Reklama

Reklama

Nevyjasněné zločiny Roberta Dursta

(seriál)
  • USA The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Tento dokumentární seriál vynáší na světlo dlouho pohřbené informace o řadě nevyjasněných zločinů a muži podezřelém z jejich spáchání - Robertu Durstovi, potomku miliardářské rodiny Durstových, který na výrobě dokumentu plně spolupracoval. Průlomový šestidílný dokument režiséra Andrewa Jareckého, který jej zároveň ve spolupráci s kameramanem Marcem Smerlingem produkoval. Seriál odhaluje dlouho pohřbené informace, které tito filmoví tvůrci objevili během svého sedmiletého pátrání. Předmětem jejich zájmu byla série nevyjasněných zločinů a muž podezřelý z jejich spáchání - Robert Durst, potomek miliardářské rodiny Durstových, jenž na výrobě dokumentu plně spolupracoval. Oslnivý, samotářský a médii neustále obletovaný Durst nikdy veřejně nepromluvil - až dosud. Během exkluzivních rozhovorů s Jareckim s překvapivou otevřeností odhaluje tajemství případu, který byl pro úřady po 30 let záhadou. Durst - dlouhou dobu podezřelý ze zmizení své krásné mladé ženy, k němuž došlo v roce 1982 v New Yorku, z vraždy klíčového svědka tohoto případu spáchané v roce 2000 v Beverly Hills i z následné vraždy a rozčtvrcení souseda v texaském Galvestonu - důsledně trval na své nevině a dodnes zůstává na svobodě. Tento bezprecedentní dokument sleduje, jak se vyvíjí Jareckého vztah s Durstem a vynáší na světlo tisíce stran utajovaných dokumentů, policejních složek, klíčové svědky, doposud nezveřejněné záběry a soukromé vězeňské nahrávky. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál/drama/film života, který nejen rekapituluje realitu, on jí mění. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst je dalším zvratem v životě bohaté příšery. Od dokumentaristického díla můžete těžko dostat více. Andrew Jarecki definitivně potvrdil po Friedmanových, že je mistr svého oboru. 96%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší dokument o "sériovom" vrahovi, aký som doteraz videl (a že ich nebolo málo). Dôvod a myšlienka samotných tvorcov prečo bol spracovaný je veľmi podobná Kirchhoffovej kauze Cervanovej. Jediný rozdiel spočíva v tom, že kým v snímku, kde sú odsúdení od úvodu až do samotného záveru vykresľovaný ako nevinný ľudia, tu postupne dochádza k akejsi premene uhla pohľadu. "The Jinx: The Life and Deaths" je vďaka interview s Robertom Durstom veľmi podobný s dokumentom "Interview with a Serial Killer", kde je spovedaný niekoľko násobný vrah Arthur Shawcross. V oboch prípadoch je fascinujúce sledovať ich prejav. Pre tých, ktorí nemajú veľkú skúsenosť s vypočúvaním, by som odporučil zamerať sa na ten neverbálny, teda najmä na mimiku tváre, ktorá Vám dokáže dať odpoveď na mnohé otázky ( žmurkanie, pohľad v ľavo a pod.. ). ()

Reklama

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

V roku 2003 vstúpil Andrew Jarecki ako blesk z čistého neba do dokumentaristického sveta svojou prvotinou CAPTURING THE FRIEDMANS, ktorá sa okamžite zaradila medzi najzásadnejšie kriminalistické dokumenty všetkých čias (kde sa nachádzajú také majsterštyky ako THIN BLUE LINE Errola Morrisa, alebo trilógia PARADISE LOST Joa Berlingera). Po niekoľkoročnom odmlčaní Jarecki vydal svoj prvý hraný film ALL GOOD THINGS natočený podľa skutočných udalostí okolo záhadného zmiznutia (a údajnej vraždy) manželky New Yorkského multimilionára Roberta Dursta na začiatku 80. rokov. Tento film, spolu s dôkladným researchom daného kriminálneho prípadu natoľko oslovil Dursta, aby Jareckému pre jeho nový dokument poskytol rozsiahle exkluzívne interview, v ktorom bude mať možnosť poodhaliť svoju vlastnú stranu príbehu. Počas šiestich dielov sledujeme detailný rozbor neuveriteľných, častokrát bizarných udalostí a úmrtí, ktoré sa počas dekád života výstredného Roberta Dursta udiali. Máme tiež možnosť nahliadnuť do sveta kriminalistiky a amerického súdnictva, ktoré je neschopné odsúdiť sociopatického Dursta i napriek tomu, že sa verejne priznáva k zabitiu a rozštvrteniu svojho suseda v zapadnutom Texaskom mestečku Galveston, kde sa ukrýval pred zákonom tým, že sa v prestrojení vydával za nemú ženu. Všetko smeruje k explozívnemu, šokujúcemu finále, kedy Jarecki priamo zasahuje do deja, a zásadne ovplyvňuje ďalší reálny vývin prípadu. Toto fakt musíte vidieť. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak jsem náhodou zahlédl první díl na HBO, tak jsem se nedokázal odlepit, dokud mi tenhle příběh nebyl celý odvyprávěn. Robert Durst byl divnej už od první konfrontace s režisérem Andrew Jareckim a mě prostě zajímalo, jak se celý tenhle dokument vyvine. A vyvinul se tak, že jsem valil bulvy. Jestli totiž budu někdy přemýšlet nad dokumentem, který má absolutní vypovídající hodnotu pro psychology a ještě záslužně odkryje pravdu, tak si vzpomenu právě na tuhle doku-kriminálku. Člověk by ani nevěříl, že je vše realita, jak dobře to Jarecki sestříhal a dal do kupy. Tenhle dokument se prostě povedl a když vydržíte až do konce, tak budete v absolutním šoku poctěni závěrem, který Vám nikdo jiný jen tak nedá. To byl takový šok, až jsem doslova oněměl a už vůbec si nedovedu představit jak na tom byl samotnej režisér Jarecki. Nicméně klobouk dolů režisérovi, že do takového projektu šel hlava nehlava a opět díky HBO, že se na tomto projektu podílelo. Pakliže má ve filmovém branži něco absolutní smysl, pak je to tenhle šestidílný dokumentární seriál. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Vemte zkušeného tvůrce, dejte mu, pro HBO typicky, neomezený rozpočet, tvůrčí svobodu a dostanete... tutovku. The Jinx je výbornou, velmi PŘÍSTUPNOU vstupenkou do subžánru kriminálních dokumentů. Chválím střídmou stopáž, šest epizod je napěchovaných nejen fakty, ale i kvalitní narací - velký salut chrabrým mužům ve střižně. The Jinx skvěle vypadá, napíná a hlavně mrazí až do poslední scény. Už jste dokoukali? Gratuluji, jakmile jste prošli vyšetřováním Andrewa Jareckiho (vyhněte se spoilerům!), můžete skočit na Errola Morrise, Podvodníka od Barta Laytona či další výborné dokumenty. 85 % ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Durst bol zatknutý a obvinený z vraždy Susan Berman len deň pred vysielaním finále seriálu. Tvorcovia seriálu sa podieľali na dodaní nových dôkazov, vzťahujúcich sa k prípadu vraždy Susan Berman. (martincba)

Reklama

Reklama