Reklama

Reklama

Slečna Marplová

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Marple (více)
Velká Británie, (2004–2013), 35 h 47 min (Minutáž: 82–103 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha)

Hrají:

Geraldine McEwan, Julia McKenzie, Joanna Lumley, Herbert Lom, Griff Rhys Jones, Ian Richardson, Christian Coulson, James D'Arcy, Timothy Dalton (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Slečna Marplová je vedle Hercula Poirota druhou nejznámější postavou nekorunované královny detektivek Agathy Christie a hrdinkou dvanácti jejích knih. Čtenářům se představila už v roce 1930 v románu, nazvaném "Vražda na faře", a pak už v rychlém sledu následovaly příběhy další. Milá stará dáma se zálibou v zahradničení a sousedských klípcích, s všudypřítomnou velkou taškou plnou pletení a jiných nezbytností, je na první pohled zosobněním anglické staré panny poloviny minulého století. Běda však tomu, kdo se nechá zmýlit jejím nenápadným vzezřením! Kdo si neuvědomí, že se za ním skrývá bystrý mozek, pro který je řešení záhad všeho druhu nejen nejoblíbenějším koníčkem, ale přímo posedlostí. Dlužno říci, že tímto mírně přezíravým postojem vůči ní trpí zkraje zejména všichni inspektoři, policejní komisaři a vůbec vyšetřovatelé všeho druhu, kteří nelibě nesou, že se jim tahle neodbytná babka plete do práce. Každý z nich si ovšem dříve nebo později musí uvědomit, že na slečnu Marplovou prostě nemá. Protože to, k čemu se oni dlouze, složitě a „zdeúředně“ konečně doberou, to už ona dávno svým vlídným přístupem, pochopením pro lidské slabosti i znalostí prostředí odhalila a je zase o krůček před nimi… Tak jako všechny detektivní romány Agathy Christie jsou i příběhy slečny Marplové vděčnou a neustále znovu využívanou látkou pro filmové i televizní tvůrce. V roli tohoto „detektiva v sukních“ se již vystřídalo více hereček. V paměti českých diváků nepochybně dodnes zůstává např. Margaret Rutherfordová z filmu To je vražda, řekla, natočeného podle románu "Vlak z Paddingtonu", Angela Lansburyová, která byla slečnou Marplovou v Rozbitém zrcadle, či Joan Hicksonová, která řadu jejích případů natočila pro BBC. (Na naší obrazovce jsme z nich před lety viděli Ohlášenou vraždu a Zapomenutou vraždu…) ... Tvůrci nejnovějšího zpracování této dnes již klasické látky vsadili na Geraldinu McEwanovou, herečku, která dokáže ve svém projevu spojit sladkou vlídnost s tvrdostí švédské oceli. (Jak to právě v poslední době předvedla v roli sestry Bridget v působivém snímku Petera Mullana Padlé ženy). Geraldine, (která se této role ujala ve svých dvaasedmdesáti letech) je podle tvůrců slečnou Marplovou nového milénia, neboť se společně s nimi pokouší o nový, moderní přístup k této postavě. Umožňují jí to i některé nové prvky, k nimž autoři sáhli (byť samozřejmě velmi pietně zachovávají ducha a charakter, jimiž svou postavu obdařila Agatha Christie). Jedním z nich je třeba i to, že na rozdíl od všech minulých pojetí má zde Jane Marplová nejen svou přítomnost, ale i minulost. Geraldine sama je pochopitelně svým nejnovějším úkolem nadšena, což lze dedukovat i z jejího stručného vyznání: „Mám pocit, že mi rolí slečny Marplové byl svěřen svého druhu národní poklad, který mimořádně obdivuji a hodlám důsledně chránit… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Agatha k tomuto seriálu (13)

Mrtvola v knihovně (2004) (S01E01) 

Do dokonalosti tomu chybí dost, ale rozhodně bych neřekl, že to bylo bez atmosféry a nezáživné. Knižní předlohy se to v rámci možností drží a dialogy jsou povedené. Geraldine McEwan mi do postavy slečny Marplové pasuje určitě víc než Angela Lansbury, ale ruku na srdce, na Margaret Rutherford nemá žádná. Zahrané to ale bylo určitě dobře, i ostatní herci byli snaživí, Tara Fitzgerald, Joanna Lumley ad. Závěrečné rozuzlení s vynikající hudbou bylo skutečnou třešinkou na dortu. Tento film sice nezaujímá v sérii s Geraldine McEwan přední místa, ale ani po opětovném shlédnutí mě snímek nenudil a to se cení, nákup DVD pak není zbytečný a jeho použití jednorázové. ()

Vražda na faře (2004) (S01E02) 

St. Mary Mead - o jak nenápadnou a kouzelnou vesničku se jedná, avšak jaké neskutečné věci se tam dějí... Knížku jsem četl už dříve, ale pamatuji si, že bych ji mezi nejoblíbenější se sl. Marplovou nezařadil. Film však z celé filmové série patří k těm nejzdařilejším. Samotné St. Mary Mead je tak kouzelné, že je stále na co se dívat. Na tu architekturu a zahrady je radost pohledět. Příběh je takový lidský a tamější zločin snad i odpustitelný. Plukovník Protheroe je opravdu na zabití:-) Herecké obsazení je taky mimořádné, plné známých britských jmen. Geraldine McEwan je pro mě tou správnou sl. Marplovou, výborná byla mj. i zevnějškem zajímavá Janet McTeer, správná "selka" Miriam Margolyes a nepřehlédnutelný byl i uhrančivý pohled Herberta Loma. A co se mi zdá jako mimořádně povedené na celém cyklu o sl. Marplové je hudba, obzvlášť v tomto dílu si ji užijeme do sytosti. Za mě jedno z nejzdařilejších zpracování nové série. ()

Vlak z Paddingtonu (2004) (S01E03) 

Povedená adaptace slavného románu Agathy Christie. Nejnapínavější scéna filmu, kdy pohoršená přítelkyně sl. Marplové vidí ze svého kupé v souběžně jedoucím vlaku vraždu, je zvládnutá perfektně a pocit bezmocnosti je na místě. To by ale nebyla Jane Marplová, aby z vody neuvařila prvotřídní gulášek:-) Těžkou práci za ní sice tentokrát odvede Lucy Eyelesbarrowá, ale nakonec to bude opět všetečnost sl. Marplové, která za pomoci všímavé Elspeth McGillicuddyové, odhalí padoucha. Charakteristika tohoto dílu: solidní herci, sem tam nějaký ten anglický humor, dobrá zápletka a vtipný dabing Alice Crackenthorpové... ()

Cukání v palci (2006) (S02E03) 

Zajímavý mix složený ze sl. Marplové, Pentličky a Tommyho. Začátek vypadá velmi slibně, ale jakmile sl. Marpolvá s Pentličkou dorazili do vesničky, kde se chystají patrát po vrahovi, začalo to na mě působit trošku zdlouhavě a jednotvárně. Ale musím uznat že G. McEwan a krásné G. Sccachi to společně šlo jako na drátku a místy se i vtipně doplňovaly. Nejzábavnější mi přišlo komplikované startování auta a zmínka sl. Marplové o "klokanním benzinu". Zato Tommy byl nesympatický a protivný, což jeho románovému představiteli moc neodpovídá. Samotná zápletka je velmi šikovná, ale její dokonalost lépe vyzní v knižní předloze. Ale i tak jsem se bavil dobře, na TV film až dost. ()

Sittafordská záhada (2006) (S02E04) 

Tento díl sice nemá s předlohou od Agathy Christie mnoho společného, ale kdo to neví nebo kdo předlohu nečetl, tak nepozná nic, protože zápletka je zamotaná stejně tak, jako od Agathy. Začátek je sice trochu pomalejší, ale atmosféra zapadlého hotýlku a Sittafordkého sídla spolu se sněhovou bouří mě pohltila a dá se říct, že na konci jsem byl i nadšený. Na tomto dílu je patřičně znát rukopis režiséra Paula Unwina, jehož předností je vynikající kamera. Diváka tedy čeká podobné kouzlo kamery, které nabízela již epizoda s Herculem Poirotem: Pět malých prasátek. Scénář nabízí napětí, mnoho postav a jmen, i několik kouzelných dialogů (např. mezi Emily Trefusisovou ležící ve vaně a Charlesem Burnabym) a také několik vtipných míst. S upravováním knižních předloh mám většinou problém, ale v tomto případě to filmu neuškodilo a celkový výsledek hodnotím pozitivně. Také je na místě pochválit povedené české znění. ()

V hotelu Bertram (2007) (S03E01) 

Velmi povedený díl, asi ten nejlepší a nejsložitější ze třetí série. Je vidět, že i když je to TV film, tak se na ničem nešetřilo a spoléhalo se, že se to vyplatí...a taky že ano. Vyskytuje se zde mnoho detailů, které se během jednoho shlédnutí nedají všechny postřehnout a proto si snad každý na konci řekne: tohle si musím někdy pustit ještě jednou... Zápletka je tak zamotaná, že se musela zapotit i samotná sl. Marplová. Známí a dobře hrající herci jako Polly Walker, Martine McCutcheon a Francesca Annis si své role vyloženě užívají. A Geraldine McEwan se po 12 dílech loučí se sl. Marplovou velmi uspokojivě a svým celkovým postojem a uchopením postavy sl. Marplové určitě zasáhla mnoho diváků a tvůrci budou jen těžko hledat herečku, která by této postavě vtiskla tolik života a energie jako G. McEwan. Velkou zásluhu na tom má i Ivanka Devátá, která se svým hlasovým fondem kouzlila nejlépe jak dovedla. Nejnovější sl. Marplová - Julia McKenzie sice není špatná, ale své předchůdkyni se tedy nevyrovnala, na mě působí dost chladně a nevýrazně. Co dodat, Hotel Bertram mě jako celek nadchnul a potěšil a nemám co vytýkat. Kéž by u nás taky někdo natočil film v takové kvalitě, v jaké se točí TV filmy v Británii. ()

Zkouška neviny (2007) (S03E02) 

Poměrně zdařilé zpracování další z báječných knih Agathy Christie. I Když sl. Marplová by tam vlastně neměla co dělat, tvůrcům se nakonec docela dobře podařilo vložit její osobu do děje. Samozřejmě je tam spousta dalších "vylepšení", které v knize nenajdete, ale na to už si pomalu začínám zvykat... Ze třetí série měla právě tato epizoda nejlepší herecké obsazení: Juliet Stevenson, půvabná Jane Seymour, Alison Steadman, Julian Rhind-Tutt a ostatní. Herecké výkony byly přesvědčivé a až na výjimky se herci do svých rolí hodili. I přes množství postav se dalo v příběhu orientovat, ale odhalit chladnokrevného vraha by se mi bez pomoci uživatelky Aknah zřejmě nepodařilo... ()

Nultá hodina (2008) (S03E03) 

Závěrečná třetí série o sl. Marplové s Geraldinou McEwan začala přesně tak, jak jsem čekal...famózně! I když v knižní předloze sl. Marplová vůbec nevystupuje, ve filmovém zpracování je její přítomnost téměř nezbytná. Zdálo se mi, že v žádném jiném díle zatím nebyla role Geraldiny McEwan tak výrazná jako právě v Nulté hodině. Slečna Marplová byla tentokrát opravdu všetečná a neodbytná, přesně podle mého gusta. Scénář nabízel i několik vtipných míst, jako např. to s tou mrkví:-) Zápletka byla opět zamotaná a herci hráli znamenitě. G. McEwan se dle mého názoru chopila své role velmi znamenitě a sl. Marplová se mi v jejím podání líbí čím dál víc. A nelze ani odepřít jistou kvalitu dabingu v podání Ivanky Deváté i ostatních. Nadmíru jsem užíval i krásných exteriérových záběrů perfektní kamery. Co víc si přát... Já jsem se tedy parádně bavil. ()

Nemesis (2009) (S03E04) 

Bohužel toto zpracování mě vůbec nenadchlo. Pamatuju si, že tempo v knižní předloze bylo také trošku pomalejší, ale o nudě nemohlo být řeči. Věřil jsem, že se tu tajuplnou atmosféru podaří přenést i do filmu. Tentokrát to však nějak nevyšlo a zdálo se mi to všechno trochu přitažené za vlasy. Herci, mimo samotné a jako vždy vynikající Geraldiny McEwan, na mě působili apaticky a většinou se mi ve svých rolích moc nezamlouvali, žádný výjimečný výkon k vidění není. V případě Nemesis se odchýlení od předlohy geniální Agathy moc nevyplatilo. Výprava je sice ucházející, ale v knížce je úplně jiná a byl jsem zvědavý jak si s tím tvůrci poradí...inu moc dobře ne, místo historických domů a zahrad - laciná náhražka. Ze třetí série se mi tento díl zatím jeví jako nejméně povedený...Na druhou stranu je to ale v porovnání s jinými TV filmy pořád velmi dobré, kameře, hudbě a kostýmům není co vytknout. A ještě jedna malá poznámka k dabingu paní Brožové: už nikdy více!...60% P.S. Verze s Joan Hickson je nesrovnatelně lepší. ()

