Reklama

Reklama

Katar, perla budoucnosti

(TV film)
  • Francie Qatar, perle d'avenir (více)
Francie, 2009, 52 min

Obsahy(1)

Moderní tvář v souladu s prastarými tradicemi rychle se rozvíjejícího emirátu na Blízkém východě. Perský záliv se táhne střední částí Blízkého východu. Katar leží při jeho jižním pobřeží na poloostrově o rozloze necelých 11 500 kilometrů čtverečních.
Až do 20. století představovalo hlavní přírodní zdroj nedaleké moře. Ve své nejširší části měří totiž země sotva osmdesát kilometrů. Území tvoří převážně rozlehlá pouštní planina, klima a vyprahlá půda tak divoké vegetaci příliš nepřejí. V zimě tu nejsou vzácností prudké lijáky a tehdy se poušť teprve zazelená. Pečlivé hospodaření s vodou a její metodické rozdělování způsobují, že uprostřed léta poušť rozkvétá.
Osmdesát procent katarské populace žije v Dauhá. Hlavní město změnilo během posledního půlstoletí zcela svou tvář. V emirátu, jehož nezávislost byla vyhlášena v roce 1971, je mimořádně rychlý ekonomický růst v souladu s úctou k národním tradicím. Katar povýšil na své základní priority zdraví lidu, blahobyt a vzdělání, mimořádnou péči věnuje také oblasti tělesné výchovy a sportu. Země organizuje sportovní akce mezinárodního významu. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Katar - zajímavá to země na Blízkém východě. Krásné skloubení stovky let starých zvyků a tradic s moderním hi-tech životem a všemi vymoženostmi s tím spojenými. Moc hezky natočený dokument. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Pěkné obrázky pohádkového bohatství, které pochází z ropy. V dokumentu mi chybí otázky: Co bude s Katarem (který mimo jiné masivně podporuje Frontu an-Nusrá, spojence Al-Káidy), až ropa dojde? Jenže ona jen tak rychle nedojde, takže jinak: Co bude s Katarem, až ropu nebude západ potřebovat? 65% (21 hodnotících, 67%). ()

Reklama

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Kataru. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama