Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mysteriózní thriller se odehrává v ospalém maloměstě, kterým otřese série rituálních vražd. Ostřílený prokurátor rozplétá důkazy, svědectví i historické dokumenty o polsko-židovských vztazích a ve změti falešných stop a antisemitských stereotypů hledá indicie, které by ho přivedly na stopu pachatele. (Letní filmová škola)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Moje očakávania rapídne predčili skutočnú realitu. Ako kriminálka, ktorej príbeh je poprepletaný s dávnou históriou židovského osadenstva miestnej komunity, spoločne s náboženským podtónom, "Ziarno prawdy" rozhodne obstojí. No pokiaľ budem na film prihliadať ako na thriller, ktorý by mal disponovať určitými modernými prvkami, ktoré by mali diváka doslova prizvárať k stoličke, prepadol na plnej čiare. Veľa sa rozpráva, veľa hluchých miest, málo sa koná,málo sa toho deje, a už vôbec samotný snímok nedisponuje tak temnou stránkou, ako by mal. Poliaci pre tento krát odviedli polovičnú robotu, pričom s o rok starším "Jestem mordeca", ťahá tento počin za rapídne kratší koniec. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se může směle vytahovat vynikající atmosférou, hereckými výkony a velmi chytře napsaným scénářem, kde se propletá hned několik žánrových prvků, nechybí ani štouchance do vlastního polskýho "já", ale jedna věc v tom scénaři přece jen ujížděla, děj někdy postupoval vpřed na základě ničeho nebo těžko uvěřitelné náhody (les,záměna v nemocnici, objev brány do pekla...., atd. ). ()

Reklama

KeskarM 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná detektivka na festivalový večer. Místy velmi vtipná, je jen otázkou nakolik byla opravdu vtipnou zamýšlena a jakou část z toho má na svědomí Robert Więckiewicz. Dokonalá byla citace Základního instinktu, v mužském podání jsem ji snad na plátně ještě nikdy neviděla. Dále oceňuji, že ani náboženské vtipy nepřekročily onu únosnou míru a byly opravdu sofistikované, nikoli prvoplánově vtipné, přecijen jde o polský film, snad jen: "Víte, hebrejštinu jsme měli hned ráno jako první hodinu a to já byl ještě unavený po tom tom nočním pogromu..." je osvěžující vidět ve filmu kněze, který si umí sám ze sebe udělat legraci, osobně znám jen samé suchary.... asi bych to neoznačila za thriller, ale spíše krimi / drama / komedie ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci v tomto filmu zabrousili do vod temné severské detektivky s mysteriózním dějem a odkazem do jejich minulosti. Podobné příběhy mám hodně rád, ale když tu hlavní postava vyšetřovatele celý film čumí jak pučmidrátek a celé to jeho vyšetřování nemá úplně logiku, trošičku to zkazí na zážitku. Přitom temné atmosféra super, prostředí východopolského města Sandoměř velice pěkné. Jen ten průběh úplně nekoresponduje s dobrou napínavou detektivkou. Bylo tu až moc náhod, vše mu dost padalo pod ruku a skoro to vypadalo, jak když vyšetřováním jen prochází, než aby pro něj vůbec cokoliv udělal. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Adaptace Miłoszewskiho předlohy, které nelze upřít hutnou atmosféru, vynikající obsazení i stylové proplouvání žánrovými vodami "severského noiru", kde se zdatně pracuje se sociologicko-společenskými přesahy a historickými polskými kostlivci. Więckiewicz si pragmaticky cynickou polohu užívá, což však stěží překvapí, když je v posledních letech takovou sázkou na jistotu, že se vyplácí jeho filmy sledovat čistě kvůli němu. Ovšem veškeré silné stránky jsou ve stínu největšího zádrhelu. Tvůrci totiž sami sobě podkopávají nohy tím, jak moc je zdejší vyšetřováním přímočaré, jasně nalajnované ve stylu tuctových žánrovek a díky tomu i naprosto průhledné od samého začátku. A když dobře čtyři pětiny filmu čekáte, až hlavní postava konečně dojde k prozření očividného skrze žánrově povinné kolečko "obvyklých podezřelých", tak to jen stěží lze považovat za znak zdařilé kriminálky. Paradoxně je to tedy lepší i zajímavější v té své přesahové spíše než žánrové rovině. ()

Galerie (60)

Reklama

Reklama