Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Tříska v příběhu životní krize špičkového fotbalisty. Profesionální fotbalista Petr Hendrych, kapitán družstva, člen reprezentačního týmu, populární i ve svém bydlišti, už nepodává špičkové výkony. Funkcionáři, kteří ho až dosud využívali, až vykořisťovali, se s ním chtějí rozejít. V rozhodujícím zápasu chce trenér postavit Hendrycha jako náhradníka s perspektivou až pro druhý poločas, což mu sdělí těsně před začátkem. Hendrych se rozčílí a odejde z hřiště. Aureola slavného sportovce je rázem rozbita. Hendrych cítí, že skončil nejen na hřišti, ale že se z jeho života vytrácí i pohodlná a přepychová rodinná idyla, cesty do ciziny, tuzexové poukázky atd. Během fotbalové kariéry se nepřipravil na žádné zaměstnání a nevidí teď pro sebe žádnou perspektivu. Prochází obrovskou osobní krizí... Hlavní roli s temperamentem a vcítěním ztělesnil Jan Tříska. Bylo to před jeho emigrací do USA, takže snímek se v repríze objevil až po roce 1989. Příběh o konci kariéry špičkového sportovce vznikl podle povídky spisovatele, novináře a sportovního redaktora Oty Pavla. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tohle je zfilmovaná povídka Oty Pavla, POHÁR OD PÁNABOHA. Film se jí věrohodně drží. Je o tom, co čeká každého skvělého sportovce (zde fotbalistu) na konci kariéry. A to strmý pád, kdy už nestačí mladším. Povídka obsahuje, jak se s tím nechce smířit a také jeho pocity o tom, jak to přijme jeho rodina, až nebude vydělávat jako doposud. Jan Tříska toho končícího fotbalistu zahrál přesně tak, jak to Ota Pavel napsal. Bohužel celkově mi ale i tak přijde mnohem lepší ta psaná povídka než tento černobílý televizní film. [93. hodnocení, 10. komentář, 64%] ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho v rozpacích, ale těch 70% moc nechápu. Výprava je vskutku jednoduchá, to by nevadilo, ale ty kecy typu "balón je kulatej a hra je hra", to mě tedy nebavilo. Tříska jako čutálista, kterej v rámci hysterickýho záchvatu tříská pohárama o zem, mi připadal dost směšnej. A ten monolog na závěr, že byl jak artistka v cirkuse, tedy pardon, ale to fakt ne. Uznávám, že jako žena, která fotbalu neholduje (miluju ragby :-)) asi nejsem schopna kvality tohoto díla docenit. Jedna hvězda pro Libuši Štědrou. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Typicky socialistická vyčpělá moralita. 1) Nevím, jak to napsal Ota Pavel, ale inscenace plná psychologizujícího patosu, byla dost hrozná. Z dramatických důvodů udělali tvůrci z fotbalisty, kapitána předního mužstva Modrých a reprezentanta, vylízaného pitomce. 2) Tehdejší příjmy, byť silně nadprůměrné, samozřejmě na zajištění po ukončení sportovní kariéry nestačily. 3) Doporučuji divákově pozornost fotbalistův byt "zařízený architektem". 4) 36letý Jan Tříska neskutečně přehrával, ale i tak byl zajímavý. A těch sodovek co vypil... ()

panslav 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologická studie jednoho čerstvě vysloužilého profesionálního fotbalisty (i když za socialismu oficiálně žádný profesionální sportovec u nás neexistoval). Příběh je překvapivě i po téměř padesáti letech nadčasový, neboť až na několik nul navíc u fotbalových platů se v dilematu většiny vrcholových sportovců, co bude s jejich životem po ukončení kariéry, zas tolik nezměnilo ani dnes. ()

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Maličkost, spíše jen takové zamyšlení nad koncem kariéry jednoo fotbalisty. Ovšem skvělý námět Oty Pavla a výborný výkon Jan Třísky, ovšem i krásná Libuše Štědrá, tomu dávají vyšší level. Když si vzpomenu na nedávno zhlédnutý Správnej dres s Mádlem, tak to je prostě ne nebe a dudy, ale NEBE a peklo, přičemž peklo je samozřejmě ten film s Mádlem. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama