Reklama

Reklama

Mračna nad Afrikou

  • Jihoafrická republika After the Rain
všechny plakáty
Jihoafrická republika / USA, 1999, 110 min

Obsahy(1)

Herec a režisér Ross Kettle natočil AFTER THE RAIN podle vlastní divadelní hry Soweto's Burning. Při psaní příběhu vojáka Stepha (Paul Bettany), který je v Jižní Africe na vlastní oči svědkem apartheidu, vycházel z vlastních zkušeností, protože pochází právě z této problemové oblasti. Jeho film se snaží skloubit historické události s milostnými trablemi hlavního hrdiny a zároveň vzdát poctu krajině svého dětství. (Morien)

(více)

Recenze (5)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Že apartheid byl ošklivá věc víme všichni. Že Jihoafrická republika po apartheidu není k životu o nic lepší (vlastně je spíše horší, že...) místo na Zemi než dříve ví snad všichni realisticky uvažující též. . . . Škoda je, že scénárista a tvůrci tohoto filmu vůbec chtěli příliš moc a z v principu uvěřitelného dramatu o lidské blbosti a žárlivosti dělají málem nějaké politické a antirasistické podobenství. Opravdu škoda! Protože to mohlo být výtečné drama o neschopnosti normálně lidsky a smysluplně komunikovat a jednat ve vyhrocené situaci plné nedorozumění a zmatené vášně, protože lidská hloupost v podobě ufňukané ženskosti na straně jedné a hraní si na chlapáky na straně druhé je bezmezná, bez ohledu na rasu, politiku a živobytí vůbec. Takhle se ale postavy chovají místy ne moc uvěřitelně, vynášejí silná slova a zároveň blábolí banality, člověk má dle tvůrců pořád cítit jakési poselství, které ovšem rozplývá se jen v jednom trošku za vlasy přitaženém konkrétním příběhu s nešťastnou náhodou na konci... :-/ . . . No nic, resumé? Zručně natočené, místy emocionálně silné, místy trošku hloupé, místy až poněkud uměle vyhrocené drama s dobrými hereckými kreacemi a se snahou o poselství, kteréžto ovšem u náročnějšího diváka myslím se bohužel mine účinkem... - - - P.S. A kde vzal sakra Steph při návratu domů tu pušku, když ji při nastupování do ukradeného auta nechal ležet na zemi u silnice? Žeby jenom hloupý střih? Hm... - - - P.P.S. Já si tenhle film tak trošku naschvál pustil - po pár měsících odložení a čekání na chuť a vhodnou chvíli - po včerejším zážitku s ČT na podobné téma (předchozí komentář) a musím uznat, že proti oné čecháčkovské ubohosti je tohle úžasné a strhující drama! - - - - - (Poprvé viděno 28.3.2011 na dvd s původním zvukem a titulky, hodnocení 9., komentář zde jako druhý - 28.3.2011) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra Rosse Kettle řeší problémy pozdní fáze apartheidu. Ve filmovém zpracování je to sólo pro tři herce pořád cítit a z filmového hlediska zde není nic navíc. Paul Bettany hraje vojáka z povolání, který je zaslepený rasistickou výchovou, Louise Lombard je tanečnicí, která je zahnána do úzkých a Ariyon Bakare jako Vusisizwe se stává katalizátorem všech emocí... Syrové, přímočaré drama, jenž bohužel ztrácí nevhodnou propagací (Lombardová je ve filmu společně s Bettanym blond, zatímco přebal na DVD láká na její starší podobu brunety) a u nás obecně malým povědomým o problému, který není tak neaktuální. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Takový malý, komorní film, o velké válce mezi dvěma světy. Bílých lidí a černých lidí. A nejhorší je, když se střetne bílý muž, který je psychicky deformovaný vlastními rodiči, a který ve válce není schopný zabíjet, bílá žena, která pomáhá černému muži, a černý muž, který už chce aby ta válka skončila. Nikdo není zcela na straně jedné rasy, a proto tohle střetnutí ani nedopadlo moc dobře... I když bylo poslední půl hodinu zcela jasné jak to dopadne, závěr zůstal poměrně působivý. Paul Bettany je neuvěřitelně dobrý herec, a tohle byla jedna z jeho nejsilnějších rolí. ()

Loganberry 

všechny recenze uživatele

Snímek o tom, kterak je drsné být původním černým obyvatelem a kterak se už vůbec nevyplácí původním černým obyvatelům pomáhat. Od začátku do konce je jasné, že tady nepůjde o film s happyendem... I přesto jsem do poslední chvíle doufala. (A Paul Bettany je tady neskutečně podobný Jakubu Prachařovi.) ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal mezi dvěma čí třema hvězdama, nakonec jsem se přiklonil ke třem. Trojúhelník - běloška, běloch a černoch v příběhu z Jižní Afriky o rasové nesnášenlivosti. Nebylo to špatné, ale žádná z postav nebyla napsána tak, že bych za ni dýchal. ()

Reklama

Reklama