Reklama

Reklama

Šibenice

  • USA The Gallows (více)
Trailer 1

Dvacet let poté, kdy během středoškolského divadelního představení zemřel při nehodě představitel hlavní role, se studenti téže maloměstské školy rozhodnou v pomýlené snaze uctít výročí dávné tragédie znovu uvést stejnou inscenaci – ale nakonec zjistí, že některé věci je lepší nekřísit. (Freeman Ent.)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (111)

bourec 

všechny recenze uživatele

Můj problém s found-footage samozřejmě nekončí,ale někdy prostě zmerčim film,líbí se mi nápad,a nečtu komenty,kde se spolehlivě dozvim,co je film vlastně zač.Takže Šibenice začla,a okamžitě sem věděl ,odkud vítr vane.Tak deset minut sem bojoval s pokušením film stopnout,ale dokoukal sem.Spíš horší průměr to je,ukřičená/že by českej děs dabing,nebo je to i v originálu/,napětí tam nějaké je,ale že bych z toho uslintával,to ne.Podle mě,to,že se to nedostalo do kin,má logiku.40%. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Gallows paradoxne najviac uškodila jeho reklamná kampaň (narážam na ten prvý „červený“ trailer s plačúcou dievčinou), kde dlho nebolo jasné, či vlastne pôjde o found footage alebo nie a ktorá hlavne sľubovala „skutočne hrôzostrašný zážitok“. A nakoniec to je najtypickejší z najtypickejších found footage hororov, ktorých sa ročne urodia desiatky a všetky sú na jedno kopyto. Gallows akurát situuje dianie do prostredia strednej školy, ktorá už sama o sebe nemôže vyzerať veľmi strašidelne a titulné postavy v ňom stvárňujú neuveriteľne otravní teenageri, ktorým namiesto fandenia prajete okamžitú smrť (hlavne mladý blbeček, ktorý to všetko natáča a nevhodne komentuje). Inak sa tu nedeje nič čo by akokoľvek prekvapilo. Samotné strašenie nemá veľký zmysel a omieľa len tisíckrát zaužívané postupy, kde ústredný duch prvú hodinu niekoho zhodí z rebríka, z ničoho nič sa zjaví za rohom alebo omotá lano okolo kulís, aby sa v závere mohol aj skutočne pomstiť a pozabíjať väčšinu postáv. Posledná štvrťhodina nie je až tak márna, obsahuje jednu skutočne infarktovú ľakačku a oceňujem, že sa film snaží aspoň o aké také budovanie mytológie (aj keď absolútne neoriginálnej), no následne to skazí pointa doslovne vycucaná z prsta a samotné záverečné minúty mimo školy, ktoré už pôsobia vyslovene na smiech. Gallows síce vyslovene neurazí a vo found footage sme videli už oveľa väčšie sračky, akurát tie nikto neposiela do kina. Dianie tu je síce v rámci možností FF kamery celkom prehľadné, ale to rozhodne na dobrý horor nestačí. No čo čakať od found footage, v ktorom partia divadelníkov ostane zamknutá na strednej škole, no nie? CELKOVO: 2* (4/10) ()

Reklama

Han22 odpad!

všechny recenze uživatele

Asi nejpříšernější found footage horor co jsem kdy viděl. Parta příšerně přehrávajících a ječících neherců hrajících příšerné kretény pobíhá po škole a nechává se zabíjet duchem kata. To vše kvůli 20 let staré tragédii. Byl by to hloupý horor i kdyby to bylo natočeno tradičně, například hned první zamčené dveře jsou tak zpuchřelé, že by stačilo pár kopanců a vyvalily by se z pantů. Ovšem třepající se a vypadávající kamera a především vizuál jak z amatérského porna tomu dodávají ty pravé odpadové grády. Nepochopím jak se tohle mohlo někde dostat do kin. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Found footage subžánr je už vyzobanej jak slunečnice. Respektive, čím více epigonů se na něm snaží přiživit, tím více klesá jejich invence a snaha přijít s něčím, byť jen trochu neokoukaným. Kolem Šibenice se dělal celkem humbuk a film byl očekáván s velkými nadějemi, ale bohužel je to zřejmě to nejnudnější, co současná přehlídka hand cam pokusů vůbec nabízí. Doporučuju vyhnout se. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jde o nízkorozpočtové (100 000 dolarů) found footage, které svým tvůrcům vydělalo docela solidní balík peněz (43 milionů dolarů). Což je vzhledem k jeho mrzké kvalitě opravdu pozoruhodné. Samotný námět tohoto filmu není vyloženě špatný a úvodní scéna z tragického divadelního představení v sobě měla jistou „sílu“, to nemůžu popřít ani já. Jenže potom příběh sklouzl do dosti nezáživné podívané a až do samotného konce se dočkáme snad jen dvou – tří dobrých momentů. A těmi bylo úmrtí postav. Jinak se totiž dočkáme jen zmateného pobíhání po škole, většina scén je natáčených v přítmí nebo téměř úplné tmě, takže vidíte kulové a do toho všeho tu pořád někdo vříská a je úplně jedno, jestli je to ženská nebo chlap. Navíc postavy mezi sebou vedly neskutečně nudné dialogy. Jedinou výjimkou byl trhlý Ryan, který měl potřebu neustále někoho zesměšňovat. Zlepšení nastalo jen v záběrech, kdy se objeví duch Charlieho v kápi a s oběšeneckou smyčkou v ruce a počet živých se sníží. Právě v těchto okamžicích se tvůrcům podařilo navodit i vcelku snesitelnou atmosféru. Což však nestačí ani na průměrné ohodnocení. A ten závěr to zabil už úplně. 30% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Väčšia časť rozpočtu bola získaná od ľudí, ktorí ešte nikdy neprispeli na film a boli len priateľmi filmových tvorcov v strednej Kalifornii. (Game90)
  • Hlavní hrdinovia používajú vo filme rovnaké krstné mená, aké majú v reálnom živote. Herec Ryan Shoos však použil pre postavu okrem mena aj svoje skutočné priezvisko. (ambron)
  • Malú rolu vo filme si zahral aj režisér Chris Lofing, a to žiaka v pirátskom klobúku, ktorého učiteľ napomína v ôsmej minúte filmu. (BoredKid)

Reklama

Reklama