Reklama

Reklama

Stalin

(TV film)
  • Česko Stalin v barvě (více)

Obsahy(1)

Říkají mu „tatíček národů". V očích celého světa ztělesňuje naději ve spravedlivější společnost. A přesto je tento muž jedním z největších zločinců v dějinách. V zimě roku 1924 zemřel vůdce bolševiků, Lenin. Jeho rakev nesou nejvyšší představitelé Sovětského svazu, mezi nimi i 46letý Josif Stalin. Je generálním tajemníkem komunistické strany a stojí poněkud v ústraní, jen málokterý z jeho soudruhů by si dokázal přestavit, že právě on zaujme místo velkého Lenina. A už vůbec by je nenapadlo, že se během deseti let postará o likvidaci téměř všech svých spolupracovníků. V následujících skoro třiceti letech se nesmazatelně vepíše do historie, bude uznávaným a milovaným vůdcem i nemilosrdným diktátorem, který na smrt pošle na 20 milionů lidí. Poslední dny svého života však prožije sám v bolestech, nikdo mu nepřispěchá na pomoc. Dokonce ani jeho vlastní lékaři, kteří se báli, že by je za špatné rozhodnutí mohl dát zastřelit. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Pulper 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument. Příjemně mě překvapilo, že Francouzi střílí do vlastních řad při uvádění, kdo všechno a jak moc se nechal zblbnout obrázkem Stalina jako nejlepšího vůdce národa na světě. Jsou tu zmíněni i jiní bolševičtí vůdci, které Stalin nemilosrdně likvidoval (Trockij, Bucharin, Radek, Rykov, Kameněv, Zinověv). Nepatrně mi vadí, že se autoři nevěnují Molotovovi a Vorošilovi, kteří provázeli Stalina prakticky celou jeho kariéru a byli to taky pěkní dárečci. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, prakticky celý v barvě, byť se v drtivé míře jedná o pozdější dokolorování původních dokumentárních filmů. Dokument začíná u rakve Lenina. Z mužů co jej nesou již na necelých deset let bude žít jen Stalin. Straničtí kolegové zemřou na sebevraždy, vraždy, ale drtivá míra jich bude popravena... Stalin, který nikomu nevěřil si čas od času kolem sebe vytvořil volný prostor. Staré spolupracovníky nechal zlikvidovat a obklopil se novými, jemu zavázanými nohsledy, kteří byli ještě věrnější než ti předtím. Jenže nejde jen o čistky ve straně a v armádě. Čistky se týkaly v pravém slova smyslu celého Ruska a všech jeho republiik. Miliony lidí zmizely nebo byly deportovány do gulagů (což bylo skoro stejné), další miliony zemřely při hladomorech při různých kolchozních experimentech k čemuž se v těch letech připojila navíc i nepřízeň počasí. Když Germán napadl SSSR, byla potřeba se bránit a běžný život běžného Rusa se scvrkl na malinkaté nic. I přes Stalinovy vojenské úspěchy (což se skutečně rovnalo malému zázraku po vybití generálních štábů při čistkách, kterému však pomohlo obrovské ruské přečíslení, nesmírné nezabratelné rozlohy země a hlavně tvrdá ruská zima) se i za války děly děsivé věci z jeho nařízení a dále i po ní. Válce samotné se dokument však až tak nevěnuje, což není na škodu, protože to alespoň nerozmělňuje zločiny tohoto mužika s knírem. Při pohledu do jeho očí z něj šel opravdu strach a já zde poprvé zřetelně slyšel jeho hlas, který zněl k té postavě velmi mladě... Film končí rokem 1953 a jeho smrtí, kdy dva dny umíral tento diktátor sám s krvácením do mozku, protože se lékaři jej báli léčit... Jeho smrt oplákavalo několik milionů lidí, statisíce v gulazích ji však s ulehčením přivítali.... A i když pak pořád bylo v Rusku mrazivo, už to nikdy nebyla taková hrůza co za Stalina. U nás naštěstí těsně po něm chcípla další kreatura Gottwald, což bylo našimi perzekuovanými v lágrech a kriminálech vnímáno se stejným ulehčením. Je k nevíře jak tento masový vrah vlastního národa dodnes uctíván. Rusové jsou prostě hloupí a nepoučitelní. Stačí jim vodka či nějaká samohonka, kus chleba a jako ovce jdou za nějakým šílencem a jeho vizí světa. --- Skvělý dokument, nutno pouštět ve školách a v Rusku ! * * * * * PS. Odpovídám uživateli PAVLISOVI k jeho kometu: ,, ale i to zejména dnes přeci bohatě stačí ne'' ? ()

Reklama

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Výbornej naučnej film o Stalinovi, známém to módním diktátorovi, metrosexuálovi a obdivovateli dandy stylu. Jeho kariéra se začala psát kolem roku 1924 na pohřbu fashion ikony první poloviny 20. století – Lenina, kdy Jozif jako první pochopil, že černou na smutečním průvodu neohromí a vzal si na sebe odvážnou lahvově zelenou, pro jeho souputníky z komunistické strany to byla hotová módní poprava. A tak se Stalin dostal do čela celosvětového hnutí za lepší oblékání a glanc. Přinesl hned několik základních pravidel, kterými se musel ruský lid řídit: 1. Oholená huba je holé neštěstí. 2. O své oblečení se staráme, nejsme jím však posedlí, malá dírka na svetru nás nerozhodí. 3. Spodní prádlo nesmí být vidět. 4. Každý z nás, nezáleží na věku či pohlaví, vlastní modrý blejzr. Bohužel na přelomu dvacátých a třicátých let se v zemi rozmohl ovčí mor a nastal nedostatek materiálu diktátorovi nejmileší, tedy vlny, propukl tak takzvaný vlněný teror. Dost nešťastná byla i sezóna jaro/léto roku 1939, kdy se ve světě módy objevil další muž s knírkem v parádní uniformě, totální trapas Stalin napravil až na párty u Stalingradu, kde všechny ohromil svým kožešinovým límcem, kult jeho osobnosti pak vystoupal takřka do gigantických rozměrů. Skonal náhle na začátku 50. let, když ve výloze uviděl fakt parádní sáčko v ármy stylu, prostě fashion victim. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dokument ne právě zábavný, ale přesto pozoruhodný. Holt, ne vždy se zločincům dostane spravedlivého trestu. Je smutné, že má stále své obhájce. Snad by zde mělo zaznít i to, že Stalin vlastně nebyl Rus. To však vcelku nic na věci nemění, že Stalin zmařil miliony lidských životů, jako despota Hitler. Jen pro zajímavost. Paul Johnson britský římskokatolický historik a spisovatel v knize Dějiny 20. století píše, že za udržení bolševického režimu v Rusku po roce 1917 zodpovídá Woodrow Wilson prezident Spojených států amerických. Protože navzdory radám moudrých lidí, vč. našeho pana prezidenta Masaryka se postavil proti vojenské intervenci, která by snad pomohla generálům bílých Alexandru Kolčakovi, Pjotru Wrangelovi a Antonu Děnikinovi proti vládě sovětů v čele s Vladimírem Iljičem Leninem, tak umožnil vzestup bolševického režimu. Musím konstatovat, že skutečně nemám důvod nevěřit tomu, co se v této knize píše. ()

Alan_Shearer 

všechny recenze uživatele

Těžký to úděl shrnout celej Stalinův život, respektive vládu do padesáti minut. Většina věcí je známá, zaujaly mě tedy spíš detaily typu jeho výška nebo pleť po neštovicích. Opět cenim dobové záběry, některé mě opravdu dostaly. Chybělo mi více informací z dob války. Je neuvěřitelné, že taková zrůda vydržela u vlády bezmála 30 let. Po shlednutí jsem dlouho nechápavě kroutil hlavou, jakou surovostí a krutostí likvidoval občany vlastního státu, jakou mizivou cenu měl pro něj lidský život a že mu to krásně pod vlivem propagandy procházelo. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama