Reklama

Reklama

Čínou na čtyřech kolech

(TV film)
  • Velká Británie China on Four Wheels
Velká Británie, 2012, 2x53 min

Obsahy(1)

Anita Raniová a Justin Rowlatt poznávají Čínu, ale každý z nich se vydává jinou cestou. Anita prozkoumává bohatší část Číny a Justin naopak objíždí malé vesnice, které vypadají, že se v nich čas zastavil... Neohrožení žurnalisté Justin Rowlatt a Anita Ran vyrážejí na zajímavou cestu napříč Čínou. Každý volí jinou trasu, která různými způsoby zdůrazňuje komplikovanou krásu této asijské země. Anita cestuje po bohatých industrializovaných městech na východě a poznává území miliardářů s flotilami super auťáků, výrobních továren na vzestupu a luxusních dovolenkových destinací. Justin se dostává hlouběji do vnitrozemí rurální Číny, kde několik milionů lidí stále žije v jeskyních a nejběžnějším prostředkem cestování zůstává obyčejný osel. Na přeplněných cestách a v klikatých horských zatáčkách zjišťují, jestli ekonomický růst země v čele s automobilovým průmyslem dokáže přetrvat. Nebo jaký dopad bude mít na každodenní životy obyčejných Číňanů i zbytek světa. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Attta 

všechny recenze uživatele

Něvěřím všemu co se v dnešních dokumentech navykládá, ale bylo fajn poznat zblízka čínskou kulturu, něco z její historie i současného rozvoje a mentality mladých generací. Oba díly super. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý dokument. Trochu mi vadilo, že řešili oba reportéři neustále auta. Konzum jim čouhal z bot a bohužel se mu nevyhnou ani Číňané a budou kopírovat chyby západu se vším všudy. Také jsem nechápal jak mohou srovnávat Čínu s Bulharskem či Hondurasem. Asi by byl daleko kvalitnější dokument od člověka, který žil třeba několik let v Číně. Za pár dnů či týdnů člověk ze západu asi spíše sbírá udivení než že by mohl v tak krátkém čase pochopit cokoli. Jinak k omezování porodnosti v Číně - nejsem si jistý, zda by třeba v USA nepřistoupili k omezování porodnosti také, kdyby zjistili, že tak velkou populaci uživit a vůbec umístit v prostoru není legrace. Bez válek, genocid, hladomorů či nemocí a prodlužování věku dožití nelze tak velký demografický růst udržet. Čína má v této oblasti úplně jiné návyky než např. Evropa. Rodina tam představuje silné pouto a je na ni kladen větší důraz než v současném západním světě. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama