Reklama

Reklama

Paragraf 175

  • Velká Británie Paragraph 175
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie / Německo / USA, 2000, 76 min

Obsahy(1)

Ve dvacátých letech 20. století byl Berlín znám jako ráj homosexuálů, ve kterém gayové i lesby vedli relativně otevřený život v prostředí živé umělecké a intelektuální subkultury. S nástupem nacistů se vše změnilo. Mezi léty 1933 a 1945 bylo podle §175 Říšského zákoníku z roku 1871, týkajícího se "sodomie", uvězněno na 100 000 mužů. Někteří skončili v káznicích, jiní v koncentračních táborech. Přežily jich asi 4 000. Dnes se ví jen o deseti z nich. Pět z nich se odhodlalo v tomto filmu poprvé vyprávět o svém životě.
Film se dobře doplňuje se snímkem MÄNNER, HELDEN, SCHWULE NAZIS. Velmi zajímavé téma o málo diskutovaných hrůzách Třetí říše. (dehtak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

rt12 

všechny recenze uživatele

Co mě tedy šokovalo, že po hrůzách co si vytrpěli v koncentráku a následném propuštění po válce, byli nadále vedeni jako zločinci. Až do roku 1969 stále perzekuováni ! ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Je velmi smutné, že se o pronásledování homosexuálů nacisty příliš nemluví, a ještě smutnější je skutečnost, že se ostudný Paragraf 175 z roku 1871 (s nacistickými pozměňovacími úpravami) udržel v obou německých státech až do konce šedesátých let, tedy více než dvacet let po skončení druhé světové války, přičemž definitivně byl zrušen až v roce 1994. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Velice smutný avšak výborný dokument o zvěrstvech nacistického zlořádu. Škoda, že podobných projektů v minulosti nevzniklo více. Dnes už bohužel pro podobné počiny chybí pamětníci. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama