Reklama

Reklama

Jak vytvořit planetu

(TV film)
  • Velká Británie How to Build a Planet (více)

Obsahy(1)

Naše Země je jedinečná. Jsme na ní my, život. Jaký materiál, pravidla a technologie by byly třeba ke stavbě její kopie? K tomu, co v případě našeho domova trvalo 4,5 miliardy let, postačí Richardu Hammondovi několik málo minut. Pokusí se ze stejných stavebních prvků, z nichž je složena Země, vytvořit novou planetu, která by skýtala stejné ideální podmínky pro život. Kromě potřebných ingrediencí je nutné znát přesný postup a vyvarovat se všech rizik, která by tvorbu a existenci planety mohla ohrozit. Vždyť ani cesta Země k její dnešní podobě nebyla procházkou růžovým sadem. Pomocí názorných pokusů a vysvětlení běžných – a přesto zázračných – fyzikálních jevů pochopíme, co vše je zapotřebí, abychom mohli žít. Možná vás překvapí, že to není o mnoho více než čtyři základní prvky: hořčík, křemík, železo a kyslík. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ričrda jáá moc nemusím. Dokument o stvoření světa, naší planety, se snaží komentovat vtipně, to jo, jenže já si k němu cestišku nenašla. Ztratila jsem se někde v půli mezi závodní dráhou a zhruba deset kilometrů vysokou pozorovatelnou. Na ní stojí, ani vlásek se mu nepohne a vůbec mu není zimka! Také vidíme, že i v takové výšce je dost kyslíku na to, aby stačil s úsměvem sledovat, jak se kolem něj míhá gigantické mračno vesmírného prachu, ze kterého se postupně zformuje planetka. Nicméně povídání je to opravdu zajímavé a tedy i vizuálně velmi originální. :-) ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem část druhého dílu, ale je tam až moc odboček, i když vše se vším souvisí. Pár hlášek britskému humoru tomu určitě prospělo stejně jako obsazení Richarda Hammonda (Top Gear, ex-Brainiac). Vizuálně tomu není co vytknout, ale kvůli těm odbočkám a množstvím informací to hodnotím jako nadprůměr. ()

Reklama

honza.g 

všechny recenze uživatele

Hezké záběry, vtipné nápady jak ilustrovat poměrně složité fyzikální jevy. Americky ukecané a lehce natahované, ale není to podbízivé nebo okatě naučné. Malinko ruší ty dlouhé odskoky od popisovaného jevu: aby některé ty ilustrační akce předvedli, musí se jako vypravit na jejich místo. Takže nestačí říci, že "jsme 1300m pod zemí, ale musíme s Hammondem do výtahu a aspoň půl minuty s ním jet výtahem (ve skutečnosti to muselo být mnohem déle) a pak ještě další minuty okukujem prostředí laboratoře, nebo jeskyni. Ale není to nudné, asi je to nutné pro odpočinek diváka, aby se za chvíli mohl soustředit na experiment a popis jeho analogie ve vesmíru. Výsledek je dlouhý pořad (2 díly) s celkem řídce se vyskytujícími poznatky. Jako prostředek pro popularixaci vědy i mezi fanoušky Top Gear dobré. ()

milancecil odpad!

všechny recenze uživatele

248. Mimořádný paskvil, jeden z přibývajícího počtu fantasmagorických příkladů lidské megalomanie, člověk systematicky ničící život na Zemi se zabývá vytvořením života mimo ni, na své planetě, svým přičiněním stvořené, zaslepený vlastní pýchou si chce hrát na Boha, namísto, aby řešil dramaticky se zhoršující situaci kolem sebe, raději blouzní a obluzuje svými bludy ostatní, ano, pokud si stanovím jako jediný cíl připoutání pozornosti, pak věřím, že tvůrci svého záměru určitě dosáhli, to je ale na zařazení tvorby do dokumentárního žánru nedostačující, vše spíše působí jen jako jakási reklama na lidské ego. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Ričdr Hemerojd. Forma seriálu je na dílnu BBC taková až moc hurá amíkovská, hlavně v prvním dílu, ale animace to narovnají. Na druhou stranu obsah seriálu, ne že by už tu někdy nebylo, je poměrně srozumitelně udělaný a hlavně se mi líbí popis a hledání tzv. temné hmoty. V seriálu se mihne např. i astrofyzik prof. Alexei Filippenko známý z amerického seriálu Vesmír. ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama