Reklama

Reklama

David Zeisberger - apoštol indiánů

(TV film)

Obsahy(1)

Příběh misionáře a rodáka ze Suchdola nad Odrou, který strávil 63 let mezi indiány. Rodák ze Suchdola nad Odrou David Zeisberger prožil většinu svého života za oceánem. Říká se o něm, že nikdo nevykonal pro indiány více než on. Jeho jméno, původ i zásluhy jsou u nás dnes téměř neznámé, a přece jej zná každý kluk – z Cooperova Posledního Mohykána. Zeisberger zde vystupuje jako David Gamot. Zeisberger pocházel z komunity Obnovené Jednoty bratrské. Z jejího centra v Herrnhutu, které založil saský hrabě Zinzendorf, odcházeli misionáři do všech světových stran, aby mohli oslovit nejrůznější národy a nabídnout jim křesťanství jako novou životní alternativu. Dobrodružný příběh Davida Zeisbergera obnáší více než 60 let života mezi indiány. Je jedinečnou ukázkou jak odhodlání, se kterým se tehdy misionáři vydávali do neprobádaných a nebezpečných končin, tak přínosu, který pro indiány v tehdejším pro ně těžkém období znamenalo křesťanství. Zfilmování jeho životního příběhu se chopil zkušený režisér Lubomír Hlavsa, který již v rámci volného cyklu Česká protestantská historie televizní diváky seznámil s osobností hraběte Zinzendorfa, který stál u počátků moderní protestantské misie a vzniku Moravské církve. V roce 2013 pak v dokumentárním filmu Pod ochranou Žerotínů představil příběh vzniku Bible kralické, která se jako jeden z prvních biblických překladů přímo z originálních textů stala pokladem českého jazyka a české kultury. Kromě tématu pojí tyto filmy i forma polohraného dokumentu, ve které režisér spatřuje prostředek jak divákům přiblížit historii co nejatraktivnějším způsobem. Atraktivní budou jistě i scenerie Severní Ameriky, kde probíhalo téměř měsíční náročné natáčení. Zajímavostí však je, že většina hraných scén s indiány se točila v České republice. Role Davida Zeisbergera se zhostil divadelní a filmový herec Luboš Veselý, který se pro Českou televizi naposledy ujal rolí v seriálech Případy 1. oddělení nebo První republika. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Zajímavé informace v dokumentu jsou podkreslovány docela podařenýma reáliema (Dobové americké stavby, povedený český casting...) Leč nechápu editory, kteří zcela nesmyslně přetáhli některé scény saturačním filtrem a dle "módy" doplnily oranžový filtr. Zelené světlo v tvářích také nepůsobí profesionálně. Klasický český problém s kvalitou: nahoru - dolů. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Z naší vlasti zajisté nebyl sám, kdo šířil křesťanství za velikou louží. Třeba například jezuita Šimon Boruhradský, či Jiří Hostinský, katolický kněz jezuita a vlastně i někteří další v podobné době šířily také Kristovo učení. Nicméně budu se držet filmu, a co si na něm vážím. Dokument mě upoutal zejména koncepčně působivým výkladem o dějinných skutečnostech. Zajímavě vypovídá o tom, kdo byl vlastně přítel Indiánů David Zeisberger. Včetně toho, proč ho měli rádi. I když nepředpokládám, že film pracuje s kvalitativně lepšími poznatky, než naučná literatura faktu, tak přesto přináší řadu pozoruhodných podrobností z jeho života. Vedle toho film vysvětluje, z čeho vycházel a v co věřil. Všímá si i toho, že si dovedl získat šířením poselstvím Ježíše Krista u Indiánů jejich srdce. A neostýchal se s nimi jednat jako rovný s rovnými a ze všech svých sil je bránit. V neposlední řadě si myslím, že naše učebnice dějepisu ve školních lavicích zůstává leccos dlužna tomuto výjimečnému muži, a vlastně i historii Moravských bratří. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zajímavý životní příběh. Nyní jsou v západní Evropě islámští misionáři, kteří připluli na člunech... ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama