jít s dobou tím, že se naučí číst a psát, udělá si řidičský kurz a stane se plnohodnotným občanem...?! Kam až sahají hranice únosné lidské hrdosti, každý z nás má nastaveno jinak i stran svědomí, všechny složky jsou provázány, jak moc si musíme nechat společnost promlouvat-připouštět k tělu..? ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Trvá to zatraceně dlouho, než Jesse Hallam, ten novodobý bojovník s větrnými mlýny z vlastní zatvrzelosti a hrdosti, skloní pokorně hlavu. Asi jsme s kolegou Subjektivem viděli každý jiný film, každopádně z "Hrdosti" vyzařují americká sedmdesátá (a to i přes dobu vzniku filmu) víc než radiace z fukušimské elektrárny, a Jesseho příběh je vším možným, jenom ne zábavou či propagací gramotnosti. Pokud ve své době plnil tento účel, dnes mu už zůstaly jen ty "koule", jaké aby jakýkoliv další film pohledal. Ještě jedna věc - to country k tomu pasuje jako pověstná zadnice na hrnec. ()

Reklama

Reklama