Kapsa plná žita (2009) (S04E01) 

Kvalita filmu sice dosahuje stejné úrovné jako předešlé 3 řady, ale jednoduše řečeno bez Geraldine McEwan to není ono a Julia McKenzie, seč se snaží jak může, do postavy sl. Marplové nevnesla kromě obličeje nic nového a jednoduše musím konstatovat že mě nebaví. Nechápu proč se tvůrci museli poohlížet po někom jiném a nezůstali radši tam, kde byli. Za pochvalu ale stojí scénář, který se opravdu snaží držet znamenité předlohy i v detailech, snad kromě vynechání jedné nevýznamné postavy, takhle kdyby to bylo pokaždé - radost pohledět. Zajímavé - ti kteří neustále remcají nad úpravami Agathiných předloh se v té, která se jí drží snad nejvíce, moc v hodnocení nevytáhli... ()

Proč nepožádali Evanse? (2009) (S04E04) 

Knížku Proč nepožádali Evanse? jsem četl hodně dávno, přesto ale byla tak skvělá, že mi něco utkvělo v paměti. A to "něco" se pořád hlásilo o slovo a křičelo: takhle to nebylo... Čekal jsem velké napětí, protože předloha napínavá skutečně byla, ale zde bylo napětí tak nepatrné, že jsem se místy i nudil. A vůbec, celkově to působilo jaksi neuvěřitelně, zmateně a nevlídně. Slečna Marplová tam ve skutečnosti vlastně vůbec neměla co pohledávat a její "narafičení" bylo tak kostrbaté, že to šlo docela dobře poznat, prostě se do tohoto příběhu, kterému vévodí Bobby a Frankie (v knize Sylvia), jednoduše nehodí. Scénář je psaný jako na koleni a nenabízí téměř žádné zábavné místo, natož vtipné. U této adaptace se měli tvůrci obzvláště držet pouze předlohy, protože zatím se nikdy nikomu nepodařilo přepracovat něco tak, aby předčil geniální Agathu. Další snaha, například ta ze strany herců, se pak bohužel vytrácí do vzduchoprázdna. Škoda. ()

Tajemství Chimneys (2010) (S05E02) 

Knihu s filmem spojuje vážně snad jen ten název. Samotná předloha sice není nijak zvlášť excelentní, ale napětí narozdíl od filmu nepostrádala. Zdálo se mi to celé vykonstruované a bylo vidět, že samotní herci nevědí co hrají. Jeden velký zmatek! Celý cyklus s Marplovou má jaksi sestupnou tendenci a výběr nové představitelky Julie McKenzie byl krok špatným směrem, její sl. Marplová je nevýrazná, nevtipkující, nevlezlá, neklevetující - pravý opak Geraldiny McEwan, která ač byl scénář sebehorší, ona byla vždycky prvotřídní a držela to pohromadě. Vyloženě jsem se nudil a nenadchlo mě vůbec nic. Na jalovější díl jsem zatím nenarazil. 45% ()

Rozbité zrcadlo (2010) (S05E04) 

Povedená knižní předloha naštěstí udělala své a tato epizoda se povedla podstatně lépe než ta předešlá (Tajemství Chimeys). Je to daleko uvolněnější a i herci mají více prostoru, takže konečně múžou hrát. A co si budem nalhávat, úspěch kterékoliv adpatace toho románu stojí a padá na představitelce Mariny Greggové. V roce 1980 s touto rolí neměla problém skutečná hollwoodská hvězda Elizabeth Taylor a ani Lindsay Duncan si nevedla špatně, svou roli pojala s menší pompézností, ale o to větší lidskostí. I samotná slečna Marplová nebyla tak prkenná, ale bohužel i tentokrát mě ničím nepřekvapila. Jinak to bylo celkem zábavné, herecky dobře obsazené a sympaticky natočené. Konec je ovšem zběsile rychlý a nic neříkající, useknutý, ochuzený o pár minut sloužících k vydechnutí a vstřebání informací. O několika změnách oproti předloze už ani nemluvě, s tím už se počítá dopředu, tvůrci však nepřekročili hranici únosnosti, takže v této epizodě je to "téměř" zanedbatelné. 70% ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama