Reklama

Reklama

Téměř sedmdesát let po neslavném odchodu se Adolf Hitler překvapeně probouzí v dnešním Berlíně. A první bilance jeho nové situace není radostná. Válka skončila a to porážkou, jeho politická strana neexistuje a chybí mu i milovaná Eva Braunová. Hitler „své" město sotva poznává. Berlín je plný cizinců a v Německu místo něj vládne žena, jakási Angela Merkelová. Po prvotním a zcela pochopitelném šoku, se Hitler rychle rozkoukává a navazuje kontakt s některými obyvateli dnešního Berlína. Hitler začne novou kariéru v pro něj dosud neznámém světě díky televizi. Sice nikoliv ve funkci vůdce národa, ale jako komik. A to díky tomu, že jej považují za naprosto bezchybného imitátora sebe samého. Protože své názory rozhodně nemění, jsou jeho vystoupení politicky velmi nekorektní. Postupně se stává nejen televizní hvězdou s vlastním pořadem, jeho vystoupení na veřejnosti získávají velkou sledovanost i díky internetu. Na svých cestách po Německu se setkává s mnoha lidmi a některé z nich jeho názory na dnešní situaci nešokují. Spíše naopak. Führer začíná mít jiné ambice, než jen být zábavným kritikem. Jeho ambice byly přeci vždy mnohem vyšší... (CinemArt)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (533)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Co jako psát. Plusy převažují minusy. Nacís si po letech frustrací z vlastní historie, migrošů, chudnutí země a multikulturalistického úpadku oné pověstné německé pořádkumilovnosti dopřáli v kině chvilku relaxace. Nechť byl prvotní záměr autora jakýkoliv, film plácá chapadly zleva doprava a ,,nastavuje zrcadlo". Nikomu nenadržuje. Ale též nikoho neuráží, přinejmenším ne tak, jak by bylo v dnešní době záhodno. Spoiler - jo, bestie je stále v nás. A současné pokusy na obyvatelích Evropy ji po desetiletích opět probouzí. Bacha na Goebbelsy, ať už mají jakoukoliv nášivku na svém ,,firemním" tričku. A bafte se, dokud to jde. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Úplná bomba. Chápu, že mnozí levicoví aktivisté, sluníčka a studenti sociálních studií a filosofie budou kvičet, že tvůrci záměrně rozdmýchávají nenávist ve společnosti, blablabla. Naopak tvůrci přišli s úžasně poutavým formátem, který střídá autentický dokument se záměrně zinscenovanými scénami a přichází s otázkami, které si každý klade maximálně tak doma u sledování televize. Docela mě překvapily mnohé reakce Němců. Já jsem se minulý rok bavil s pár Němci, a ti by za solidaritu a pomáhání cizincům pomalu položili život, ale asi už jich nebude tolik, protože pohár nelze plnit donekonečna. A když politici přestanou naslouchat svému lidu, pak přichází na řadu... 100% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelá sonda do nemeckej spoločnosti. Krásna ukážka, že v podstate Hitler - neHitler, aj v dnešnej dobre by jeho názory mali veľký úspech. Stačí zvoliť správne a účinné slová a ono to pôjde, lebo ľudia sú ovce a sladké rečičky milujú. Budete sa diviť, koľko ľudí v Nemecku uvidíte hahlovať len pri pohľade na herca znázorňujúceho vodcu. Koľko ľudí len pri pár prudších rečiach o vlastenectve uznavlivo kýva hlavou a keby bola možnosť, hneď si svojho vodcu opakovane zvolia. Po vzhliadnutí filmu nadobudnete pocit, že ten Hitler, to nebola len dejinná náhoda, súbeh okolností. Ľudia majú proste radi svojich Hitlerov, nech je to už v akejkoľvek krajine. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod musím říci, že románová předloha je naprostý brak, který se jen díky osobě Hitlera stala bestselerem. No a z brakové literatury málokdy vznikne kvalitní film. Ani zde se to nepodařilo. Ačkoli film není špatný, zůstává daleko za možnostmi, protože je to téma jako hrom a zůstalo nevyužito. Přesto jde do značné míry o film převratný. Hitler byl totiž vždy vyobrazen jako určité ztělesnění zla, které visí jako damoklův meč nad „německým národem“. Zla, které je nezpochybnitelné, dehonestující, ale striktně historicky ohraničené. Pohled na dnešní Němce, kteří se setkávají se svou hanbou a démonem tváří v tvář, se stává nevšední formou sociologické studie. A ukázalo se, co se dalo tušit. Totiž že lidé pokud vidí a slyší svého „vůdce“ přímo před sebou, jak se vyjadřuje k jejich současným problémům, podlehnou stejným myšlenkám, jako před 80ti lety. Ne všichni, ale mnoho z nich a to snadněji, než by člověk čekal. Právě v rozhovorech s běžnými lidmi je síla filmu. Máme zde jasné varování, že jednoduchý, třeba i trochu zkreslený pohled na Hitlera, jako na mýtické zlo, je lepší, než snaha o objektivní výklad na základě kontextů, kterým lidé nerozumí. Lepší historicky ohraničené mýtické zlo, než emotivně podbarvená byť realističtější současnost, která může člověka snadno ovlivnit v jednání a rozhodování. A tenhle film je jen dalším krokem k tomu, že současné Německo přestává být tím zpytujícím se Německem, co bylo před 20ti lety. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Četl jste mou knihu?“ – „Je tu těžko k dostání.“ Ač netknut předlohou a nalomen vlažnými recenzemi, na dílo s tak velkým potenciálem jsem se dost těšil. Po zhlédnutí však musím konstatovat, že film je krapet nevyrovnaný, a přesně takový byl i můj divácký dojem. Na jednu stranu mě hodně bavil, často jsem se smál (třeba u debaty o „plemenech“ či i té prvoplánovější parodie Pádu třetí říše), na druhou mi ovšem řada věcí moc vtipná nepřišla (krysí kulky…opravdu?), ale hlavně mi nevoněl znatelný (politicky korektní) přístup tvůrců snímku, který mě s různou intenzitou dráždil po celý film. Což se odráželo i v přelévání žánrů komedie a satiry, kdy jsem si místy docela přál, aby se film nesnažil plavat tak moc po oficiálním proudu (fakt, že šlo o německou produkci, tvůrcům občas viditelně svazoval ruce, netroufli si pak totiž tolik). To jde pocítit nejvíc v závěru, který vyzněl jak na politickou objednávku. Nicméně, na ty slabší 4* jsem si film přece jen ještě užil. „Proč dělat vtipy o cizincích? Když má někdo doma krysy, tak nevolá klauna, ale deratizéra.“ ()

Galerie (35)

Zajímavosti (22)

  • Ve scéně, kdy Hitler (Oliver Masucci) otevře internetový prohlížeč, lze spatřit logo Google, které má však již pozměněný design používaný až od 1. 9. 2015. Film je přitom zasazen do roku 2014. (dvorky1997)
  • Představitel hlavního hrdiny Oliver Masucci je údajně vzdálený příbuzný Hitlera. V rozhovoru řekl, že i to mu pomohlo se do postavy vžít. (reban)
  • V krčme v Brandenburgu Hitler (Oliver Masucci) cituje báseň „Nachtgedanken“ (Nočné myšlienky) od nemeckého básnika Heinricha Heineho, 1844. Heineho diela boli v nacistickom Nemecku zakázané a boli spálené počas nacistického pálenia kníh v roku 1933 kvôli Heinovým židovským koreňom. (Arsenal83)

Reklama

Reklama