Reklama

Reklama

Kilo Dva Bravo

  • Velká Británie Kajaki (více)
Trailer 1

Každý krok může být jejich poslední... Provincie Hílmand, Afghánistán, září 2006, přehrada Kajaki. Britské jednotky mají za úkol chránit přehradu. Jedná se o strategický objekt zásobující elektřinou rozlehlé území. Kontakt s nepřítelem je takřka nulový a čas v kopcích jako by se zastavil. Jedné noci však Brity zaujme podezřelá aktivita u čerpací stanice dole u přehrady. Později také dalekohledem zjistí, že místní ozbrojenci na nedalekém checkpointu vybírají od civilistů neoprávněné poplatky za průjezd. Malá průzkumná jednotka se tedy vydává dolů úzkou stezkou situaci prověřit. Zhruba v polovině cesty však narazí v malém údolíčku a místě zcela nečekaném na minové pole. Jednotka, která má problém se spojením, se ocitá v pasti a zraněným hrozí vykrvácení, pokud nebudou urychleně evakuováni... Snímek Kilo Dva Bravo je celovečerním hraným debutem Paula Katise, který začínal jako dokumentarista. Nebývale autentický film popisuje skutečný incident, který se v roce 2006 odehrál na afghánském bojišti. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (89)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byla hodně slušná válečná akce. O to drsnější, že to bylo točeno podle skutečné události. Někdy je holt smůla, že se ocitnete na místě kde jste neměli být. Ačkoliv neodsuzuji nikoho z jednotky za to co se jim přihodilo, samotné řešení celého problému mi však přišlo značně chaotické a zmatené. Souhlasím s ostatními komentujícími, pokud na to zpoza kopce koukali klucí v turbanech, museli se mlátit smíchy jak se Britové kosej navzájem bez jejich jediného výstřelu... Tebnhle film rozhodně doporučuji válečným fajnšmekrům. Pokud máte rádi Tomíky, pískové landrovery atd.. pak rozhodně neváhejte! 4 ovocné kompoty. * * * * ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Britský vojnový film, ktorý zobrazuje tragickú udalosť, ktorá sa stala vojakom niekde v oblasti Kajaki v Afganistane. Aj keď to označenie vojnový je mierne zavádzajúce, pretože na skutočný boj tu takmer nedôjde. S vojnou to má spoločné iba to, že titulné postavy sú britskí vojaci a tragédia je zastúpená tým, že natrafia na mínové pole. Chápem, že pre skutočných vojakov to musela byť nepríjemná situácia, ale pre diváka je jej zobrazenie dosť nezáživné. Väčšinu filmu, resp. jeho prvú polovicu totiž tvorí posedávanie na zaprášených kopcov, rozhovory o ničom a zobrazovanie rutinného dňa vojakov. Chýba tomu akcia, čo by možno nebol problém, keby to fungovalo aspoň ako dráma. No bohužiaľ, postavy vojakov sú nezaujímavé, ani o jednom z nich sa divák nedozvie nič bližšie a v podstate sa jedná o zameniteľnú skupinu, v ktorej neviete po mene rozlíšiť ani jedného. Keď následne prvý z nich stúpi na mínu, tak v druhej polovici filmu nasledujú pre zmenu nezáživné náreky ležiacich vojakov, ale ako sa mám ako divák báť o niekoho o kom absolútne nič neviem a u ktorého prakticky neviem ani jeho meno a rozlíšiť o koho sa vlastne jedná?! A nie, nie je to mojou nepozornosťou, ale tým, že film postavy nijako nepredstaví, ani neponúkne nahliadnutie pod tú masu svalov. Navyše, neviem ako to bolo v skutočnosti, ale za trištvrte toho čo sa im udeje si môžu podľa udalostí zobrazených v tomto filme sami svojím hlúpym správaním. Možno by som išiel s hodnotením aj vyššie, keďže po technickej stránke to je natočené obstojne, ale mňa to jednak otravovalo a navyše aj nudilo k smrti, že nemôžem. Druhú polovicu by som bez rýchloposunu asi nedal. Najnezáživnejšia vojnová dráma za posledné roky. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Každopádně, kde je nepřátelská linie?“ - „Linie? Jasně. Ta je tady všude, chlape. Taliboš sem nahoru vystrčil rypák. My ho zahnali zpátky do díry.“ A v jedné takové „díře“ se brzy ocitnou naši hrdinové, a dostat se odsud kompletní bude jen pro vyvolené…Absurdní, přesto skutečný? Osvětová podívaná pro ty, kteří žehrají na „velká“ zpoždění Českých drah…ale k filmu. Prvních 30 minut se vlastně nic naděje a divák se jen dívá na to, jak se banda „myslitelů“ fláká na sluníčku a musí se prát s takovými nepřáteli jako jsou nuda, klid, rutina. Ale pak někoho napadne, že procházka v zaminované oblasti bez jediné(!) hledačky min je to pravé zpestření, a po jednom špatném našlápnutí začne ta správná zábava…Film je frustrující, paradoxní (SSSR totiž v touze vyhrát studenou válku hodně předvídal a geniálně se dovtípil, jak ty imperialisty jednou překvapit…ehm), nechybí mu napětí (ačkoliv otázkou u něj není „jestli“, ale „kdo další“) a silné emocionální momenty. A dobře si u toho uvědomíte, jak je lidské tělo vlastně strašně chatrné. Za mě to budou slušné 4*. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jop. Pro tentokrát souhlas z většinou. Je to fakt dobrá komedie a tak je třeba k tomu přistoupit. Možná, že to někdo bere vážně a lituje ty chudáky vojáky, ale tak co už, kdyby se tam nesrali, tak mohli zůstat jenom bez mozku jako předtím a nebyli by navrch ještě bez nohou. Ps verbal opět pobavil.75% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Instruktáž pro Talibance, jak zrušit britskou armádu. 1)  Film vypráví o inteligenci celého systému západní intervence obecně a o konkrétní (britské) jednotce zvlášť. Pokud jsi, milý diváku, žádnou zmiňovanou inteligenci nezaznamenal, jsi na tom stejně jako mnozí jiní. Dobře to ilustrují vtipné a výstižné komenty verbala*****, Zecka**** či Morholta**._____ 2)  Střední část snímku je příliš dlouhá a proto i nudná. Nestačil jsem si vytvořit k postavám vztah, aby mě jejich pomalé odcházení ve druhé polovině filmu nějak citově zasáhlo. Za to odebírám jednu hvězdičku._____ 3)  Tak nějak automaticky se předpokládá, že ti dobří jsou Angláni a že jim budeme fandit. Ve filmu určitě ano, ale v realitě vzniká potřeba zamyslet se nad intervencemi podobného typu a jejich smysluplnosti._____ 4)  Největší přínos tohoto dokudramatu vidím v zobrazení práce zdravotníků v armádě se spoustou vysoce zajímavých detailů._____ 5)  Přihoďme osvěžující anglický černý humor a spoustu pěkných chlapů zasazených do jordánského Al-Kafreinu a slušné hodnocení je nasnadě._____ 6)  Inteligentní poznámku uvádí mskarabeus**, který zpochybňuje udělení medailí za statečnost. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Film se odehrává v Afghanistánu, ale byl natáčen v Al-Kafrein v Jordánsku. (Homerking)
  • Film měla premiéru 12. listopadu 2014 v Londýnském kině Vue Cinema na Leicester Square a zúčastnili se jí herci, štáb a veteráni, kteří onu událost zažili. (Homerking)
  • Zápletka vychází z incidentu u přehrady Kajaki, do kterého byl zapleten Mark Wright (David Elliot) a malá jednotka britských vojáků poblíž přehrady Kajaki v afghánské provincii Helmand. (Homerking)

Reklama

Reklama