Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 1

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (721)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Trojica amerických dokumentaristov prichádza na ukrajinskú pôdu, aby natočila pilotný snímok k dokumentu o hrôzostrašných skutkoch bežných ľudí, ktorí na pokraji zúfalstva v 30 rokoch minulého storočia natoľko prepadli chudobe a hladu, že ich jediným pokrmom sa stalo ľudské mäso. Vstupom do starého domu sídliaceho uprostred hlbokých hôr, kde v pradávnej minulosti dochádzalo k brutálnym činom nesúcim znaky kanibalizmu, však prichádzajú do kontaktu s omnoho väčším zlom, ako si doposiaľ mysleli. V "stenách" chatrče sídli démon najväčšieho sériového vraha z čias hlbokého socializmu, samotného Adreja Čikatila, ktorý čaká na svoje ..... Nechcem byť fakt sprostý, a opäť preukázať svoju dávku arogancie (čo fakt robím nerád!), ale naozaj by ma zaujímalo kto schvaľuje obsahy, lebo ten druhý, to je úplná katastrofa! Čikatila popravili v 94´ do boha tak jak s ním mohli ísť robiť interview? Oni do daného domu išli úplne kvôli niekomu inému. To, že majú dočinenia s menovaným, zistili snáď v 3/4 filmu z fotky, kde bol zachytený so svojím bratom, ktorý bol údajne zožratý miestnou háveďou. Ale poďme k snímku, lebo predsa len sa tu nachádza pár užívateľov, ktorých (možno aj) zaujíma môj názor. Za prvé si dám po papuli zato, že som porušil pravidlo, ísť do kina na iný žáner ako je sci-fi. Sledovanie hororov v kine je ovplyvňované mnohými prvkami, ktoré skresľujú vnímanie diváka. Ako napríklad dav výskajúcich ľudí, šuchot pukancov, či totálne prejebaná hlasitosť kina, ktorá mi trhá bubienky. Ja si nemyslím, že by táto pomerne nápaditá "diablo-ducharina" predčila snímky ako "Chernobyl Diaries či Dyatlov Pass Incident". Podľa mňa sú to rovnako dojebané námety ako tento. Bez pardónu, kam sa "Ghoul" hrabe na Bebjakové "ZLO" o skupinke "gayov", ktorí prichádzajú do Bernolákova, aby v jednej barabizni chytili ducha za gule. Zlo malo grády, vtip a hlavne!!!!!!!!! - hororové prvky. Táto zlátanina okrem rozkuchanej mačky, ktorej viditeľne nepomohlo ani deväť životov neponúkla ani hovno. Jedine, že by sme brali ako plus, scénu, kedy duch šuká jednu z hlavných postáv do zadku. Možno si niekto povie, "jeeej, aké originálne, že??" Nasrať!! Podobná scéna bola v "Scary Movie 2", keď zosnulý panovník mrdal Donu z Beverly Hills 902 10 do papule. Jediným pozitívom sa tak stáva fakt, že na ukrajinskej pôde konečne zgegol aj nejaký Američan (tlieskam!) - 40% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Hladomor na Ukrajině, kanibalismus a Čikatylo. Až si člověk říká, že s takovými ingrediencemi by to nedokázal zkurvit snad ani Srstka. A ejhle! Péťa asi přičinlivě polykal, a tak mu židácký producent Robert půjčil hájosmičku, aby před ní mohl nechat devadesát minut čurákovat partičku nesympatických, afektovaných, ochotnických Američanů, co řvou Eaten, Eaten a bafají na sebe gumákama a kotletou z nuceného výseku. Opravdu jsem nechápavě kroutil hlavou, když jsem viděl ten sáhodlouhý seznam příživníků, kteří se na tom podíleli a z určitě príma předraženého výletu na Ukrajinu přivezli něco, co by zmáknul za maminčino kapesné i Jakub Smutný jen s mobilem, pár debily a vykuchanou kočkou v libovolných vidlích Broumovského výběžku. Asi nějaký grant na podporu zaměstnanosti nebo co. No nic, je čas jebnout Jákla jeklem, popřát mu mnoho alespoň kaskadérských úspěchů a otočit se na druhý Bok. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Český horor s americkým obsazením odehrávající se na Ukrajině a přes všechnu snahu se Jáklovi výraznější zářez do zoufale poloprázdné hororové pažby naší země nepodařil. Ghoul je jen sterilním found footage, kterému se vůbec nedaří v tomhle již trochu zatuchlém žánru vykřesat nějakou jiskru, a to nepatřím k jeho nenávistníkům. Vystačil bych si totiž s dobře zvládnutým řemeslem, kde by děsivost mohla přes veškerý třes hrát prim, jako třeba v profláklém Blair Witch, švédské poloamatéřině Det okända. či velmi dobrém slovenském Zlu (bratrům je tedy pořád co závidět). Jákl však naštěstí nevsadil jen na budování hrůzyplné atmosféry, které se mu vůbec nepovedlo, ale přisypal i nějaké to syrové kucháníčko a tam už se mu kupodivu vedlo mnohem lépe. Jinak američtí uječenci, ač vcelku bídní, byli dle mého názoru pořád lepší volbou než česká herecká smetánka, která by se snažila z obyčejného hororu dělat inscenaci pro nedělní večery na ČT2. Ve srovnání se zbytkem světa sračka, ale zároveň možná i naše první vlaštovka. Horror Challenge Tour 2016 ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Přestože Ghoul nevnáší do žánru naprosto NIC nového nebo svého, vytyčené cíle zdolává prakticky bez větších chyb či zaváhání. Občas se uchýlí k lacinějším vypravěčským postupům, ale většinu času působí autenticky, správně depresivně a nebýt konce, kde už se trošku moc vrství všechno na sebe, nebylo by prakticky co kritizovat. Jákl si vybral velmi dobré prostředí i historické okolnosti a okolo toho vystavěl horor, který v pohodě strčí do kapsy většinu toho, co jsme z žánru found footage v posledních letech viděli. Příjemné překvapení a důkaz, že i malý český film může působit světově. 70%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Konečne našinec, ktorého žánrovky nie sú handicapované východoeurópskou zaprdenosťou, majú gule a sú predateľné globálne. Univerzálne fungujúci horor hollywoodskej paranormálne-blairwitchovskej školy, režijne lepší než väčšina jemu podobných, napr. Chernobyl Diaries, The Dyatlov Pass Incident (čo Jákla pasuje do postu lepšieho režiséra než je Renny Harlin :-) Film je poskladaný z vecí, ktoré už sme videli inde, ale funguje. Hlavne vďaka pojmu “Čikatilo", z ktorého už pri vyslovení mrazí. Škoda, že sa jeho meno nezačne vo filme prepierať skôr, rozjazd mohol mať silnejšiu atmosféru. A škoda, že s tým Jákl neprišiel skôr. Dnes bude jeho film iba jeden z mnohých. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení začalo v Kyjevě a postupně se přesunulo směrem k rusko-ukrajinské hranici, přičemž se štáb několikrát dostal i na ruské území. Filmovalo se přímo v místech, kde vrah Čikatilo žil, a všichni místní obyvatelé o kanibalovi věděli. Filmařský tým se pohyboval přibližně hodinu od civilizace a často se podíval také do lesů, před kterými je místní varovali, protože se v nich mohli setkat s vlky či medvědy - štáb však neměl na výběr. Během filmování se Petru Jáklovi ml. podařilo najít i osoby, které hladomor z první poloviny 20. století pamatovaly. Kromě Ukrajiny se točilo také v Kalifornii. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Téma pověstného ukrajinského kanibala Andreje Čikatila si zvolili také tvůrci snímku Dítě číslo 44 (2015), který se filmoval v České republice, a dokonce v něm nabízeli Petru Jáklovi ml. roli. „Dali mi číst scénář, aniž tušili, že já už mám podobný film hotový," směje se Jákl. Na stejné téma vznikly i filmy Občan X (1995) a Evilenko (2004).
    (oje)
  • Film má 7 alternatívnych koncov a bol viackrát upravovaný, než dospel do finálneho vizuálu. (BoredKid)

Reklama

Reklama