Reklama

Reklama

Recenze (4)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Dino je čtyřicátník se srdcem plným obav, aby ho nezavřeli do klece obyčejného života, a hlavou plnou plánů na rychlé zbohatnutí, ale prázdnými kapsami, kterému nevadí nechat se vydržovat přítelkyní Elsou. Dnes je čtvrtek a celý den má strávit se svým osmiletým synem Robertinem, kterého už neviděl několik let, protože žije s matkou ve Švýcarsku. Po počátečním chladu chlapec hodí za hlavu tátovy nedostatky a začne ho mít rád takového, jaký je. Když ho večer vrací matce, je vidět, že mezi synem a otcem vzniklo silné pouto. V jednu chvíli film připomíná jiný italský film Zloději kol. ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem od filmu Dina Risiho čekal trochu lepší komedii, což byla chyba. Snímek Il Giovedi (Čtvrtek) si za námět bere setkání otce (Walter Chiari) se synem po mnoha letech. Synkovi je osm let a žije ve svém světě a jeho otec se s ním snaží sblíži a navíc mu chce dokázat, jak je úspěšný a ve všem se vyzná. To není ovšem pravda, takže chvílemi můžeme sledovat trochu absurdní a komické situace při konfrontaci těchto dvou postav. Jen na okraj: Michele Mercier má neskutečně nádherné oči! 66% hvězdiček ()

Reklama

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Štvrtok Dina Risiho by som rozhodne nezhŕňal do šuflíka s názvom "komédia". Bolo by to jednak príliš jednoduché a taktiež, komické prvky v tomto filme filme vyplývajú najmä z rozšafnej povahy hlavného protagonistu, ktorý predstavuje stárnuceho povaľača a voľnomyšlienkára. Podobnú postavu stvárňuje Vittorio Gassman v o rok mladšej letnej tragikomédii Sviatočná výchádzka, avšak zatiaľ, čo Gassmanova postava nie je viazaná žiadnou zodpovednosťou a môže prejavovať svoje bohémstvo naplno, postava Waltera Chiariho sa drží pri zemi a svoju horkokrvnosť prejavuje infantilitou, ktorou si získava svojho "odcudzeného" syna. Chiari síce nie je Gassman, ale tejto "gassmanovskej" úlohy sa zhostil výborne. Film dojemný, pričom nesentimentálny, rukopis Dina Risiho je zrejmý. Jedeň deň skorej teplej jesene v talianských reáliách. Pre každého, kto má rád príjemné a nenásilné filmy s dávkou života a bez premrštených happyendov. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Že se pojal Dino Risi vyprávět celý příběh nikoliv z pohledu kluka, ale tatínka na jednodenní návštěvě, by určitě nevadilo. Beru to v rámci dětského filmu jako zpestření, ti dva jsou většinou stejně spolu a příběh nabízí jistý odkaz osobitě jak pro dětského, tak i dospělého diváka. Klučina v roli osmiletého Robertina se velice úspěšně snaží, působí přirozeně i celkem mile, stejně jako věčně a svérázně ukecaný Walter Chiari v hlavní dospělácké postavě. Jenže pořádná oboustranná chemie, jaká naplno fungovala a ještě pro mě více povýšila zážitek z Papírového měsíce nebo i Esa es, tady mezi společníky dvou generací na cestách žel trochu chybí. Nebo alespoň já jí moc nepociťoval a měl občas spíše pocit, že rozjetý výřečný Walter odsouvá veškerou pozornost na sebe. Nicméně film je to moc hezký, snad až na delší dialogy táty na pláži (byť možná na chvíli schválně narušující náladu zbytku dobrodružství) mě plně upoutal, většinou se mi u něj příjemně relaxovalo a atmosféra jízd po šedesátkových městských reálií spolu s nádhernou hudbou dodávají Čtvrtku také své kouzlo. [80%] ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama