Reklama

Reklama

Korunovace Alžběty II.

(TV film)
  • Česko Korunovace Královny Alžběty (více)

Obsahy(1)

2. června 1953 proběhl před zraky významných hostů, ale poprvé také živě v televizním vysílání největší britský veřejný ceremoniál 20. století. Korunovace britské královny Alžběty II. byla rozloučením s těžkými dobami po druhé světové válce. Na trůn usedla mladá královna a zdálo se, že vše už může být jenom lepší. Přestože byl celý ceremoniál připravován více než rok, mohlo velmi snadno dojít ke zmatkům. Během pouhých šestnácti měsíců se musely sblížit názory skalních tradicionalistů – a zastánců pokroku, kteří prosadili mimo jiné to, že byla tato významná událost poprvé přenášena pro tenkrát zhruba 20 milionů televizních diváků. Dokument BBC přináší prostřednictvím autentických záběrů i výpovědí přímých účastníků příběh pečlivého plánování, nervozity na poslední chvíli i dokonale provedeného starobylého ceremoniálu, jaký už nejspíš nikdo nikdy nespatří. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

otík 

všechny recenze uživatele

Dokument složený z autentických černobílých i barevných záběrů z doby příprav na korunovaci a hlavně ze dne korunovace britské královny Alžběty II. v roce 1953. K tomu odborný komentář a dokument je hotov. Není to žádná extra dokumentární třída, ale rozhodně tento snímek ukáže události korunovace královny, což není tak častý historický počin. Obsahově poučné a zajímavé, ale způsobem výroby nepřitažlivé. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

A o5 je zde můj problém – hodnotit dílo jako takové anebo aktéry?! Alžběta II. je úžasná dáma a to v každé etapě jejího života, film byl velice poučný. Musí být velice povznášející mít v čele státu (neřku-li impéria) obdivu hodnou osobnost. Nemohu se zbavit pocitu, že s tou „demokracií“, všeobecným volebním právem a volenými zástupci to nebyl krok správným směrem. Jak Alžběta II., tak i jiní šlechtici se řídí heslem: „Sloužím“. Jaké heslo by si na štít psali naši volení zástupci nechám na každém z vás. Nevadilo by mi být poddaným Her Majesty. ()

Reklama

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Ceremoniál korunovace vychází z tradic 12. a 13. století. Alžběta II. měla při korunovaci žezlo, ve kterém je umístěna jedna z částí největšího diamantu na světě - Cullinanu. (matab)

Reklama

Reklama