Reklama

Reklama

Jeruzalém, město vášní a naděje

(TV film)
  • Francie Jérusalem, la ville passions (více)
Francie, 2009, 52 min

Obsahy(1)

Putování bohatou historií i pestrou současností. Jeruzalém se vypíná na vápencových pahorcích v nadmořské výšce 800 metrů. Během tří tisíc let své existence si vybudoval bohatou historii. Staré město odkrývá za svými zdmi na jednom kilometru čtverečním bezpočet obdivuhodně zachovalých památek. Stopy historie sahají až do 8. století před Kristem, kdy byla vybudována první městská hradba.
Jeruzalém má ale i svoji moderní tvář. Nové čtvrti, dokonale začleněné do terénu, dávají prostor pro stavbu řady administrativních budov.
Ve městě se během půldruhého století sedmdesátkrát zvýšil počet obyvatel. Dnes žije ve velkém Jeruzalémě více než 700 000 obyvatel.
Jeruzalém je posvátným městem pro tři velká monoteistická náboženství. Uctívaná místa přitahují poutníky z řad židů, muslimů i křesťanů. Jejich počet značně kolísá v závislosti na kalendáři a významu jednotlivých svátků. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Tipko 

všechny recenze uživatele

Podľa rôznych zdrojov Alexandrovi Veľkému sami Jeruzalemčania vyšli v ústrety. Duchovní mu vyjavili, že je jedným z kráľov predpovedaným v Starom zákone. Židovské obyvateľstvo ho podporovalo a židovskí žoldnieri ho sprevádzali na výprave do Egypta. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Zvolna a zlehka řečeny základy o Jeruzalému, jeho historie a náboženských skupinách žijící pospolu v tomto městě. V ničem tento dokument nejde do hloubky a opravdu říká jen základy. .... HODNOCENÍ: 65% (3*) ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama