Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Chápu že tento film není pro všechny, ale přesto mi hodnocení přijde poměrně nízké... Film na mě neuvěřitelným způsobem zapůsobil... Vím že se slavným Stanfordským experimentem pouze inspirovali a většina filmu je tedy uměleckou licencí, ovšem myslím, že podobná věc by se stát mohla... Velice silná výpověď o tom, že sociologové mají pravdu když říkají, že ať už je člověk jakkoliv slušný, za "správných" podmínek jsme schopni téměř všeho... P. S.: Moritz Bleibtreu je vynikající a stejně tak jeho filmový protipól, ztvárněný neskutečně slizkým a fašistickým Justusem von Dohnanyiem, kterého, jakmile se rozjede, musí každý divák z duše nenávidět... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na konci jsem se zmohl akorát na "Ty vole!". Nenašel jsem tam žádnou chybu - vězeňská atmosféra byla naprosto dokonalá a stejně tak bylo zážitkem sledovat rozklad jednotlivých vězňů a naopak propadání moci v podání dozorců. Mrazilo mě v zádech, když jsem si uvědomil, že tohle se skutečně stalo. Prostě skvělé! 95% ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi. Poměrně dobrá studie chování skupiny lidí v extrémních situacích. Děj se sice soustředí na Moritze Bleibtreua a Justuse von Dohnanyie (náckovského bachaře), ale dají se postřehnout i změny v lidech kolem nich. Konec se mi poměrně taky líbil, určitě je to menší sci-fi a větší reality show, než třeba Kostka. Zajímavý zážitek. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povedený film. Pro lidi, kteří se tohoto ani jiného, alespoň trochu podobného experimentu nikdy v životě nezúčastnili ;-) , to může být klidně i špičkový film. Co malinko sráží mé hodnocení ? To, že jsem se o dostupné materiály o stanfordském experimentu již dříve docela zajímal. Uznávám, že mne by asi nejvíc nadchnul hraný dokument BBC, plný faktografických údajů. Ale přesto – tento film alespoň rámcově zachytil podstatu experimentu a problémy vedoucí k jeho předčasnému ukončení. Duch předlohy nebyl zcela pošlapán. Jako se to bohužel stalo v remaku - Experiment (2010) – podprůměrného filmu a jako remake vyloženě slabého. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Podařený experiment :-) Je docela zajimavé sledovat vězně a jejich bachaře jak se k sobě chovají. Ano ze začátku to byly samé vtípky - hrál se basketbal, atd. Takhle to asi nějak mohlo vypadat. Jenže až bachařům rupne v bedně přestává to být sranda. Tento experiment dokazuje nejen to, že lidé jsou schopni v určitých situacích udělat hrozné věci, ale také to, že pro zdánlivě snadné peníze je člověk schopen udělat vše, i když tím utrpí jeho vlastní ego (tím myslím především vězně). Na německé poměry výborný thriller. Sám bych nechtěl být ve vězení, kterému vládnou takový magoři. Rozhodně to stojí za zamyšlení. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)
  • Oliver Stokowski (Schütte) trpí klaustrofobií. Když jsou na počátku filmu všichni vězni nahnáni do výtahu, v jeho tváři jsou patrné stopy opravdové nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama