Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 2

Recenze (811)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Na Bourna jsem se začal poměrně těšit až po obsazení skvělé Alicie Vikander, jinak nejsem fanouškem Bournova univerza, své o tom vypovídá fakt, že se mi nejvíc líbil Bournův odkaz, když se zbavili Démona. Nicméně jsem k onomu vyhypepovanému velkému návratu přistoupil střízlivě a snažil si užít poctivý thriller. A dostali jsme akorát více téhož, pro mě akorát zmírněné faktem, že si předcházející dva díly (jedničku ano) příliš nepamatuji. Obsazení je perfektní, škoda toho Viggo Mortensena, ale jinak si nejde na co stěžovat. Škodaže jsou jejich charaktery vesměs průhledné a příliš nevtáhnou do děje. Kamera sice umně snímá jako za starých časů a Greengrass se tváří, že i tentokrát to má v malíku, jenže když pomineme 5x retablovaný příběh, i akční honičky, které zabírají celkem dost prostoru, postrádají hutně tempo a nějakou větší kinetičnost. Damon se opět jenom mračí, pozabíjí spoustu lidí a slibuje, že příště to bude stejné. Jisté řemeslo v tom přecijenom cítit je, ale obávám se, že příště už u toho mnozí nebudou. To zklamání možná není tak veliké, protože já film tu skoro dekádu nevyhlížel...7/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nepovažujem sa za fanúšika tejto série, keďže takéto špionážne thrillery s tématikou tajných služieb ma nikdy moc nebrali, ale zase musím uznať, že má svoje kvality a viacero veľmi vydarených sekvencií, takže proti nej vôbec nič nemám. Preto som si nemal problém pozrieť ani toto najnovšie pokračovanie a síce opäť sa u mňa nejedná o nič výnimočné, ale inak som celkom spokojný. Zápletka už nepôsobí ani zďaleka tak prepracovane, ako hlavne pri predchádzajúcich dvoch dieloch, ale v tomto prípade to beriem skôr za klad, aj tak ma to pátranie po minulosti vôbec nezaujímalo, tu už je Bourne jednoducho len agent na úteku, ktorého chce väčšina tajnej služby už definitívne zlikvidovať a ten zvyšok ho pre jeho schopnosti zase získať na ich stranu a tak je z toho po celý čas dejovo dostatočne svižná prenasledovačka a naháňačka. Vzhľadom na pomery série nesklame ani akčná stránka, akčných scén opäť moc nie je, čo je ale vzhľadom na to pôsobiť čo najviac realisticky očakávané a natočená je tiež prakticky totožným štýlom, ktorý mi síce úplne nevyhovuje, ale zase ani nevadí, no opäť by to chcelo viac súbojov, likvidácií, ale aj napätia, minulé Ultimátum teda ponúkalo podstatne napínavejšie sekvencie. Ale aj tak film ponúkne dve slušné naháňačky, či už tá počas demonštrácie, ale aj záverečná a ani finálny súboj nie je najhorší, ale aj tak mohol byť stále aj podstatne lepší a hlavne ich mohlo byť viac, všetky ostatné sú tak krátke, že ani nestoja za pozornosť. Obsadenie síce ponúka samé známe tváre, ale inak ma skôr sklamalo. Matt Damon si splní svoj štandard, ale aj tak som ho mal vždy radšej v tých civilnejších úlohách, Alicia Vikander je moja obľúbenkyňa, ale do tohto žánru sa vôbec nehodí, Tommy Lee Jones ma v posledných rokoch už moc nebaví a Vincent Cassel mi bol vždy úplne nesympatický, ale tu mi celkom vyhovoval a ten jeho nekompromisný štýl, kedy zabíjal takmer každého, na koho narazil celý film oživoval. A Paul Greengrass sa podľa mňa trochu pohoršil, Ultimátum mu išlo lepšie prakticky v každom ohľade. Takže keby som bol fanúšikom tejto série, asi by som bol trochu sklamaný, ale ako neutrálny divák som celkom spokojný, dostal som presne to, čo som aj čakal a navyše z Greengrassových dielov mi ani nepríde najhorší, Ultimátum bolo určite lepšie, ale zase Mýtus sa mi páčil menej. A tak si prípadný ďalší diel bez problémov pozriem. 63% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Musel bych si samozřejmě znovu dát všechny předchozí díly, ale stejně mám pocit že tenhle je tak nějak nejslabší. Příběhově neopodstatněný návrat Jasona Bournea, ve kterém vlastně ani Matt Damon nemá hlavní roli, takže to vypadá jakoby sem spadnul jaksi odnikud. Vychtěné pokračování, ve kterém už ani akce není taková na jakou jsme byli zvyklí. Dříve mě bavilo mnohem více poznávat Jasonův svět. 55% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Film jsem podobně jako Bourneův odkaz nějaký ten čas odkládal. Ale přece jen, návrat Matta jsem si nemohl nechat ujít! Výsledek? Film dopadl lehce nad moje očekávání. Pominu-li výše zmíněný „nebourneovský“ příspěvek, šlo o nejslabší díl, ale přesto pořád na úrovni. Už úvodní pasáž s demonstrací v Athénách byla opravdu výborná, možná vůbec nejlepší část filmu. Zbytek snímku byl „jen“ nadprůměrný, ale to ho nechci hanit, zkrátka si tvůrci začátkem nastavili laťku až zbytečně vysoko. Na druhou stranu, s přibližujícím závěrem film opravdu gradoval, a i když byly ty akční hrátky se „SWAT autíčkem“ trošičku přepálené, stejně jsem si je užíval. A všechny ty poněkud nezvládnuté scény (nesledovaná spojka, nekrytý východ domu, „nepojištění“ ze střechy, nehlídaný apartmán atd.) do očí vyloženě nebily a film jako celek je dokázal vyvážit. Samotnou kapitolou by mohl být úplný konec, ale…dal se čekat (a já si ho i takhle nějak přál). Jo a s obsazení Alicie jsem spokojen, v té roli se mi zamlouvala. Celkově to bude za slabší 4*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne, agent bez bez minulosti a bez osobnosti, dál vede svůj urputný boj. Je to už velmi vysilující jak pro něj, tak i pro mě jako diváka. Série se dostala do bodu potenciální nekonečnosti. Dvě hodiny zběsilé akce, orgií fanoušků konspirací, nesmyslného děje stojícího na legračních náhodách a závěrečném obnovení statutu quo, aby se to mohlo napřesrok doslova zopakovat. 50 % ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Film sa nakrúcal v Berlíne a v Severnej Amerike – Washingtone a Las Vegas, kde sa odohráva záverečná časť s veľkou automobilovou naháňačkou. Pri nej bolo zničených dovedna 170 áut a točilo sa od polnoci do svitania celkom 5 týždňov. (classic)
  • Původně měl mít v červnu 2016 premiéru film ze série Jason Bourne s hercem Jeremym Rennerem, ale poté, co Matt Damon a Paul Greengrass oznámili, že chystají další film o Bourneovi, dostali přednost a bylo jim přidělen datum premiéry v roce 2016, protože fanoušci chtěli návrat Matta Damona v roli Jasona Bournea. (Miro_CZ)
  • Ve filmu je možné vidět osobní údaje Nicky Parsonové - narození 28. 3. 1983, New York. Její představitelka Julia Stiles se narodila rovněž v New Yorku 28.3. ale o dva roky dříve, tj. v roce 1981. (Chevees)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama