Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (260)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Asi si zlatou sošku v konkurenci Moonlight a hlavně La La Land neodnese, ale u mě ho přesto získal. Lion je pro mě překvapení od kterého jsem nic velkého nečekal. Řeknete si možná kýčový film, který hraje na city a opírá se o inspiraci podle skutečného příběhu. Možná nejste daleko od pravdy, ale u mě není kýčem zneužít dojemného příběhu malého chlapce z prostředí slumu v Indii a být tak trošku v nevýhodě oproti vyrůstání v privilegovaném světě ( buďme za to rádi ) a tento příběh by se zcela jistě v našem malém státečku nemohl stát. Děkuji ČSFD za předpremiéru a jak si vedle mě kolega stěžoval na nepohodlné sedačky uprostřed filmu a já mu na to řekl, že co by na to řekl malý Saroo, který ležel na krabici v podchodu metra, tak řekl že mám recht :)). Od tohoto snímku mám stejně jako malý Saroo velké nutkání ochutnat cukroví jalebi, do Indie ale v nejbližší době nejedu, takže stejně jako on to budu muset zvládnout. Výborně zahrál Sunny Pawar ( malý Saroo ), hodně originální bylo vyhledávání cesty domů podle google maps. Výborná byla Rooney Mara s rolí Lucy. Hudba byla dokonalá - sestřelí La la land ? Některé scény byly snadno předvídatelné, jenže já osobně jsem si přál aby se tak staly, takže to neberu jako nevýhodu. Dev Patel v roli dospělého Saraa nezahrál příliš výrazně, stejně tak se filmu dalo ubrat 15 minut. Obsazení Nicole Kidman byl úlet a ta jediná mi v podstatě ve filmu vadila. Každopádně konec filmu opět předvídatelný, hodně dojemný, ale nezklamal mě + třešnička na dortu v podání vysvětlení názvu filmu. Co víc si můžu přát :)) 90,5% ()

Ant 

všechny recenze uživatele

FIlm, na který jsem víceméně šla jen z hecu, a z kterého se vyklubal jeden z nejsilnějších zážitků roku 2016. Příběh je pomyslně rozdělený na dvě částí. První tvoří Sarooho dětství, kdy se ztratí rodině a musí se sám naučit přežít v nebezpečné Indii. Sunny Pawar jako malý Saroo je naprosto úžasný a zoufalství a ztracenost své postavy zosobňuje s takovým předsvědčením, že se vám chce brečet pokaždé, kdy zakřičí bratrovo jméno. Dev Patel na něj úžasně navazuje jako dospělý Saroo sžíraný vzpomínkami na ztracenou rodinu. Nicole Kidman je tu jen jako mateřská opora, ale těch pár scén stačí na to, aby si vysloužila Oscarovou nominaci. Příběh je to přímočarý, ale naprosto upřímně napsaný a hlavně bez jakéhokoliv patosu. Všechny emoce jsou ukotveny v realitě a po konci filmu jsem si připadala, jako by mi někdo dal pěstí. Vidět vedle mě brečícího dospělého chlapa mi jen dalo za pravdu, že je to skutečně výjimečný film. ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Opět poutavý příběh s cíle vyronit nějakou tu slzičku. Celý příběh vypráví o chlapci z nejchudší vrstvy, který ztratí svojí rodinu, aby ji po dvaceti pěti letech opět nalezl. V první části sledujeme roztomilého dětského hrdinu, který ztracený putuje železnicí a osud mu zařídí pestrou kličkovanou. Sociální problematika, podmínky panující v Indii, která ve snímku zachycují, už tolik nedokáže zasáhnout, neboť film hodně připomíná kopírku Milionáře z chatrče. Ve druhé polovině hrdina stárne a jde o zachycení etapy, důležitých okamžiků, které spějí k dojemnému závěru. Velmi kladnou stránkou jsou výkony herců, nevyjímaje ve vedlejších rolích, kde exceluje Nicole Kidman. Film se podařilo natočit s velkou precizností, byť si nejsem úplně jistý, zda byl koncept slepených částí nejlépe zvolený. První polovina celistvostí určitě lepší, ve druhé se příliš přeskakuje časovou osou a každá část nedostává takový prostor, aby dokázala strhnout na plné obrátky. I tak se jedná o pěkně příběh, který asi každého zasáhne, ale letošní doják číslo jedna to nepřekonalo.......7/10 ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Pekný film o živote malého chlapca z Ganesh Talai, ktorý si to nešťastnou náhodou namieri do Austrálie, kde aj uplynulou dobou vyrastie. Jeho príbeh ma dojal a po závere som odišiel aj s malou slzou v oku. Jeden zápor tu ale je: Prílišná zdĺhavosť. Film bol síce nádherne natočený a výborne zahratý, no prvá hodina bola príliš zdĺhavá a nudná, vďaka čomu sa film stáva "len" silne nadpriemernou záležitosťou. Kvôli poslednej, dojemnej polhodine tomu predsa dám 4*. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V rovině jednostranného cílení na litování osiřelých či opuštěných indických dětí jsem si příliš jistý nebyl, ale když s přibývajícími minutami přibudou i motivy, je to hned jiná písnička. Sarú totiž kromě rodiny a odpovědí na otázky hledá i sám sebe a v podání vyzrálého Patela mu tuto polohu věřím do poslední minuty. V kombinaci s doceněným dramatickým comebackem Nicole Kidman se z letošního akademického otloukánka stává překvapivě ambiciózní kousek, snadno překonávající některé příliš okatě zaměřené favority. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Aby si Priyanka Bose (Kamla) osvojila svou postavu, odjela do Madhya Pradesh, aby se setkala s Kamlou Munshi, matkou, na které byla její postava založena: „Moje otázky byly základní a jen tím, že jsem se s ní setkala, jsem mohla říct, jak těžký byl její život. Klekla jsem si na kolena, objala ji a poděkoval jí za její odvahu.“ Při setkání s Munshi jí bylo řečeno, že byla mnoha vesničany v malém městě po léta prohlášena za blázna, protože se nikdy nevzdala naděje, že se její syn jednoho dne vrátí. (veronikajel)
  • Skutočná rodina Brierleyovcov navštívila filmovanie, ktoré sa odohrávalo v Tasmánii. (Da_reba)
  • Dev Patel (Saroo) se osm měsíců připravoval na roli. Trávil hodiny v posilovně, pěstoval vous a vylepšil australský přízvuk. (MessiM)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama