Reklama

Reklama

Libanon, pokladnice života

(TV film)
  • Francie Liban, trésor de vie (více)
Francie, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Pohnutá historie a poutavá současnost na východním pobřeží Středozemního moře. Libanon je jednou z nejmenších zemí světa, přesto krajina vykazuje pozoruhodné rozdíly. Pobřeží Libanonské republiky je lemováno nížinou, jejíž šířka nepřesahuje sedm kilometrů. Reliéf krajiny se náhle prudce zvedá a kulminuje ve výšce přes tři tisíce metrů.
Ani rozvoj měst zcela nezastiňuje originální architekturu v zemi, kde se navzájem mísí západní a východní vlivy. Historicky cenné budovy jsou citlivě restaurovány, ostře však kontrastují s chudými obydlími utečeneckých táborů. Všude se čile staví, často bez ohledu na začlenění novostaveb do krajiny. Trh s nemovitostmi je dotován Libanonci, žijícími v zahraničí.
V zemi je oficiálním jazykem arabština, ale hodně se používá i angličtina a z historických důvodů také francouzština. Libanon je mnohonáboženský stát. Právoplatnou existenci tu má ústavou zaručena asi dvacítka náboženských společenství.
Z obyvatel země čtvrtině Libanonců ještě nebylo patnáct let, devadesát procent z nich žije ve městech. Patrný je vývoj v postavení žen. Přes převládající tradice, kdy je muž vládcem, svědčí o změně mentality libanonské společnosti již padesátiprocentní podíl žen na počtu absolventů vysokých škol. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Úžasná historie, krásná krajina, relativně bohatý stát. 17 náboženství, 40% Arabů jsou křesťané, desítky let žili všichni ti sunnité, šíité, maronité, alavité, drúzové, pravoslavní a jiní v klidu a míru... než se prostřednictvím imigrantům dostali do soukolí nekonečného konfliktu mezi Palestinci a Izraelem... 75% (13 hodnocení, 75%). ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Libanonu. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama