Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva studenti z katolické internátní školy Benjamin a Arthur (Dominic Guard a Dai Bradley) zorganizují útočnou „kampaň“ proti svému nenáviděnému řediteli, otci Goddardovi (Richard Burton). Vymyslí si ten nejbizarnější a nejzvrácenější hřích a pak se z něj vyznávají při zpovědi. Benjamin, který je jeho oblíbencem, knězi tvrdí, že zabil svého spolužáka Blakeyho (Billy Connoly) a jeho tělo zakopal v lese. Otec se přesvědčí, že to není pravda, a zuří; nemůže však porušit zpovědní tajemství. Tato krutá hra však pokračuje, vymkne se jim z rukou a výsledkem je opravdová vražda. Není vůbec jasné, kdo je vlastně vinen – ředitel, nebo naopak jeho svěřenci? Snímek se dostal do kin až v roce 1988, dlouho po Burtonově smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo na mně trochu moc. Moc překombinované pro moje jednoduché chápání. Výkon Richarda Burtona naopak cením velmi, ať už jako přísného (až despotického) pastora, nebo později jako zmateného a rozervaného zpovědníka. Taky strohé a studené prostředí církevní školy se mi líbilo. V duchu jsem přemýšlela, co dobrého se v něm asi svěřenci mohou naučit ... ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Skvělý mrazivý thriller s Richardem Burtonem v hlavní roli, který Burton natočil ve stejném roce, ve kterém vznikl megakultovní THE MEDUSA TOUCH (Dotek Medúzy). Případní zájemci nechť se nenechají odratit pomalejším tempem, protože atmosféra, závěr a celá závěrečná pointa jsou fantastické a naprosto smrtící. Burton mě, stejně jako v Doteku Medúzy, svým výkonem totálně dostal. Proč už se dnes nerodí tak skvělí herci a nevznikají tak výborné filmy... ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Silné drama o vině, odpovědnosti, odpouštění a trestu, které si nezadá s Dostojevského poetikou. Polemika s křesťanskou vírou, vzýnamu a finkce zpovědi; člověk nemusí být věřící, aby se neubránil přemýšlení. A přitom stavba filmu zůstává thrillerem Hloubku a mnohovýznamnost příběhu dodává zejména dokonalý výkon Richarda Burtona v jeho nejlepších letech a nesilnější formě. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Výborný, napínavý thriller. Vcelku originální i zajímavý příběh se velice dobře napsaným scénářem, atmosféra filmu je vice než vydařená, zrežírováno kvalitně, Rich opět předvádí famózní výkon v další skvělé roli (ve stejném roce natočil i kultovní Dotek Medůzy a válečný film Divoké husy - neuvěřitelné, tři zcela odlišné role v jednom roce a pokaždé zahrané zcela fantasticky, důkaz jeho mistrovského herectví). ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zprostředkovatel Boha je lapen do pasti zpovědního tajemství a falší naplněný kajícník si s ním pohrává jak s přirozením. Není se co divit, že kromě Zdrávas Maria bude rozhřešení obsahovat i práci s lopatou.. Celkem zajímavé vyvrcholení, které potvrzuje, že se otec Goddard nestřehl vlků v rouše beránčím, ale dokážu si představit tu cestu k němu mnohem atmosféričtější a vedenou rozhodnější rukou. Je zarážející, jak si ne naplno hrající Burton maže ty ostatní herecké hochštaplery na hostii.. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Exteriéry katolické školy uváděné v tomto filmu ztvárnila škola Ellesmere College poblíž Ellesmere v Shropshire v Anglii. Interiéry školy byly natočeny v Pinewood Studios. Mnoho chlapců z Ellesmere College se v tomto filmu objevilo jako komparz. (sator)
  • Tento film původně napsal dramatik a scenárista Anthony Shaffer jako hru s názvem „Play With A Gypsy“ a v televizi je také známá jako „Murder By Confessioní“. (sator)
  • Báseň, kterou čte otec Goddard (Richard Burton), je „The Leaden Echo a The Golden Echo“ od Geralda Manlyho Hopkinse. Byl to hercův zamilovaný básník a scénu do filmu přines on. (sator)

Reklama

Reklama