Reklama

Reklama

New York - jablko, které se nepřejí

(TV film)
  • Francie New York City : Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn, Staten Island
všechny plakáty
Francie, 2007, 53 min

Obsahy(1)

Jedinečná atmosféra, rychlé životní tempo, originalita v chování a nonkonformní názory obyvatel metropole, pocházejících ze všech koutů světa. New York City s často používanou přezdívkou Big Apple je součástí státu New York. Leží na severovýchodním pobřeží Spojených států amerických a sousedí se státem New Jersey. Skládá se z pěti boroughs, což jsou ekvivalenty čtvrtí: Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn a Staten Island.
Město je symbolem pestré palety jeho obyvatel a tomu odpovídá i jedinečná architektura.
Různorodost má své kořeny v historii. Jednotlivé styly, které se v Evropě formovaly po celá staletí, tu byly asimilovány během několika desetiletí.
My nahlédneme do slavných muzeí, která patří k nejbohatším na světě. Za svůj vznik vděčí protestantskému zvyku věnovat část vydělaných peněz na vznešené účely.
V Harlemu budeme svědky návratu ke kořenům, půjdeme po stopách vyhlášeným jazzových klubů 20. let minulého století. V Bronxu navštívíme největší městskou zoologickou zahradu v celých Spojených státech, která jako první na světě ukázala zvířata mimo klece. V Queensu zavítáme na jedno z největších letišť světa, Kennedyho letiště, kterým každoročně projde více než čtyřicet milionů cestujících.
Navzdory všem svým různorodým součástem vykresluje město jednotnou linii. Všechny etnické, sociální, lingvistické i ekonomické skupiny se spojují, aby daly zazářit nezapomenutelnému New Yorku. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je zpracován pěkně, ale pro mě odpudivé město plné gangů a zdegenerovaných obyvatel. Nejel bych tam ani na služební cestu. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

50%. Jsem srdcem Pražák, ovšem šišinkou zatvrzelý Newyorčan. Možná i proto na dokumenty o "mém" městě nahlížím o poznání kritičtěji. Kamera na cestách je přínosná série a o New Yorku se tu toho dozvíte mnoho, ovšem až na pár výjimek nic, co by každý průměrně vzdělaný člověk nevěděl. Atmosféru New Yorku nenadýcháte, pouze přijímáte fakta, která jsou sice zajímavá, ale dočtete se je v kdejakém článku. Cestopisů je mraky a mraky a aby nepůsobily stereotypně a nudně, musí být okořeněny originalitou a důvtipem; to tomuto dokumentu bohužel chybí. Pro toho, kdo o New Yorku neví nic, určitě přínosné, ovšem pro toho, kdo New York miluje a základní informace o něm zná, je to víceméně ztracených 53 minut. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Že se takovýma očima budou dívat na NY zrovna frantíci mě překvapuje, ale ihned jsem si to oblíbil. NY miluju odjakživa takže jsem jasně zaujatej. Každý si udělejte svůj obrázek sám ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Pokud bych si měl vybrat jedno jediné místo, kam bych se chtěl v životě podívat, byl by to právě New York. Nebo ideálně celé Spojené státy... Byl to moc dobrý dokument, dozvěděl jsem se nové věci, pokochal jsem se krásnými záběry a ujistil jsem se v tom, že se tam prostě musím jednou podívat. Pěkná práce, Frantíci. ;) ()

Lukkyn 

všechny recenze uživatele

Za týden se tam chystám a tak jsem si říkal pustím si nějaký pěkný dokument!!!No pěkný sice je a pár záběrů je opravdu krásných , ale tím to končí. Pitvání se v muzeích , milionářských usedlostech, a podobných nebylo a určitě ani nebude to co bych na své dovolené vyhledával!!!Výpovědi obyvatel new yorku jsou zajímavé hlavně ta černoška mě uklidnila , když už se nebojí chodit nakupovat. Vůbec celkově je vidět , že se i ty soicálně slabší čtvrti zlepšují , což je dobrá zpráva!!!Suma sumárum nezvětšilo to mou zvědavost a není to úplně dokument , který by Vás na tu cestu nažhavil. Pokud nejste milovník umění a muzejních návštěv!!!! ()

Reklama

Reklama