Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

Morzael 

všechny recenze uživatele

Dneska nam to pustili ve skole, probirame psychologii takze tohle do toho krasne zapadlo. Opravdu doporucuju a hlavne psycholgum, tem se to bude urcite libit. A mimochodem, temer vse v tomto filmu je smyslene, puvodni je pouze myslenka experimentu. Jediny co se v puvodnim experimentu delo, tak bylo ze vezni delali kliky. A jeden vezen se z toho psychicky slozil a skoncil v nemocnici, ale jinak to slo celkem hladce, tak se po shlednuti nedivte, co to bylo za zvrhlej epxeriment, jako vetsina devcat ze tridy :-D ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povedený film. Pro lidi, kteří se tohoto ani jiného, alespoň trochu podobného experimentu nikdy v životě nezúčastnili ;-) , to může být klidně i špičkový film. Co malinko sráží mé hodnocení ? To, že jsem se o dostupné materiály o stanfordském experimentu již dříve docela zajímal. Uznávám, že mne by asi nejvíc nadchnul hraný dokument BBC, plný faktografických údajů. Ale přesto – tento film alespoň rámcově zachytil podstatu experimentu a problémy vedoucí k jeho předčasnému ukončení. Duch předlohy nebyl zcela pošlapán. Jako se to bohužel stalo v remaku - Experiment (2010) – podprůměrného filmu a jako remake vyloženě slabého. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být mrazivé a strhující drama, kdyby se drželo skutečných událostí během Stanfordského experimentu. Bohužel nedrželo. A tak tu místo toho máme efektní, ale v mnoha ohledech nevěrohodný thriller. Měli tvůrci pocit, že by byla realita pro lidi příliš neuvěřitelná? Proto musí být konflikty vyvolány provokatérem? Proto musí být mezi dozorci zjevný psychopat? Proto jsou vědci řídící experiment bandou neschopných idiotů? Měli tvůrci pocit, že tam chybí krev, sex, akce a smrt? Proto byla psychologická rovina událostí odhozena a nahrazena akcí, sexem, krví a smrtí? Samé otázky. A místo spokojenosti rozčarování. Herecké výkony nevalné úrovně, režisér sice akci zvládá, ale tváří v tvář psychologické rovině je poněkud bezradný. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1064. hodnocený film: Že je Moritz Bleibtreu skvělým hercem, to jsem už zjistil. Ale, že je to takové eso, to jsem zjistil až právě v tomto snímku. Nepochybně jsem si jej oblíbil i díky mé vášni v německých filmech, ale jeho herecké výkony mě vážně dostávají. V tomto snímku jsem jej mohl vidět jako vůdce vzbouřených "vězňů", kteří se nechali dobrovolně uvěznit, aby své role hráli co nejpřesvědčivěji. Celé se to však zvrhlo, když lidé, kteří byli zvoleni dozorci, začali své role zneužívat. Opravdu úžasná ukázka hereckých výkonů, perfektních dialogů a také napětí, které se dá krájet. 5* si snímek jistě zaslouží a samotný Moritz Bleibtreu by si zasloužil absolutorium. 5* ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem k tomu přistupoval pomalu s odporem. Německej jazyk se mi nelíbí a hned od začátku mě tahal za uši. Film se rozjížděl dost pomalu, ale vygradoval. Poslední pulhodinku jsem seděl přikovanej a sledoval. Ano uznávám, dalo se to předvídat, ale přesto... Pro mě to bylo na plnej počet. Navíc sledovat jak se v outsiderovi rodí "nacista" první kategorie bylo něco hrozivého. Doufal jsem ještě v trochu hrozivější konec, leč i takto jsem spokojenej. Experiment se vymknul z rukou, ale já jsem rád že se mi do ruky dostal. BTW: Jsem zvědavej jak to američani předělaj ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)
  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)

Reklama

Reklama