Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. apríla 1940 Nemecko prepadlo Dánsko. Obranu krajiny zabezpečovali iba malé a rozptýlené jednotky pohraničnej stráže a prvky divízie Jutland, ktoré sa nedozvedeli o kapitulácii Dánska. 4. rota na poloostrove Jutsko bránila svoju krajinu proti ohromnej presile, veď na tomto smere útočila nemecká 170. pešia divízia generálmajora Wittea. 2. cykločata pod velením podporučíka Sanda a 2. motočata seržanta Bundgaardepa neudržala obranu v oblasti Krusaa, ani mesto Lundtoftebjerg, a nakoniec pri obrane mesta Haderslev obe kapitulovali. Až vtedy sa dozvedeli, že Dánsko sa vzdalo dávno pred nimi. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Za konec přidávám hvězdu. Velmi realistický film, ve kterém nevystupují žádní hrdinové, ale obyčejní vojáci. A také obyčejní civilisté, kteří se připletou do bojů a umírají. Statečný podporučík putuje s hrstkou svých vojáků, kteří mají jen ty nejobyčejnější zbraně a skoro žádné náboje. Přesto se dlouho drží a zaslouží si dokonce i uznání od Němců, kteří je nakonec zajmou. Zajímavá kapitola nejen z dějin Dánska, ale i z dějin válek a válčení. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Malý komorní film o jedné zvláštní válce. Četa dánských cyklistických amatérů proti německé pancéřové divizi. Ale Dánové přesto bojovali, narozdíl od Čechů v roce 1939, i když jejich armáda byla proti té československé nepatrná a špatně vyzbrojená, o absenci příhraničního pevnostního systému nemluvě. Mohou teď o tom narozdíl od nás alespoň točit filmy, protože jet na kole proti obrněnému tanku je hrdinství...nám tenhle pocit prezident Beneš upřel... Svým charakterem spíše televizní snímek patrně nijak neoslní, ani svou výpravou, ani uměleckým provedením, přesto stojí za zhlédnutí, už jen proto, aby si člověk uvědomil úspěch německého ,,Blietzkriegu" - Evropa nechala Němce celá 30. léta nekontrolovaně zbrojit a militarizované Německo vyhrávalo zpočátku všechny své bitvy drtivou technickou převahou...zatímco Evropa se utápěla v politice appeasementu...nepřipomíná to náhodou dnešek? ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Chápu, co chtěli filmaři říct, ale je to vážně hodně nudné. Dlouhou dobu to vypadá jako rozhlasová hra, pak jízda na kolech, pak chůze po lesích... Když se objeví ve scéně malý kluk, a když pak nestíhá doběhnout, je vám jasné, že padne. Navíc mi přijde, že ti dánští velitelé nebyli nějak moc kovaní v taktice, když proti obrněnému nepříteli postaví pět chlápků s bicykly, jedním kulometem a s puškami. Ani ty postavy mne nebraly, i když se film snažil, abychom je jako diváci znali a cítili s nimi, ale sorry, k tomu mi nestačí fotka jedné holky, kterou si vojín chce brát, nebo že jedna postava potřebuje po ránu kafe. To já taky, a nic to o mé povaze nevypovídá. Celkový vzhled je ke všemu takový televizní, jako když si Kanaďané chtějí natočit levný horor v lesích a roztřepanou kameru vážně moc nemusím. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

9.duben by měl být pro Dány podobně traumatizující, jako pro nás Mnichov či pro Poláky 1.září 1939, ale i z filmu je jasné, že tomu tak nejspíš není. Vlastně sledujeme jen jednu četu naprosto nepřipravené dánské armády, která se zapojila do hraničního pošťuchování s wehrmachtem. Celkové ztráty Dánů činily 16 padlých a Němci přišli o jediného vojáka. Je tudíž jasné, že se jedná vyloženě o komorní válečný film s několika malými přestřelkami, který sází spíš na postavy, což se mu daří jen se střídavými úspěchy, protože za Pilou Asbaekem zeje docela velká díra, kterou se moc nedařilo vyplnit. Za jedno vidění film stojí, ale nic víc. 50% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Bola to zbytočná strata životov, vaša vláda už kapitulovala..." Dánsky prístup v tomto filme musím pochváliť. Film sa drží reality, je pri zemi a v množstve všemožných vojnových filmov môžme tento zaradiť medzi tie realistické. Žiadne hranie sa na hrdinov...Aj keď sa Dáni pokúsili brániť svoje hranice, museli zdravým úsudkom prísť k tomu, že na tak vyzbrojenú a zorganizovanú armádu jednoducho nemajú a boj bude len plytvaním s dánskymi životmi. Film nieje zbytočne dlhý, tak ako dlho netrval ani ich boj, ale postavili sa a to sa cení. Kvalitne zrežírované, dobre zahrané, nevadilo mi na filme nič. V závere je zopár krátkych rozhovorov s veteránmi. Väčšina divákov asi nebude nadšená, budú čakať niečo veľké, ale i takéto sú dejiny a aj o nich sa dá natočiť kvalitný film. 9. apríl ním je. 80%. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • V první bojové scéně si můžeme všimnout pár kulometů MG42 v rukou německé armády. Film se však odehrává o dva roky dříve, než byl tento kulomet vyvinut. (PozorGranat)
  • Výzbroj dánskych vojakov vo filme sa skladá z pušiek Krag-Joergensen M84/24, ľahkých guľometov Madsen a pištolí Bayard M1910. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama