Reklama

Reklama

Wolf Hall

(seriál)
Trailer
Velká Británie, 2015, 6 h 30 min (Minutáž: 59–90 min)

Epizody(6)

Toto oblíbené sedmidílné historické drama popisuje nástup Thomase Cromwella, syna prostého kováře, k moci. Po pádu kardinála Wolseyho se Thomas Cromwell, který byl jeho sekretářem, ocitá ve středu zrad a pletichaření královského dvora Jindřicha VIII. Brzy se stane blízkým poradcem krále, což je ale pozice spojená s velkým nebezpečím. (Viasat)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (61)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Anglické dějiny toho mohou nabídnout k zfilmování tolik, že by si člověk nevybral, leč nenasytný plný pytel psychopata Jindřicha VIII. z nějakého záhadného důvodu spoustu tvůrců neustále fascinuje a točí o něm filmy a seriály jak na běžícím páse. V tomto případě zde rozdíly ale přece jen jsou. Tam, kde Tudorovci leštili pozlátko, lechtali dvorní dámy v rozkroku, ochotně ukazovali jejich nalité cecky a provedli diváka každým malicherným větříčkem, který Jindrovi ofoukl varlátka, tam Wolf Hall nabízí střídmý pohled z druhé strany, kdy je samotný král jen okrajová postava rozdávající příkazy a veškerá pozornost je věnována šedé eminenci a stínovému vládci loutek, Cromwellovi, který je musí pomocí všech sil realizovat. Je to utahané, pomalé, konverzační, absolutně nenahé, nekrvavé a přesto mě to z nějakého důvodu bavilo, ačkoliv jsem hlavní zápletky i jejich rozuzlení znal předem. Mírný problém vidím v tom, že z Cromvella se za vydatné pomoci vzhledu Rylance a jeho psích očiček dělá obdivuhodná postava s dobrým srdcem, ačkoliv historie tak jednoznačně nevypovídá. Jestli prvních šest dílů byl zároveň konec seriálu, pak ho považuju za ztrátu času, protože to nejzajímavější z hlediska příběhu hlavní postavy by se mělo udávat přesně ve chvíli, kdy skončil poslední díl této série. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po stopätdesiaty krát nám ponúkli ten istý príbeh a opäť to nebolo zlé. Je to iný pohľad na dvor Henricha VIII., pohľad jeho kancelára Cromwella. Je na škodu, že seriál zase končí Boleynovej smrťou a nie koncom práve Cromwella, ktorý je tu hlavnou postavou. Rylance v jeho úlohe bol nadpriemerne dobrý. Wolf Hallu ale kraľuje Claire Foy v úlohe Anny Boleynovej. Absolútne hodnoverne zahrala úlohu pyšnej, spupnej a nakoniec nešťastnej mylady. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Těžko si představit, jak by se dané téma dalo podat ještě lépe. Známý příběh anglického krále Jindřicha VIII. vyprávěný z neotřelých stran a pohledů, přičemž jsou autoři svázáni jeho ortodoxní všeobecnou znalostí. Skvělí herci tažení Markem Rylance, zastiňujícím i Damiana Lewise. Velkorysá výprava, chytré a přesné dialogy, zkrátka pochutnání. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Šestidílné drama z doby vlády Jindřicha VIII. o vzestupu a pádu Anny Boleynové. V hlavní roli sledujeme Marka Rylance coby Thomase Cromwela a jeho cestu z pozice pravé ruky nenáviděného kardinála Wolseyho na pozici pravé ruky samotného krále. Celé je to komorní a konverzační, nesnaží se nijak diváka šokovat, takže nečekejte, žádné nahé lesbické scény, akci ani bitevní vřavu nebo brutální krvavé mučení. Nicméně právě v tom je síla Wolf Hallu a dvorské intriky tak mohou vyniknout v celé své kráse. Každá epizoda vtáhne a po celou hodinu drží pozornost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Wolf Hall svádí k tomu, aby byl srovnáván s Tudorovci, ale ani k jednomu ze seriálů to není fér. Tudorovci se mohli spolehnout na rozmáchlou výpravu, nablýskané interiéry či na řadu známých potažmo divácky vděčných krásných tváří, jejichž chování přiblížili k dnešním standartům. Podali tak dobu Jindřicha VIII. populárně pro širokou diváckou obec, ale na úkor historické věrnosti. Wolf Hall pracuje přesně naopak. Atmosféra věrně zachycuje anglický dvůr 16.století, charaktery postav jsou uvěřitelné a líbivé tváře by jste tu spočítali na prstech jedné ruky. Zadařilo se i herecky. Pro Marka Rylance se Thomas Cromwell stal pravděpodobně životní rolí a je to jeden z těch výkonů, kdy se herec svou postavou stane. Dokonalý byl i sám král Jindřich a pro Damiena Lewise platí místy to samé, co pro Rylance. Claire Foy také snese nejpřísnější měřítka a možná je to ta nejlepší Anna Boleynová vůbec. Celkově velká spokojenost a natěšenost na druhou řadu. 90% ()

Galerie (154)

Zajímavosti (3)

  • Seriál byl natočen podle stejnojmenného románu Hilary Mantel, který byl oceněn Man Bookerovou cenou. Kniha má pokračování "Předveďte mrtvé" (Bring Up the Bobies) a chystané "The Mirror And the Light". (LucyZ)
  • Mark Rylance sa s tematikou tudorovského Anglicka vo svojej hereckej kariére raz stretol aj pred nakrúcaním seriálu Wolf Hall. Išlo o film Kráľova priazeň (2008), v ktorom stvárnil postavu Thomasa Boleyna. (unclejack)
  • Hlavní sídlo Jindřicha VIII. (Damian Lewis) v Londýně, Greenwich Palace, představoval Montacute House v Somersetu. Interiéry whitehallského York Place, domu kardinála Wolseyho (Jonathan Pryce), byly natáčeny v Barrington Court, Somerset. Wolf Hall, rodinné sídlo Seymourů, je ve skutečnosti Lacock Abbey ve Wiltshire. Interiéry Wolf Hall se pak ještě natáčely v Chastleton House, Oxfordshire. Lokace Austin Friars, domova Thomase Cromwella (Mark Rylance), je Great Chalfield Manor and Garden ve Wiltshire. Všechny tyto domy spravuje National Trust. V seriálu se ještě objevily hrady Dover, Caerphilly, Broughton, St Donat, Berkely, katedrály ve Winchesteru, Wellsu a Bristolu a ještě několik dalších míst. (J.F.B.)

Související novinky

73. Zlaté glóby - výsledky

73. Zlaté glóby - výsledky

11.01.2016

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu letos opět udílela Zlaté glóby filmovým a televizním tvůrcům. Se třemi soškami zvítězilo drama REVENANT Zmrtvýchvstání (nejlepší drama, režie a herecká… (více)

Reklama

Reklama