Reklama

Reklama

Engelfors, neboli Andělské bystřiny, je malé městečko v hlubokých lesích v oblasti Bergslagen ve středním Švédsku. Zde se za jedné noci, kdy se měsíc tajemně zabarví rudou barvou, šest studentek střední školy, Vanessa, Minoo, Rebeka, Ida, Anna-Karin a Linnéa, dozví o svém osudu. (Ampi)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po záhadnej samovražde jedného zo stredoškolákov, ktorý bol pre svoj vzhľad niektorými rovesníkmi neustále šikanovaný, si šestica mladých dievčat s úplne odlišným rodinným zázemím či poňatím samotného života začína uvedomovať, že disponuje nevysvetliteľnou silou, za pomoci ktorej môže nie len hýbať predmetmy či byť neviditeľný, ale i manipulovať s ľuďmi. Keď z ničoho nič sčervená mesiac, a ich osudy sa nečakane pretnú, každá z nich si čoskoro uvedomí, že jedna pre druhú sú dôležitejšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Sú totiž klan vyvolených čarodejníc, ktorých jedinou úlohou je boj s démonmy z onoho sveta. Tak 144 minút je kurva dosť na hocijaký film akéhokoľvek "typu", nie to ešte hororu. Moje obavy boli veľké nie len z dôvodu stopáže, ale i zaradenia do kategórie teen hororov, ktoré rozhodne nepatria medzi moje obľúbené. Výnimka však potvrdzuje pravidlo, takže prečo by aspoň občas nemohla vystreliť "motyka". No a čuduj sa svete, nijak ma sledovanie "Cirkeln" nebolelo. Napriek tomu, že samotný snímok nedisponuje žiadnymi mimoriadnymi hororovými prvkami, nijak extra som sa nenudil. Rozhodne lepšie ako priteplený homo "Twilight", takže ako rozprávka je táto fantasy hero girl celkom vydareným počinom, pochádzajúcim z krajiny troch koruniek. Tí čo dúfajú v gore orgie, atmosférické pasáže, či nebodaj lakačky, klopu na úplne nesprávne dvere. Samotní tvorcovia sa totiž viac zamerali na príbeh či vykresľovanie charakteru postáv v období dospievania. Napriek tomu, že môj komentár obsahuje pomerne dosť kladov, je mi ľúto, ale tú tretiu hviezdu nedám. Celú dobu som totiž čakal na záver, ktorý by ma k nej "dokopal", no bohužiaľ, nič prevratné nepriniesol - 50% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Seveřané vstoupili na pole teenagerského hororu/fantasy a nedopadlo to až tak zle. Pokud to člověk srovná s podobně laděnými hollywoodskými projekty typu Tvajlajt a podobně, tak Cirkeln vítězí ve všech ohledech a navíc si vystačí bez přepálených digi vychytávek. Problém je ve stopáži. Skoro dvě a půl hodiny je strašně moc, takže pozitiva jsou rozmělněna v místy nic neříkajících pasážích, které snad můžou být zajímavé pro znalce knižní předlohy, ale běžný divák bude zívat. Uvidíme, jak si povedou další díly, každopádně když už nic, dal mi Cirkeln dobrý námět pro vánoční dárek. 50% ()

Reklama

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Šestica spolužiačok sa stáva vyvolenými v boji proti nadprirodzenému zlu... Švédska odpoveď na moderné, komerčné, filmové adaptácie amerických teen románov. O niečo lepšia než tie otravnejšie ("Twilight") a o niečo horšia než tie zábavnejšie ("Vampire Academy"). Vizuálne príjemne pojatá, slušne odohratá, no dosť vyčerpávajúca a s neuspokojivým záverom; dúfam, že nasledujúce dva plánované diely trilógie budú vyváženejšie. A hlavne je to celé až enormne dlhé a vyložene dievčenské; miestami som už takmer trpel :-) Podobný, 90tkový "The Craft" je znesiteľnejšou alternatívou. ()

