Reklama

Reklama

Izrael, pestrá mozaika vjemů

(TV film)
  • Francie Israël, rêve d'avenir (více)
Francie, 2009, 52 min

Režie:

Pierre Brouwers

Hrají:

Pierre Brouwers (vypravěč)

Obsahy(1)

Krajina lásky, víry i napětí u jihovýchodního pobřeží Středozemního moře. Izrael se vyznačuje mnohotvárnou krajinou. Pobřežní oblasti s úrodnou půdou se táhnou hluboko do vnitrozemí. Ze severu k jihu protíná zemi jako páteř pásmo hor, jejichž vrcholky se místy šplhají k jednomu tisíci metrů. Nejníže položené místo na zeměkouli, Mrtvé moře, se nachází čtyři sta metrů pod hladinou moře.
V zemi lze najít pozůstatky mnoha civilizací. Pro Římany měla oblast zvaná „Palestina" velký strategický význam. Po nich přišli Byzantinci, které pak vystřídali muslimové. Vznik islámu vyvolal reakci Západu a měl za následek počátek křižáckých válek. Po muslimech se tam usadili Turci a těsně před zánikem osmanské říše přišli do země během první světové války Britové. Palestina zůstala třicet let pod jejich kontrolou.
Už koncem 19. století přišel rakouský Žid Theodor Herzl s návrhem vytvořit izraelský stát jako reakci na evropský antisemitismus. V roce 1948 se to stalo skutečností.
Pro mezinárodní společenství je hlavním městem Izraele Tel Aviv, v němž se nacházejí zastupitelství cizích zemí. Izraelci však považují za své hlavní město Jeruzalém, kde sídlí četné politické instituce. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Izraeli. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Ne příliš povedený francouzský cestopisný dokument o Izraeli. Dozvíme se hodně zevrubně něco o historii, zvířatech (arabové) v Izraeli, o nějaký přiblblý zahradě a místních zvířatech (fauna). Když pominu politickou situaci v regionu, asi by to nebyla špatná země - ale aktuálně bych se tam bál i jako pouhý turista, což však z dokumentu nečiší (zřejmě díky roku vzniku). Čekal jsem ale něco víc... ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama