Reklama

Reklama

Poslední taxi do Darwinu

  • Austrálie Last Cab to Darwin
Trailer

Obsahy(1)

Samotářský taxikář Rex se celý život vyhýbá lidem. Odstup si drží i od nejlepší kamarádky a občasné milenky Polly, která bydlí nedaleko něj. Jednoho dne se Rex dozvídá, že umírá. Nechce být na nikom závislý, nejméně na Polly. Svou smrt chce mít pod kontrolou. Rex, který nikdy neopustil rodné město Broken Hill, se přes celý kontinent vydává do Darwinu, kde nedávno povolili eutanázii. Na cestě potkává lidi, kteří ho přesvědčí přehodnotit dosavadní život. Uvědomuje si, že dříve než s ním skoncuje, musí ho začít žít. A pokud ho má skutečně prožít, musí ho s někým sdílet. Vrací se zpátky do Broken Hillu za Polly, aby s ní strávil zbytek života, který mu zbývá. (Aussie Film Fest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Vypadá to, že jsem si oblíbil australskou kinematografii, když jsem v poslední době viděl už tak třetí film a i tento se mi líbil. Spojení tématu eutanázie a roadmovie bylo docela zajímavé a neobvyklé, ale proč ne ... když už se točí roadmovie za nabíráním životních zkušeností, tak proč ne naopak. Sice mi chvilku trvalo, než se mi dostal pod kůži, ale povedlo se. Lidsky natočený příběh se nevyhýbá sice sentimentu a občas sklouzává ke klišé, ale věřím že by mohl potěšit starší zvídavé diváky. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Last Cab to Darwin ponúka divákovi veľmi jemným spôsobom natočenú drámu so smutným námetom umierania. Je trochu na škodu, že je miestami až zbytočne ležérna, dalo by sa to pochopiť keby aspoň svojimi štylistickými prvkami formálne prispievala k samotnému príbehu, to však nebol tento prípad. Preto ma film oslovil hlavne po obsahovej stránke, niektoré situácie v následnosti s ich myšlienkovým pozadím vážne stoja za to. Silný priemer. 65/100 ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jemno-solídne, vďaka obyčajnému príbehu s neobyčajne krutým osudom zo života staršieho jedinca, ktorý môže postihnúť každého, podaná anti-reklama eutanázii, kedy si človek i v relatívne najťažšej chvíli môže uvedomiť, že život napriek všetkému zlému, vďaka blízkym priateľom či partnerovi, nemusí stáť za hovno. Priznám sa, spočiatku ma samotná story nijak extra nezaujala. Tempo bolo príliš pomalé, a bez mimoriadne "ťažkých" scén, na ktorých je "dráma" priam závislá, len sťažka docieliť plnú pozornosť diváka. Lenže, ako plynula minúta po minúte, akoby si ma samotný snímok (ani neviem prečo) predsa len postupne získaval. Film dobrý, ale na vyššie hodnotenie to nebude. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Roadmovie je tak dobrá, jak dobré jsou situace toho, který je centrem dění v samotném příběhu. A jelikož je tu hlavní postava poměrně samotářská, docela rychle jsem u ní našel pochopení. Na rozdíl od všech ostatních, kteří evidentně žijí naprosto odlišné životy, než které si já dokážu vůbec představit. Musím ale uznat, že tato přirozeně lidská vstupenka do života Australanů byla hodně zajímavou zkušeností, protože mi ukázala, jak různě na naší planetě lidé mohou žít…a nebo dokonce i přežívat. Třeba zrovna ti aboriginci. No a o tom stromě ve vyprahlé zemi nikoho ani nemluvě. To jsem vysloveně kroutil hlavou. I přesto mě ale tahle cesta přes vnitrozemí Austrálie do Darwinu přišla velice zajímavá, originální a nápaditá. A i přesto, že jsem lidem nerozuměl, jsem je pozoroval se zájmem o jejich osud. A Michael Caton v čele to naprosto skvěle doplňoval přirozeným charismatem. Sice to není na plný počet, protože jsem některé situace a lidi nepochopil, ale na druhou stranu jsem si říkal, že tak dobrou roadmovie jsem dlouho neviděl. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, o čom tento film je, pôsobí tým klasickým feel good feelingom (nezávislých) road movies. Je to aj čiastočne buddy movie a romanca (na viacerých frontoch). Najviac mi štýl filmu pripomenul Hopkinsa a jeho jazdu za jazdou o prekonanie rýchlostného rekordu. Problém môže byť v tom, že v reáli by chlapík možno umieral sám v ukrutných bolestiach v nemocnici. Ale aspoň pôjdem spať s dobrým pocitom a nie v stave túžby po eutanázii, ako sa mi často stáva po ľubovoľnom festivalovom dni. Potom odpustíme aj viaceré otrepané a banálne klišé prvky. Pokiaľ si robíte nejaký rebríček súčasných najsympatickejších a najkrajších herečiek, tak po tomto filme si doňho pridáte Emmu Hamilton. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama