Reklama

Reklama

Mária a Mária

(TV film)
Česko, 2013, 53 min

Režie:

Jan Plachý

Obsahy(1)

Dokument s prvky doku-reality zachycuje pomoc skupiny dobrovolníků romské ženě Márii a její dceři. Mária žije v ukrajinské osadě Svaljava v neutěšených podmínkách bez střechy nad hlavou a finančních prostředků v naprosté sociální izolaci. V dokumentu Jana Plachého nechybí ani pohled a názory sociologa, úřadů a řecko-katolického kněze. Na Zakarpatské Ukrajině žije na 50 tisíc Romů ve více než stovce obcí. Většina z nich nemá práci a žije v chudobě. Radim Kupec jezdí do těchto oblastí už řadu let a snaží se těmto lidem pomoci. Na jedné ze svých cest objevil Márii a Márii. Matku s dcerou, které žijí v osadě Svaljava bez střechy nad hlavou v naprosto otřesných podmínkách. Pomocí sociální sítě vyhlásil Radim sbírku na pomoc této ženě, a současně se vydala skupina dobrovolníků na Ukrajinu Márii a Márii postavit dům a pomoci jim začlenit se do společnosti. Dokument zachycuje jejich úsilí a změny, které se s Márií a Márií udávají. Po roce tým bilancuje a dochází k závěru, že jejich snaha nebyla zbytečná. Dobrá věc se podařila. Nezištnou pomoc českých dobrovolníků neznámé ženě v jiné zemi oceňuje i sociolog Jiří Siostrzonek a Mukačevský biskup Milan Šášik. Scénář Jan Plachý, režie Jan Plachý, dramaturgie Petra Špičková, kamera Richard Fuksa. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Pěkný projekt, který si zaslouží pochvalu. Dokument je zajímavý jednak proto, že dokumentuje tento projekt jako takový, ale slouží i jako exkurze do života v chudé cikánské komunitě, její mentality a z ní vyplývajících problémů. Podobné projekty, na rozdíl od jiných, smysl mají, mimo jiné proto, že lidem humanitární pracovníci nejen rozdávají, ale zároveň se je snaží učit jak žít ekonomicky - matku Máriu například naučili, že dřevo kupovat nemusí, ale může si na něj dojít do lesa. Tato forma pomoci se mi zdá mnohem užitečnější a dobrá rada navíc nic nestojí. To Neklan066: Kdyby to byly peníze darované státem, dalo by se polemizovat o tom proč se posílají jinam, ovšem zde jsou to peníze dobrovolníků z Čech i ciziny, všichni věděli na co se peníze dávají. A se svými penězi si každý může dělat co chce. Tito se rozhodli věnovat je tomuto projektu. Nechápu tak docela Neklanovo hodnocení, ale neberu mu ho... ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

tristní podívaná. u nás už se mají všechny děti dobře a tak český tým dobrovolníků vyjíždí pomoci cikánským dětem na Ukrajinu. část materiálu si uskladní u cikánského barona a hned to někdo ukradne. to se však také pomocí multikulturních fráziček nějak okecá. "jsou to úžasní lidé", praví nakonec řecko-katolický kněz, který přišel taky pomáhat, zřejmě obracením na víru. tak hlavně, že se dobré dílo nakonec podařilo. ()

Reklama

Vault_13 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, který nutí k zamyšlení. Neklan006: Jsi mimo. Krádež u barona ničím neokecávali - naopak - řekli mu z očí do očí, že těm lidem pomohli více než on. A žádní mulikulti nadšenci vznášející se v oblacích to taky nejsou - viz řeči o tom, že je přijeli naučit ryby chytat, ne je jen rozdávat... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Podobné projekty jsou často jen prvními vlaštovkami a byť výsledek je vždy nejasný, vyžadují velké úsilí a trpělivost. Proto podobným projektům fandím. Nejsem však fanouškem nářků a lamentování. V případě rozkradení části humanitárních předmětů zapomněli realizátoři naříkat také nad vlastní hloupostí – co je to za nápad nechat věci u cikánského barona? Takže když už naříkat, tak ať jsou naše stížnosti odrazem spravedlivé reflexe. A k čemu dávat opakovaně prostor nářku Romů nad těžkým životem? Vždyť sebelítost přináší jen chvilkovou úlevu, skutečné hledání řešení zastírá a druhou stranu nas***. Věřím, že projekt byl veden upřímnou snahou pomoci, ale jsem přesvědčená, že se z něho dalo vykřesat víc, po stránce filmařské i rozvojové. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Být sociálně vyloučen v sociálně vyloučené lokalitě a ještě na Ukrajině slibovalo zajímavý dokument. Nakonec tohle téma tak silné nebylo, prostě stavíme s autory dobrovolnicky barák. Ukazuje se co je už delší dobu známé. Jediné co pomůže je vytrhnout Roma z jeho komunity pryč. Takový nesmysl někomu stavět dům v takové lidsky a fyzicky zdecimované lokalitě budí podezření, že vše bylo děláno jen kvůli natočení dokumentu. Proč jsou ale sociálně vyloučené lokality v tak krásné přírodě? ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama