Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. apríla 1940 Nemecko prepadlo Dánsko. Obranu krajiny zabezpečovali iba malé a rozptýlené jednotky pohraničnej stráže a prvky divízie Jutland, ktoré sa nedozvedeli o kapitulácii Dánska. 4. rota na poloostrove Jutsko bránila svoju krajinu proti ohromnej presile, veď na tomto smere útočila nemecká 170. pešia divízia generálmajora Wittea. 2. cykločata pod velením podporučíka Sanda a 2. motočata seržanta Bundgaardepa neudržala obranu v oblasti Krusaa, ani mesto Lundtoftebjerg, a nakoniec pri obrane mesta Haderslev obe kapitulovali. Až vtedy sa dozvedeli, že Dánsko sa vzdalo dávno pred nimi. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hodina a půl je na něco takového příliš přestřelená stopáž, naopak měla délka odpovídat o né délce konfliktu, která sama trvala velmi krátce. Rychlá a zbytečně roztažená ukázka rychlosti poddání se Dánska lavině, jež by je stejně jen překročila pár kroky a záleželo tak jen na tom, jak těžce německá bota došlápne. Jak tehdy, tak i teď, je hlavní se neuprdnout příliš nahlas, aby to nebylo chápáno jako provokace. ~ 2,5* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Menšia komorná dráma o jednom márnom boji a zbytočne stratených životoch. Bolo tragikomické pozerať sa, ako tí chudáci išli na bojisko (ak sa to tak dá nazvať) na bicykloch a so 40 nábojmi vo vrecku. No plní odhodlania, smutné a hlavne zbytočné. Opäť zaujal najmä Pilou Asbæk, ktorý film ťahá trochu hore. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

9.duben by měl být pro Dány podobně traumatizující, jako pro nás Mnichov či pro Poláky 1.září 1939, ale i z filmu je jasné, že tomu tak nejspíš není. Vlastně sledujeme jen jednu četu naprosto nepřipravené dánské armády, která se zapojila do hraničního pošťuchování s wehrmachtem. Celkové ztráty Dánů činily 16 padlých a Němci přišli o jediného vojáka. Je tudíž jasné, že se jedná vyloženě o komorní válečný film s několika malými přestřelkami, který sází spíš na postavy, což se mu daří jen se střídavými úspěchy, protože za Pilou Asbaekem zeje docela velká díra, kterou se moc nedařilo vyplnit. Za jedno vidění film stojí, ale nic víc. 50% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nepříliš dlouhý válečný film, který není ani epický, ani vyloženě strhující. Jenže tím, jak si na nic nehraje, je vlastně nesmírně sympatický. Vypráví skromný příběh několika vojáků, kteří na počátku války velmi krátce bojují proti obrovské přesile německé ozbrojené divize. Film hlavní postavy nijak neglorifikuje, německé vojáky nedémonizuje a ani nestaví před divaka přehnaně šokující scény. A přesto má velmi kvalitní vizuál, precizní herecké výkony a zručně vyobrazené a vskutku intenzivní přestřelky. Film jednoduše vypráví jeden "malý" scénáristy nepřikrášlený příběh, který je i přes svou (v kontextu dějin) nedůležitost velmi zajímavý a stojí za to ho vyprávět. Na mě to působilo nesmírně osvěžujícím dojmem. Neobyčejně obyčejně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivě odvyprávěné vojenské drama z druhé světové války, které je opět z trošku jiného pohledu. Pro změnu z pohledu dánského vojáka. Například zjistíte, že pěchota nebyla podpořena tankovou divizí, ale zase se naučila za půl minuty vyměnit duši na jízdním kole. To se pak člověk nemůže divit, že Němci Evropu na začátku války přeřízli Blitzkriegem tak snadno, jako tupý nůž půl hodiny ležící máslo na sluníčku. To se totiž doslova nabízelo. Tento film kromě tohoto zjištění také nabízí solidní porci dánské hrdosti, která se promítne i do závěrečné scény. Nic nového pod sluncem, ale dokazuje, že i evropská kinematografie dokáže natočit dobrý válečný film. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Nemecká technika použitá vo filme: Sd.Kfz. 221, Sd.Kfz. 223, PzKpfw II., OT-810 úprava Sd.Kfz. 251 HAKL, 2x motocykel Zündapp KS-750. (Johnny.ARN)
  • Natáčania sa zúčastnil aj slovenský KVH Carpathia so svojou technikou. (Johnny.ARN)
  • Výzbroj dánskych vojakov vo filme sa skladá z pušiek Krag-Joergensen M84/24, ľahkých guľometov Madsen a pištolí Bayard M1910. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama