Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V obchodě si malý chlapec obuje boty a když v nich chce odejít, majitel firmy ho začne fackovat. Prodavač Gérard, který se chlapce zastane, dostane okamžitou výpověď. Gérard žije s Charlottou, u jejíhož otce by mohl pracovat v rybárně. To se mu nelíbí a rozhodne se, že bude učitelem, a nastoupí na základní školu. Nemá žádné zkušenosti a z počátku si neví rady, zato chápe problémy dětí, což je mnohým dospělým, dokonce i pedagogům, vzdáleno, měří všem stejným metrem bez ohledu na to, zda jde o syna starosty či prodavače a je ochoten podat vždy každému pomocnou ruku. Děti ho milují a lze se tomu divit, když je schopný se s nimi ve školní jídelně koulovat kaší? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Sympatická obžaloba školského systému. Možná, že už je to dnes jinak, ale zdá se, že francouzské školství roku 1981 bylo dost podobné tomu současnému českému. A plné důvěrně známých postav, jako je psychicky labilní učitelka, tělocvikář, který sice vůbec nezvládá komunikaci s dětmi, zato hodně lobbuje za své šavlozubé odbory, a samozřejmě vyplašený ředitel, který před sebemenším náznakem problému či konfliktu zaryje hlavu do písku. A mezi tohle panoptikum přichází nový učitel. Nemá s pedagogikou předchozí zkušenost, není proto kontaminován systémem a proto paradoxně uspěje. No, připouštím, že je to možná trochu plakátový pohled na věc, ale díky jemnému humoru a Coluchovi (v životě jsem ho neviděl v lepší kondici) je to příjemný film. 60% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Děláme to nejkrásnější povolání na světě. Připravujeme je na budoucnost... Připravujeme budoucnost naší společnosti.“ Tento film asi nebude patřit k tomu nejlepšímu, co Claude Berri natočil, ale jako člověkovi, který (ne tak dávno) ztrávil rok života učením dětí na základní škole, mi zde samotný námět, prostředí i hlavní postava byli nesmírně blízké. Řadu situací zobrazených v tomto snímku (včetně onoho až absurdně působícího fofru s dozorem ve dvou třídách během jedné hodiny najednou) jsem za ten rok stihl v různých obměnách zažít a po necelém roku od změny působiště na mě tato podívaná působila přímo nostalgicky, místy snad až s vyvoláním stesku. :) Myslím, že témata budování vzájemného vztahu vůči dětem a mezi dětmi či učitelské zodpovědnosti nejen během aktuální práce, ale i současně za jakýsi vývoj žáků směrem do budoucna, to na svůj žánr (komedie) rozpracovává na celkem slušné a působivé úrovni. Stejně tak i pokud jde o onen rozdíl mezi nejednou silným zápalem ze strany mladých začátečníků, oproti přístupu vybraných postarších pedagogů, zmítajících se s věkem a letitou prací stále více v bodě, kdy práca začne uvízet do nudné rutiny či pohledu na ní jako na otravnou starost, přetavující se i do samotného postoje učitele k žákům... Nechybí zde v tomto směru výrazné poselství, aniž by Berri násilněji tlačil na pílu nebo účelněji moralizoval. Závěrečné vyústění, které kráčí ve stopách spíše čisté tradiční veselohry, sice už vnímám jako lehce ujetý krok mimo realitu, ale jinak jsem byl spokojen. Příjemná komedie, která má co sdělit. [75%] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nenáročný velmi příjemný film o tom, že někteří lidé dovedou dětem rozumět mnohem více než jiní. A je smutné, že ti jiní jsou někdy lidmi, kteří mají na komunikaci s dětmi a jejich výchovu ten největší vliv. Asi se mi tenhle snímek časem vykouří z hlavy, ale padla z něj na mě taková příjemná nálada. ()

Reklama

Reklama