Esgalnor 

všechny recenze uživatele

Jako čtenář knihy jsem věděl do čeho jdu, přesto jsem zklamán zabitým potenciálem. Knížka je sice průměrná, fajn oddychovka, ale s nesympatickými postavami a poměrně ukecaná, přesto jsem si dokázal představit, že by z toho šel vykřesat atmosférický mystery horor, který by mohl být hitovou tutovkou. No a výsledek? Vlekoucí se temné teen urban fantasy, s pouhými dvěma scénami, které mají aspoň lehkou mrazivou atmosféru. Dokážu pochopit, proč mají postavy tolik místa, přece jen, příběh se točí hlavně kolem nich, ale některé scény jsou tu šíleně zbytečné (a hlavně bez smyslu, jen aby se neřeklo, protože byly v knize). Horor ani omylem, herečky docela sympatické, postavy zajímavé, ale co s tím, když výsledek je skoro dvouapůlhodinová epizoda Pretty Little Liars? Průser to není, hudba a práce se zvukem jsou skvělé, ale bojí se to mířit výš, než jen k lepšímu teen fantasy dramatu typu Twilight (poráží ho to sice na plné čáře, ale vykřesat se z předlohy dalo neskutečně víc). ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Na odlahlej malomestskej škole vo Švédsku prichádza k záhadnému úmrtiu jedného žiaka. Po tomto incidente sa počet zvláštnych javov v budove školy neustále zvyšuje a v jednu noc sa šesť dievčat, ktoré medzi sebou nemajú zrovna najlepšie vzťahy, stretne uprostred lesa po tom, čo ich sem pritiahne neznáma sila. Tá ich oboznámi s tým, že sú čarodejnice a nabáda ich k tomu, aby začali spolupracovať a spoločne porazili zlo, ktoré ohrozuje ich školu. - Tomuto hororu som sa vyhýbal niekolko mesiacov kvôli tomu, že má neuveritelne dlhú stopáž a ja dlhé horory nemám vôbec v láske. Vedel som však, že svoje obavy raz prekonám, pretože milujem teenage horory, milujem čarodejnice a milujem zvláštnu formu hororov zo severu. Cirkeln je mojim prvým hororom zo Švédska a je to najdlhší horor, aký som zatial videl. Už od začiatku som bol prekvapený, aký dojem to na mňa robilo. Ukázal sa štandardný severský štýl hororu, ktorý ukazuje krv minimálnom množstve a zameriava sa na psychologický zážitok. Vzťahy medzi dievčatami boli velmi komplikované a preto bola spolupráca velmi ťažká. Zrejme preto dostalo takmer každé dievča dlhší čas na to, aby sa s ňou divák zoznámil. To je dobrý krok kvôli tomu, že som si mohol vybrať svoje favoritky. V oblasti mágie sa toho vela nedozvieme a čary sú tu využívané taktiež minimálne. Musím velmi pochváliť dokonalo sa hodiacu hudbu a Cirkeln má jednu z najlepšie fungujúcich hudobných kompozícií spomedzi tohtoročných hororov. Príbeh a prostredie by sa mi páčili viac keby sa odohrávali v lete, ale potom by sa z toho vytratili vlastnosti chladných severských krajín. Záver nebol nejaký extra vyšperkovaný a neponúkol žiadne extrémne zaujímavé rozuzlenie. Záverečná scéna na cintoríne ma úprimne dojala a verím tomu, že hororu Cirkeln napriek nesmiernej dĺžke ešte niekedy šancu dám. Som zvedavý, čo prinesie tohtoročný Zon 261. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Filmová práva na první díl koupila produkční společnost Bennyho Andersona, člena legendární skupiny ABBA. Benny Anderson se podílel například na veleúspěšném snímku Mamma Mia! (2008). (hunger.games)
  • Film je natočen podle úspěšné knihy pro mládež „Kruh“ vydané v roce 2011. Je to první román Engelsforsské trilogie spisovatelů Sary Bergmark Elfgren a Matse Strandberga. V roce 2012 vyšel „Oheň“ a roku 2013 závěrečná část „Klíč“. Všechny tři knihy byly přeloženy do češtiny. (Zlatohlávek)
  • Ve filmu byla vynechána jedna z podstatných postav knižní předlohy – Nicolaus, který měl za úkol vyvoleným pomáhat. (TereMa)

Reklama

Reklama