Reklama

Reklama

Mussolini a Hitler: Opera vrahů

(TV film)
  • Francie Mussolini-Hitler: L'opéra des assassins (více)
Francie / Itálie, 2012, 2x47 min

Hudba:

Bruno Alexiu

Hrají:

Benito Mussolini (a.z.), Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Tragická hra dvou diktátorů na pozadí událostí 2. světové války. V první polovině 20. století se ve svých zemích chopili moci dva diktátoři: Benito Mussolini a Adolf Hitler. Dva rozdílní muži, které spojila obdobná ideologie i schopnost manipulovat davy. Dějiny jejich vztahu začaly ve své podstatě již v říjnu roku 1922, kdy se kdysi socialistický revolucionář, nyní pravicový ideolog a zakladatel italského fašistického hnutí Benito Mussolini v Římě chopil moci. Tento akt z Mnichova s obdivem sledoval jeden z čelních představitelů tamní extrémně pravicové strany, Adolf Hitler. Zatímco však Hitler po nezdařeném „pivním" puči z listopadu 1923 ukládal své myšlenky pouze jako slova vepsaná do spisu Mein Kampf, uváděl italský „Il Duce" obdobné ideje v praxi. Toto rozdělení rolí na „mistra" a „žáka" však nemělo platit navždy. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prierez vzostupu aj pádu oboch tyranov, ktorí si boli zmýšľaním čI ideológiou tak blízky. Prakticky jeden z mála prípadov z praxe, kedy žiak predčil učiteľa. Neuveriteľne, sledovať tie masy ľudí, ktorým takto radikálne prejebalo. Výborný dokument, o Mussolinim jeden z mála kvalitných. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Dokument je nadprůměrný, ale musím opravit jednu dost zásadní informaci. Papež spíše mlčel nejen kvůli katolíkům, ale chránil také Židy, které měl pod ochranou (skvěle o tom referuje kniha Papežovi židé). Navíc lavíroval na tenkém ledě a přesto že západní spojence varoval před útokem vojsk Osy, Západ si nepřál veřejné odsouzení fašistických zvěrstev už kvůli nutnosti odsoudit současně i zvěrstva SSSR, což by uškodilo válečnému úsilí. Nebylo to snadné, nebylo to vždy košer, ale papež toho pro oběti války rozhodně neudělal málo. ()

Reklama

Hanz_knife 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů o WW2, který jsem dosud viděl. Záběry ne moc (či spíše vůbec) viděné v jiných dokumentech, celkem detailně popsaný vývoj jejich vztahu. Musím se přiznat, že ač Mussolini nebyl rozhodně nějaký svatoušek, sakra, mě ho bylo fakt docela líto, protože ten přerod lva salónů v naprosto zničeného člověka byl v dokumentu krásně vidět. Pěkně jsem se také bavil u veřejných projevů Duceho, jak tam je úplně vidět ten "jsem borec, to jsem to suprově řekl no né?" ()

Darth Revan 

všechny recenze uživatele

Vynikající sonda, kterou se dneska hodilo zhlédnout. Portréty dvou diktátorů a jejich přátelství jsou tu podány v příjemné formě a doplněné vtipně sarkastickým komentářem. 5* ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Musím říct,že frantíci umí natočit působivé dokumenty.Pár záběrů už viděných z dokumentu Apokalypsa - Hitler,ale hromady nových v barvě.Osobně tu velký Duce spadnul na samotné dno,kdy se stal jen loutkou.Osobně nevím jestli až takhle podlehnul Hitlerovi,ale co mi nejvíc vadilo,že ke konci Duce jezdil k Hitlerovi jak na kafe přes ulici,což asi stačilo jenom zmínit,než někdy i ukázat dva stejné záběry jen s jiným rokem.Jinak dva diktátoři v jednom balení,který se pěkně doplňovalo a každý tu měl svojí stopáž,ale klidně by to sneslo víc dílů. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama